|
Jak podłączyć bezprzewodowo drukarkę? |
| Autor |
Wiadomość |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-05-20, 14:04
|
|
|
Mam 2 laptopy w dwóch pomieszczeniach i potrzebuję korzystać z jednej drukarki. Nie chcę ciągnąć kabli po ścianach bo to brzydkie i mało wygodne. Mam urządzonko Lexmark X340.
Od czego mam zacząć? Potrzeba dokupić jakiś dodatkowy sprzęt? |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-05-20, 14:34
|
|
|
| Podaj modele laptopów ;) Bo tak to ja mogę gdybać co masz a czego nie masz i mogę się rozpisać :D |
|
|
|
 |
robak
Gość
|
Wysłany: 2010-05-20, 14:44
|
|
|
| kuzyn, napisz jeszcze czy masz siec bezprzewodowa w miejscu gdzie chcesz to zrobic, czy jest to via router bezprzewodowy, czy drukarka ma opcjinalny port ethernet czy tylko usb? Jesli masz router bezprzewodowy, a drukarka ma gniazdko sieciowe, to podlacz ja do routera, a dalej laptopy komunikowac sie beda radiowo poprzez router. Jesli drukarka ma tylko USB, a takiego wejscia nie ma router (wiekszosc nie ma), to zakup urzadzonko ktore sie nazywa "print server". Jeszcze zalezy czy bedziesz tylko drukowal z niego, czy chcesz skanowac. Jak do drukowania, to kazdy nawet najtanszy printserver. |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-05-20, 15:12
|
|
|
Komputery Acer5620Z i HP Compaq6715b
A to ma jakieś kluczowe znaczenie? Oba mają wifi.
Lexmark X340 ma z tyłu dwa wejścia takie telefoniczne. Można podłączyć kabelek i korzystać np jako fax. Teraz zgodnie z instrukcją mam wpięty tam jakiś mostek. Z faxu nie korzystam.
Robak, mam tą biedniejszą z dwóch wersji w linku:
Przykładowy link
Chciałbym mieć możliwość drukowania i skanowania.
Internet mam grzecznościowy bezprzewodowy od sąsiadów. |
|
|
|
 |
KamiL_ON
Gość
|
Wysłany: 2010-05-20, 16:29
|
|
|
Rozumiem że byś napisał że masz dwa notebooki w dwóch Trabantach.... i podczas jazdy potrzebujesz funkcjonalności bezprzewodowej komunikacji i dodatkowo jeszcze wydruku...
A Ty piszesz, że między pokojami nie możesz drukować...
interpretując Twój inny wątek... przestań drukować i zmykaj do garażu... Bo zlot się zbliża a Ty nadal tłumika nie zrobiłeś !!! jak chcesz na najbliższy zlot dojechać ???
:P |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-05-20, 16:58
|
|
|
Sie zrobi! Nie ma garażu a pogoda puki co delikatnie mówiąc nie zachęca ;)
jak chcesz na najbliższy zlot dojechać ???>
od bidy to na piechotę mogę iść - 32km :] |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-05-20, 17:17
|
|
|
| kuzyn chyba nie chcesz nam powiedzieć że bedziesz skanował tłumik , po czym wydrukowany wklejał pod auto? ;p |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2010-05-20, 20:53
|
|
|
Pytanie czy ten Lexmark może pracować w sieci. W specyfikacji
drukarki jest mowa o printserwerze.
Szanse są. Polecam szukać jakiegokolwiek PS, który obsługuje WiFi i wspiera ten model drukarki - upewnij się przed zakupem, bo nie każdy wspiera. Najlepszy byłby ten dedykowany, ale i zapewne najdroższy. Zawsze możesz postawić jakiegoś starego lapa z wifi, podłączyć do niego drukarę i udostępnić :) |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2010-05-20, 20:57
|
|
|
Edit.
Ten D-Lik kosztuje mniej niż połowę. Skontaktuj się z nimi i dowiedz na 100% czy wspiera tego Lexmarka i po ptokach |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-05-20, 21:10
|
|
|
Drogie cholerstwo! Samo to urządzenie lexmarka jest droższe niż ta drukarka!
Taniej musi być.
Jak jeden laptop będzie podłączony do drukarki to będę mógł jakoś to skonfigurować żeby z drugiego bezprzewodowo skanować i drukować?
Jeden laptop może być podłączony kablem bo stoi obok drukarki. Trudno. Ale urządzenie za drogie :/ |
|
|
|
 |
KamiL_ON
Gość
|
Wysłany: 2010-05-21, 07:49
|
|
|
| Czy nie lepszym i prostrzym rozwiązaniem jest kupić kombajn-Drukarka/Skaner, który ma w sobie wbudowane WiFi? |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-05-21, 08:40
|
|
|
| Kamil, ten kombajn kupiłem półtora roku temu. Nie wiedziałem że czegoś będzie mu brakować. Na razie szkoda go wymieniać. |
|
|
|
 |
|
|