Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak podłączyć bezprzewodowo drukarkę?
Autor Wiadomość
kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-05-20, 14:04   

Mam 2 laptopy w dwóch pomieszczeniach i potrzebuję korzystać z jednej drukarki. Nie chcę ciągnąć kabli po ścianach bo to brzydkie i mało wygodne. Mam urządzonko Lexmark X340.
Od czego mam zacząć? Potrzeba dokupić jakiś dodatkowy sprzęt?

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-05-20, 14:34   

Podaj modele laptopów ;) Bo tak to ja mogę gdybać co masz a czego nie masz i mogę się rozpisać :D

robak
Gość
Wysłany: 2010-05-20, 14:44   

kuzyn, napisz jeszcze czy masz siec bezprzewodowa w miejscu gdzie chcesz to zrobic, czy jest to via router bezprzewodowy, czy drukarka ma opcjinalny port ethernet czy tylko usb? Jesli masz router bezprzewodowy, a drukarka ma gniazdko sieciowe, to podlacz ja do routera, a dalej laptopy komunikowac sie beda radiowo poprzez router. Jesli drukarka ma tylko USB, a takiego wejscia nie ma router (wiekszosc nie ma), to zakup urzadzonko ktore sie nazywa "print server". Jeszcze zalezy czy bedziesz tylko drukowal z niego, czy chcesz skanowac. Jak do drukowania, to kazdy nawet najtanszy printserver.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-05-20, 15:12   

Komputery Acer5620Z i HP Compaq6715b
A to ma jakieś kluczowe znaczenie? Oba mają wifi.
Lexmark X340 ma z tyłu dwa wejścia takie telefoniczne. Można podłączyć kabelek i korzystać np jako fax. Teraz zgodnie z instrukcją mam wpięty tam jakiś mostek. Z faxu nie korzystam.
Robak, mam tą biedniejszą z dwóch wersji w linku:
Przykładowy link
Chciałbym mieć możliwość drukowania i skanowania.
Internet mam grzecznościowy bezprzewodowy od sąsiadów.

KamiL_ON
Gość
Wysłany: 2010-05-20, 16:29   

Rozumiem że byś napisał że masz dwa notebooki w dwóch Trabantach.... i podczas jazdy potrzebujesz funkcjonalności bezprzewodowej komunikacji i dodatkowo jeszcze wydruku...

A Ty piszesz, że między pokojami nie możesz drukować...

interpretując Twój inny wątek... przestań drukować i zmykaj do garażu... Bo zlot się zbliża a Ty nadal tłumika nie zrobiłeś !!! jak chcesz na najbliższy zlot dojechać ???

:P

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-05-20, 16:58   

Sie zrobi! Nie ma garażu a pogoda puki co delikatnie mówiąc nie zachęca ;)

jak chcesz na najbliższy zlot dojechać ???
od bidy to na piechotę mogę iść - 32km :]

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-05-20, 17:17   

kuzyn chyba nie chcesz nam powiedzieć że bedziesz skanował tłumik , po czym wydrukowany wklejał pod auto? ;p

papieju
Gość
Wysłany: 2010-05-20, 20:53   

Pytanie czy ten Lexmark może pracować w sieci. W specyfikacji
drukarki jest mowa o printserwerze.
Szanse są. Polecam szukać jakiegokolwiek PS, który obsługuje WiFi i wspiera ten model drukarki - upewnij się przed zakupem, bo nie każdy wspiera. Najlepszy byłby ten dedykowany, ale i zapewne najdroższy. Zawsze możesz postawić jakiegoś starego lapa z wifi, podłączyć do niego drukarę i udostępnić :)

papieju
Gość
Wysłany: 2010-05-20, 20:57   

Edit.
Ten D-Lik kosztuje mniej niż połowę. Skontaktuj się z nimi i dowiedz na 100% czy wspiera tego Lexmarka i po ptokach

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-05-20, 21:10   

Drogie cholerstwo! Samo to urządzenie lexmarka jest droższe niż ta drukarka!
Taniej musi być.
Jak jeden laptop będzie podłączony do drukarki to będę mógł jakoś to skonfigurować żeby z drugiego bezprzewodowo skanować i drukować?
Jeden laptop może być podłączony kablem bo stoi obok drukarki. Trudno. Ale urządzenie za drogie :/

KamiL_ON
Gość
Wysłany: 2010-05-21, 07:49   

Czy nie lepszym i prostrzym rozwiązaniem jest kupić kombajn-Drukarka/Skaner, który ma w sobie wbudowane WiFi?

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-05-21, 08:40   

Kamil, ten kombajn kupiłem półtora roku temu. Nie wiedziałem że czegoś będzie mu brakować. Na razie szkoda go wymieniać.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi