Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ortografia i polskie fonty
Autor Wiadomość
kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-01-28, 21:41   

Czy nie wkurza was jak musicie czytać te hieroglify? Czasami aż słabo się robi, choć i mi się dość często błędy zdarzają.
Ale wszyscy będziemy pogrążać się we wtórny analfabetyzm gramatyczny jeżeli nie postaramy się pisać po POLSKU (lub w języku obcym :) ) i dokładać wszelkich starań żeby nasze wypowiedzi nie zawierały błędów.
Te błędy czytając wchodzą nam w krew.
Nie trudno jest wkleić pisanego posta w np. worda i sprawdzić poprawność pisowni.
A ci stukacze po klawiaturze którym nie chce się wciskać klawisza ALT niech użyją czasami prawego kciuka!

macq
Gość
Wysłany: 2006-01-28, 21:48   

Masz rację. Coraz częściej zdarza mi się popełniać takie błędy w życiu codziennym. Ale ludzie myślą, że tak też się da...

macq
Gość
Wysłany: 2006-01-28, 21:52   

Pozatym wyście nie widzieli hieroglifów. Jak wam sie nudzi to sobie poczytajcie sobie forum filipinki albo O2 . Tam to jest dopiero masakra, wchodzę czasem jak mam zły humor, od razu człowiekowi lepiej

Mateusz105l
Gość
Wysłany: 2006-01-28, 22:28   

odnosnie robienia bledow, to zapraszam na forum syrena.nekla.pl

Michał & Ela
Gość
Wysłany: 2006-01-28, 22:28   

Kuzyn odnośnie "alta"- Nie każdy ma polskiego Windowsa/Linuxa i czasem jak piszesz polskie czcionki to wychodzą jakieś takie krzaczki, dlatego pisząc coś w necie nie używam polskich czcionek. Musze przyznać że jesteś pierwszą osobą której to przeszkadza choć nie jest to pozbawione racji- kto ma dbać o język jak nie sami Polacy:) Mogę Ci obiecać że na posty które Ty zakładasz lub odpisujesz będe używał "alta":):) Pozdrowionka:)

Syl
Gość
Wysłany: 2006-01-28, 23:09   

Mnie akurat nie wkurza brak polskich znaków. W Większości przypadków można się domyślić, o co chodzi. Bardziej irytują mnie wszechobecne chamulce zamiast hamulców, a nawet dwósówy zamiast dwusuw. Nie mówię już o pisowni wyrazów które powinny wyglądać jak śrubka, później albo rzęzić...
Innym problemem są posty, które zajmują kilka linijek, ale stanowią jedno, chaotyczne zdanie. Autorzy nie używają kropek, przecinków, wielkich i małych liter. Jeśli ktoś się dziwi, po co jest obowiązkowa matura z języka polskiego, to mogę wysnuć tezę, że jest to próba zmuszenia ludzi do zdobycia umiejętności w wyrażaniu własnych myśli w formie pisemnej.

Kiedyś pojawił się post mojego autorstwa na forum odnośnie używania słowa pisanego w cywilizowanej formie, ale oczywiście mnie ktoś zj... znaczy zwrócił mi uwagę że się czepiam i nie mam tolerancji dla innych :-)

kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-01-29, 10:00   

A było coś dawno temu. Czy to sam Paplo nie stwierdził że nie jest to aż tak ważne?

Proponuję wszystkim, którym choć trochę zależy starać się pisać poprawnie.
Nie wierzę że nagle by się byki przestały pojawiać i wszyscy będą alta używać ale powoli do przodu.
Ostatnio na forum Wartburga się odezwałem i dostałem upomnienie że błędy robię. Dobrze że można tam edytować posty :) Ale wstyd.
Ale wstyd pojawia się wtedy wtedy kiedy zrobisz coś nieprzyzwoitego w towarzystwie kulturalnych ludzi, a nie wieśniaków którzy robią to samo.

maxxx601
Gość
Wysłany: 2006-01-29, 10:15   

NETYKIETA chyba bardziej jednak przychyla sie do nie uzywania alta niz stawianai krzakow... zreszta kto siedzi na IRCu bedzie mu trudno :)

kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-01-29, 10:45   

No ale to tak jakby niepalący musiał się przyzwyczaić do smrodu dymu papierosowego. Więc chyba w tą stronę nie jest to słuszne.
Piszesz na ircu i tam są takie zasady - to zrozumiałe.
zreszta kto siedzi na IRCu bedzie mu trudno
Nikt nie mówi że „rzucanie palenia jest proste” :p

Mateusz105l
Gość
Wysłany: 2006-01-29, 12:56   

no tak. ja jak wchodze na jakies forum i wiem, ze ktos robi bledy to rezerwuje wiecej czasu zeby domyslec sie, co ten czlowiek pisze w poscie;]

emilia j.
Gość
Wysłany: 2006-01-29, 20:14   

czytanie to czyność wysoce automatyczna! Po necie krążył kiedyś taki tekścik, w którym środkowe litery były pozamieniane miejscami i o dziwo możńa było go przeczytać i miało to ręce i nogi, bo nasze wprawione mózgi rozpoznają i dekodują wyrazy jako całość. Osobiście też obstawiam za poprawną polszczyzną, i pisanie ą i ę chyba nie jest aż tak strasznie kłopotliwe? ( Popieram Kuzyna, małymi kroczkami ale do przodu!) :) Jak nie będzie polskich znaków to i tak przeczytamy. Gorzej jak pojawia się błąd ortograficzny - wtedy mój mózg się zacina na takim wyrazie, gdyż go po prostu nie rozpoznaje np śróbka :D Kaplica jest wtedy, co zuważyła Syl, jak w zdaniu nie ma sensu, ale to już inny wątek, nie każdego da się tak samo nauczyć wypowiadania się na piśmie :)
ps jakby co i tak jestem zazwyczaj tolerancyjna dla błedów, a jak każdy zacznie od siebie to będzie git! :)

Qbs
Gość
Wysłany: 2006-01-29, 20:43   

Poiewm szezcrze, że mine też to irtuyje, ale tlyko kediy mam coś zalneść w wyksuzwairce (znczay bark poklsich zkanów). A tak pzoa tym to sam ich nie uwyżam, jak psizę na froum :-P (to pzrez leinstwo). Za to nie mam prbomelów kidey pizsę coś w Wordzie poetm, węic już się chbya nie uwteszcnię :-)

Podrzaiwam :-]

radzieckii
Gość
Wysłany: 2006-01-29, 21:23   

iA To neI roZÓmeI o cO wĄm tÓ hOdŹi kArzDypirze taK iak Ómi a iaK nei Ómiom to PszeĆeRz nei jh WjnA rze Sje óczyc neI hcOm bO tEras fSzysCy praWie dysLEksiE maIoM j gÓpie sÓm tE co nEi rOzÓmjOm tEgo. pSzeprAszAm za buenDy jAk jaKiesi som

kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-01-29, 21:23   

czekasz aż ktoś się zorientuje że poprzestawialeś literki ? :)
Da się czytać, ale 2 razy dłużej i po 2 razy niektóre słowa

Syl
Gość
Wysłany: 2006-01-29, 21:56   

Kuzyn... Wiesz jakie to uczucie jak idziesz z kimś do łóżka, romantyczna przyciszona muzyka, świeczki, kadzidełka, te sprawy i nagle jedna osoba puszcza pierda i jeszcze się z tego śmieje?

To właśnie zrobiłeś przed chwilą :-P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi