Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wlepią mandat???
Autor Wiadomość
bartek wielowiejski/jast
Gość
Wysłany: 2005-04-06, 15:11   

siemka!
od dwóch miesiecy nie mam przegladu
smigam po miescie i na razie sie nie przejmuję
szkoda mi tych stu paru złotych na to by jakis koles sobie poogladał dogłębnie moje autko

a mam teraz wydatki po zimie..nowy akumulator, farby antykorozyjne;)

w dodatku jak nie przejde przegladu bo mam troche amorki zuzyte albo jakies głupstwo? to bede musiał jeszcze za serwis płacic!

chciałbym sobie gdzies wypaść dalej za miasto
co mi grozi w razie kontroli? wlepia mandat czy zabiora prawko czy jak?

brzydal
Gość
Wysłany: 2005-04-06, 16:32   

Wlepia mandat...
zabiora dowód rejestracyjny...
a samochód zabiora na parking policyjny... najdrozsza laweta jaką znajsz... nie kalkuluje sie...
A jak bedziesz uczestniczył w kolizji to po zawsze bedzie Twoja wina..
Nie kalkuluje sie nie miec przeglądu

twe
Gość
Wysłany: 2005-04-06, 20:14   

7. A za OC kup sobie pokrowce na siedzenia i pół kilo szpachli.
Pozdr.

mefisto666
Gość
Wysłany: 2005-04-06, 21:38   

bartek jestes wielki .chłopie ty se chcesz sam z własnego zyczenia biedy nabawic,i jak brzydal napisał to cie bedzie drozej kosztowało laweta min 300zł parking,mandat,dowód itp a jak spowodujesz wypadek to drzyj chłopie.powiem tak masz na paliwo to miej na przegląd

Oizo
Gość
Wysłany: 2005-04-07, 07:49   

Umnie w motonafcie przegląd koszuje max 80 zł a u takiego innego gościa na ul. Węgierskiej za szpitalem to tylko 60 zł.

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2005-04-07, 08:06   

Taaaa -jeszce podaj nazwisko diagnosty i adres -pełnia szczęscia będzie.
Skąd się tacy biorą...

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2005-04-07, 08:07   

A tak jeszce przy okazji to jak można kupować przegląd?!? Jak można wogóle niesprawnym autem jeździć (no bo skoro ktoś obawia się na przegląd jechać...)?!?

bartek wielowiejski/jast
Gość
Wysłany: 2005-04-07, 08:36   

oki dzienki, wiem juz jak sprawa wyglada no i rzeczywiscie się nie opłaca za cholere jeźdxic bez przeglądu!
ehhh...chyba nie bedzie mnie stac na zlocik w bełchatowie :(

znacie jakis bank dla trabanciarzy? gdzie pozyczki daja bez prowizji na czas nieokreslony :)

Przemek
Gość
Wysłany: 2005-04-07, 08:47   

Zabiorą dowód (nie zapomnij wyjąć z niego polisy OC), dadzą mandat (4 lata temu było to 20PLN), wystawią pokwitowanie. I teraz jeśli autko jest sprawne (tj. nie cieknie z niego, świecą światła, działa hamulec ręczny i zasadniczy oraz układ kierowniczy czyli nie ma luzów na pół obrotu) dadzą Tobie odjechać tym autem i będziesz miał czas na zrobienie przeglądu (gdzieś chyba z tydzień czy miesiąc to było) i dowód odbierzesz na komendzie. Po tym czasie po dowód (po przedstawieniu kwitu ze stacji diagnostycznej) do odbioru w wydziale komunikacji. Jeśli auto nie nadaje się do dalszej jazdy to zawsze możesz zepchnąć lub dojechać z nim na jakiś pobliski parking i go potem zholować (warunek musi być sprawny hamulec zasadniczy oraz układ kierowniczy). W przeciwnym razie (lub jeśli patrol to ***) wzywają lawetę i samochód odwożą, ale nie na parking policyjny tylko do stacji diagnostycznej lub tam gdzie laweciarzowi wskażesz. Na parking zwożą tylko w przypadku podejżenia przebicia numerów lub podejżenia kradzieży (czyli jak trafisz na *** to masz to murowane).
Pozddr

bRq
Gość
Wysłany: 2005-04-08, 08:10   

nie wspominajac o tym ze jak wykupisz OC to przyjdzie wezwanie do zaplaty kary... Nie pamietam ile to bylo... 2000 jakos?

Oizo
Gość
Wysłany: 2005-04-08, 15:57   

2000 ale zaco? za to, że niema OC czy zato, że jeździ bez przeglądu a oni ręczą za jego Trabanta ?

"Skąd się tacy biorą..." to chyba niebyło omnie. A jak niewierzysz to motonaft i gość na Węgierskiej- witają

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-04-08, 22:34   

OC i przegląd to dwie różne sprawy.

Bardziej opłaca się nie mieć przeglądu, bo połaty nie są jakieś drastyczne, natomiast za brak OC tudzież nawet jednodzniowe opóźnienie w opłaceniu tegoż kary są drakońskie (czyli: takie jakie powinny być, żeby obywatele nie zlewali prawa), i nieuznaniowe, czyli to nie urzędas decyduje, czy dać karę i w jakiej wysokości, tylko przychodzi rachuneczek według prajslisty.

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2005-04-09, 08:58   

To ja się doczepie: czy na przegladzie sprawdzają zgodność opony na zapasówce z tymi na kołach? Bo zapasówkę mam oryginalną "Pneumant", a na kołach zupełnie co innego.

2em
Gość
Wysłany: 2005-04-09, 15:01   

Ile razy roznymi autami bylem na przegladzie, jeszcze nigdy nie patrzyli mi na kolo zapasowe

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-04-09, 15:49   

Zależy od przeglądacza, ale oni też wiedzą, że jak będą za dokładni to ludzie przestaną przyjeżdżać i trzeba będzie zwinąć interes... Przy takiej konkurencji ;-)

U mnie procedura wygląda tak, że najpierw bierze latarełkę, sprawdza numery, potem ścieżka: szarpaki, hamulce, światła (kiedyś sprawdzał ustawienie, teraz tylko czy są), - wszystko. Raz mnie zawrócił, jak miałem zwalone hamulce (coś tam z tłoczkami, pierdółka) i był taki miły, że nie dał kwitu na kolejne badanie (30 zł chyba) tylko powiedział żebym przyjechał jak zrobię. Na szczęście miałem parę dni zapasu...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi