|
[1,1] sprawdzcie odmy !!! 4 taktowce |
| Autor |
Wiadomość |
Daniel Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2002-12-10, 21:43
|
|
|
Moze niech kazdy lepiej zdejmie całe odpowietrzenie ukladu smarowania i sprawdzi czy nie jest zapchane korkiem parafinowym, ostatnio wystapilo duzo awarii i szkoda rozwalic silnik.
Zdejmujac prawe kolo mozna spokojnie dostac sie do opaski na dole krzywego weza i ja odpiac i wyjac nastepnie caly ten zakreciarski waz wraz z pojemniczkiem. Sprawdzcie czy w srodku nie ma parafiny, takze w pojemniku, syf znakomicie sie rozpuszcza sprayem do czyszczenia gaznika.
Parafina powstaje z placzenia par oleju i wilgoci, a przy dzisiejszych mrozach twardnieje i tworzy idealna zatyczke. Te weze sa zapewne w wieku 10 lat w naszych Trabach i niestety sie zestarzaly, tak samo pojemniczek mogl sie rozszczelnic na szwie i lapie wilgoc do srodka. Obadajcie weze, posklejajcie pojemniczek, czyszczac uprzednio caly bajer. Szkoda oleju i silnika przez taki glupi bajer.
Taki sam syfex tworzy sie przy nieszczelnym korku wlewu oleju.
[%sig%] |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2002-12-10, 23:03
|
|
|
Taaaaa....
Cala seria olejowych bluzgow - ja mam spokoj, dwa lata temu wymienialem odme w podobnych okolicznosciach...
Bylem dzis u p. Jozefa co ma kiosk z uzywanymi czesciami do Trabantow-Wartburgow i jest swiezym posiadaczem Traba 1,1 - zaczal mowic ze musi sprowadzic silnik bo mu ten chyba szlag trafil...
... tez odma!
[%sig%] |
|
|
|
 |
Konrad1.1_&_601
Gość
|
Wysłany: 2002-12-11, 12:37
|
|
|
nie mam odmy :-O i co teraz ? :)))
[%sig%] |
|
|
|
 |
Konrad1.1_&_601
Gość
|
Wysłany: 2002-12-11, 12:37
|
|
|
nie mam odmy :-O i co teraz ? :)))
[%sig%] |
|
|
|
 |
qba_601
Gość
|
Wysłany: 2002-12-11, 13:05
|
|
|
ha ha .......dzieki za rade ale troszku za pozno :(((((((((
ale bede pamietal naprzyszlosc
pozdrowka |
|
|
|
 |
Lukasz Ludziejewski (Roba
Gość
|
Wysłany: 2002-12-14, 23:07
|
|
|
czy po wymianie oleju tydzien temu tez powinienem to sprawdzic?
[%sig%] |
|
|
|
 |
Daniel Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2002-12-14, 23:13
|
|
|
no pewnie, skoro przy wymianie tego nie czysciles, moze byc korek jeszcze powstaly wczesniej
kosztuje to 10 minut roboty raptem, a lepiej dmuchac na zimne
[%sig%] |
|
|
|
 |
Robert Łaciak
Gość
|
Wysłany: 2002-12-15, 17:03
|
|
|
| Ja swojego Traba przez to musialem poslac do lekarza. Czekam na diagnoze!!! |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2004-07-01, 10:27
|
|
|
Może temat lekko nie na czasie bo lato, ale zima za pasem :))))
a poważnie - w jesieni - w trakcie wyjmowania silnika z wartburga, rozwaliłem sobie przypadkowo odmę (mowa o plastikowym odstojniku).
Jakoś to polepiłem do kupy, ale paprało strasznie olejem w gaźnik - wiadomo - odstojnik miał diure na przeszczał iwęc swojego zadania nie spełniał...
Chodziłem po sklepach, nigdzie nie można było zdobyć takiego odstojnika. Jedyny jaki mi sie udało kupić - od poloneza - metalowy.
Po niewielkich przeróbkach i dospawaniu dwóch rurek o odpowiedniej średnicy - odma spisuje sie doskonale.
Ale nie o tym chciałem powiedzieć.
W "międzyczasie" zobaczyłem wypowiedź PAPLA, który pisał, że za poradą PREZESA zamiast odmy wstawił jakąś podziurawioną butelkę po bejcy czy coś takiego...
Po nocach mi ten wynalazek spać nie daje, więc gdybyście byli tak uprzejmi - to proszę o wyjaśnienie.
Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedź. |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2004-07-01, 20:06
|
|
|
Zalatw sobie kawalek plastikowej butelki po czymkolwiek (oby czysta byla). Butelka nie musi byc duza, powinna miec gwint taki aby naszedl na niego waz wychodzacy z silnika.
Butelke dziurawisz szpikulcem, wiertarka (dobrze zrobic kilka wiekszych dzior okolo 10mm na dnie). Butelke mocujesz za silnikiem (np za pomoca sruby wkreconej w jeden z wolnych otworow z tylu bloku). Nastepnie zaslepiasz wlot w gumie gaznika. Spaliny co prowda ida do atmosfery, ale spokoj jest, ze nie zamarznie. |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2004-07-06, 11:50
|
|
|
A wilgoć sie do oleju nie dostanie ???
Olej pewnie bedzie sie chlapał troche z tej butelki...
A Ty PAPLO masz taki patent zrobiony na stałe, czy tylko tymczasowo ??? |
|
|
|
 |
|
|