|
Pytanie o zmianę firmy ubezpieczającej |
| Autor |
Wiadomość |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2011-04-24, 17:05
|
|
|
Witam,
Na wstępie przepraszam, że temat nie dotyczy problemu technicznego ale na tym Forum jest tak wielu użytkowników, że chyba ktoś będzie mógł mi pomóc.
A więc jestem ubezpieczony w firmie A. Miałem miesiąc temu stłuczkę (innym samochodem), byłem sprawcą. Z mojego OC pokryto tamtą szkodę. Za miesiąc wygasa mi ubezpieczenie w firmie A i chciał bym przenieść się do firmy B. Wiem, że i w firmie B będę płacił też podwyższone ubezpieczenie ale czy mogę przenieść się bez problemów i dodatkowych kosztów. I drugi problem. Mojeg Trabanta używam tylko latem a płacę OC za cały rok. Nie chcę go rejestrować jako antyk ale czy jest jakaś możliwość, żeby opłacać OC tylko za wybrany czas (kilka miesięcy) ?
Bardzo proszę o jakieś i nformacje.
Pozdrawiam i życzę wesołego i szczęśliwego drugiego dnia Świąt. |
|
|
|
 |
machoony
Gość
|
Wysłany: 2011-04-24, 17:25
|
|
|
musisz wypowiedziec umowe OC u obecnego ubezpieczyciela (musisz sprawdzic czy jest to min 30 dni przed koncem czy mozesz w ostatni dzien - mialo sie to zmienic)
nie ma mozliwosci ubezpieczenia na krotszy okrea czasu niz rok. |
|
|
|
 |
Kosiek
Gość
|
Wysłany: 2011-04-24, 17:55
|
|
|
| Jak się ubezpieczysz jako zabytek, tzn. z orzeczeniem o zabytkowym charakterze pojazdu to będziesz mógł w PZU wykupić sobie ubezpieczenie np. na kilka miesięcy sezonu. Osobiście nie próbowałem, ale wielu moich znajomych mówiło, że wtedy kwoty ubezpieczenia nie kalkuluje się dzieląc przez 12 i mnożąc przez liczbę wybranych miesięcy. Konkludując, wcale nie musi być to opłacalne. |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2011-04-24, 21:12
|
|
|
"Wiem, że i w firmie B będę płacił też podwyższone ubezpieczenie ale czy mogę przenieść się bez problemów i dodatkowych kosztów."
Tak |
|
|
|
 |
maciek (macq)
Gość
|
Wysłany: 2011-04-24, 22:15
|
|
|
| Dodatkowa porada- jak wypowiadasz ubezpieczenie, to rób to osobiście, bądź listem poleconym za poleceniem odbioru- wtedy wiesz, kiedy ubezpieczyciel A dowiedział się o Twoim zamiarze. Dlaczego? Wiele ubezpieczycieli nagina prawo i odrzuca wymówienie OC, argumentując, że przyszło za późno. Jak masz karteczkę z datą kiedy pismo dotarło do ubezpieczyciela, to masz sprawę ułatwioną; w razie "W" możesz przedstawić ją przed sądem. |
|
|
|
 |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2011-04-25, 11:21
|
|
|
Bardzo dziękuję wszystkim Kolegom za informacje.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2011-04-26, 21:47
|
|
|
Skuteczne wypowiedzenie umowy ubezpieczenia OC to takie, które dotrze do towarzystwa ubezpieczeniowego na dzień przed ostatnim dniem ważności polisy. Obecnie do większości firm można wysłać wypowiedzenie faxem lub e-mailem i następnie przesłać oryginał pocztą (warto to wcześniej sprawdzić).
Jeśli nie masz auta zarejestrowanego jako zabytkowe to nie ma możliwości czasowego wykupienia polisy. |
|
|
|
 |
Piotr S.
Gość
|
Wysłany: 2011-04-28, 06:46
|
|
|
| Nie ma żadnego warunku o 30 dniach do końca ubezpieczenia jak pisze machoony - wypowiedzenie należy złożyć najpóźniej dzień przed końcem umowy. Jak pisał Grzegorz część firm honoruje faks lub e-mail. Są też firmy, które stosują nie datę wpływu ale datę stempla pocztowego w przypadku wysyłki. Najpewniejszym sposobem jest dostarczenie do biura firmy lub agenta współpracującego z tą firmą wypowiedzenia kilka dni wcześniej i zatrzymanie sobie kopii z potwierdzoną datą wpływu. |
|
|
|
 |
|
|