|
Zróbmy porządek z giełdą |
| Autor |
Wiadomość |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2011-02-13, 13:59
|
|
|
Mam taką koncepcję, żeby zrobić porządek z giełdą ct. Jak?
Po pierwsze, wprowadzając opłaty za ogłoszenia dla osób nie będących członkami ct. Nie wiem jak to wygląda od strony administracji, ale myślę, że wprowadzenie płatności przez sms za założmy 2zł netto nie bedzie rozbojem, a klub zawsze coś zyska
Druga koncepcja dotyczy wypieprzania ogłoszeń nie pasujących do danych działów. Kupię to kupię, a nie sprzedam... Niech chociaż tam bedzie porządek |
|
|
|
 |
Domator
Gość
|
Wysłany: 2011-02-13, 14:13
|
|
|
| Z tego co pisały władze, niebawem ma ruszyć nowe forum, czy podejmą się generalnego porządku z giełdą CT? Nie wiem jaka będzie reakcja co poniektórych na komercjalizacje działu ;p |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2011-02-13, 14:42
|
|
|
Nie wiem jaka będzie reakcja co poniektórych na komercjalizacje działu
Żadna, bo stowarzyszenie Cartoon Trabant nie prowadzi działalności komercyjnej.
Bartek, klub nie prowadzi działalności gospodarczej. Nie ma możliwości wprowadzenia takich opłat. Od zarabiania na ogłoszeniach jest allegro :)
Już jak nowe forum i strona ruszy to ze swojej strony będę naciskał żeby giełdę przenieść do forum, a dostęp do niej ograniczyć. Handlarze na allegro, klubowicze na giełdę CT...
Czy ograniczyć dostęp całkowicie, czy jedynie możliwość zakładania tematów w giełdzie? - Nie wiem, jeszcze przemyślę.
Co na to reszta klubowiczów? - Też nie wiem. W odpowiednim czasie będę ich przekonywał o słuszności takiego rozwiązania. A zalet jest wiele :) |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2011-02-13, 15:09
|
|
|
| Wszystko jasne. Myślę, że dostęp do czytania powinien być, ograniczając możliwość dodawania ogłoszeń |
|
|
|
 |
machoony
Gość
|
Wysłany: 2011-02-13, 15:10
|
|
|
| ogloszenia tez powinny byc dostepne dla kazdego. ale w odpowiednim dziale i z odpowiednia trescia. |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2011-02-13, 15:35
|
|
|
allegro winduje ceny i ciężko tam trafić już racjonalnego sprzedającego i kupić coś w cenie takiej jak powinna być. Dlatego nie uważam, że należy ograniczyć dostęp do giełdy, bo taki przysłowiowy pan z piwnicą pełną części nie sprzeda tego nikomu, a wywali na złom, bo nie będzie chciało mu się umieszczać aukcji na allegro skoro np. oddać chce coś w dobre ręce za przysłowiową złotówkę. Wiele jest takich osób, które wpisują w google klub trabanta, bo chcą coś sprzedać i opisać to prosto jednym zdaniem w stylu "..nowe części oddam za darmo tel: 666..."
Blokując giełdę strzelamy sobie w kolano. |
|
|
|
 |
J.J.
Gość
|
Wysłany: 2011-02-13, 15:47
|
|
|
| w sumie za opłaty sms klub nic nie zarobi :D |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2011-02-13, 17:29
|
|
|
| Jak ktoś chce coś oddać za przysłowiową złotówkę to allegro pobiera równie przysłowiowy odsetek prowizji. |
|
|
|
 |
Galant - YuLaS
Gość
|
Wysłany: 2011-02-13, 19:27
|
|
|
wszystkie głosy są słuszne.
Zamknięcie giełdy dla "nie członków" odetnie nas od osób które chcą sprzedać (oddać) przedmiot w dobre ręce, a nie chcą wstępować do klubu
Na serwisach aukcyjnych i ogłoszeniowych jest wiele handlarzy, którzy chcą zarobić na trabanciarzach.
Z drugiej strony na naszej giełdzie robi się bałagan.
Proponuję, aby nowa giełda była podzielona na giełdę dla klubowiczów oraz ogólną. Wystawienie przedmiotu będzie wiązało się z potwierdzeniem adresu email - obecnie "ktoś" podszywał się pod Magika wystawiając jego auto podając jego email. |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2011-02-13, 20:18
|
|
|
| O! I to jest to |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-02-13, 21:50
|
|
|
Jakiekolwiek ograniczenia niekorzystnie wpływają na obraz ogólny!
Po co ograniczać, wymyślać "cuda na kiju" jak można po prostu przypomnieć osobie która źle wybrała dział i poprosić o zamieszczanie ogłoszeń we właściwym miejscu,a źle zamieszczone usunąć z wyjaśnieniem powodu. MUSI BYĆ PRZEPŁYW INFORMACJI!!!
Mam nadzieję, że moderatorzy nie będą narzekać na nadmiar pracy.
Jeszcze jedno:
- ogłoszenia "wiszą" zbyt długo. dawno są nieaktualne, a wiszą.
Tu można wprowadzić ograniczenie czasowe np. 7dni, 14dni do wyboru przy zamieszczaniu.
Wyraźnie powinna być widoczna data rozpoczęcia i zakończenia. |
|
|
|
 |
Komoon
Gość
|
Wysłany: 2011-02-14, 07:49
|
|
|
| Na naszej giełdzie,w porównaniu z innymi forami, jest naprawdę wzorowy porządek więc spokojnie można siąść na laurach :) |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2011-02-14, 09:30
|
|
|
| Zależy z jakimi forami porównujesz ;) |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2011-02-14, 10:57
|
|
|
| To, że ogłoszenia wiszą, jest winą tego kodu... Ile osób go trzyma? Gdyby powiązać to z kontem na forum, byłoby prościej. A reszcie z automatu wysyłać ten kod na adres e-mail, ew przez bramkę sms na podany numer telefonu. To jest do zrobienia chyba? |
|
|
|
 |
|
|