Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Opłaty
Autor Wiadomość
SM
Gość
Wysłany: 2009-05-25, 22:33   

Koledzy a nie wiecie jak z tymi oplatami jest??Czy jak auto ma po wyzej 30 lat to jakies zniszki są czy nie??Bo byłem sie spytac w pzu i powiedzieli mi ze muszę należeć do jakiegoś zrzeszenia.{Pomóżcie)

magik
Gość
Wysłany: 2009-05-26, 09:01   

z tego co mi wiadomo w pzmot-ubezpieczenia ma zniżki 50 procent. Ale trzeba mieć opinię rzeczoznawcy o zabytkowym charakterze pojazdu. Nie są to żółte blachy a jedynie kwit że masz auto o wartości historycznej czy jakoś tak. Z tego co wiem Zbyszek płacił za taką opinię 160 zł. Więcej nie powiem bo się nie znam.

Prorok601
Gość
Wysłany: 2009-05-26, 09:46   

Jeżeli posiadany samochód ma PONAD 25 lat i jesteśmy zrzeszeni w Automobil Klubie - Sekcja Pojazdów Zabytkowych ( w moim przypadku ) to PZU daje nam minus 70% od wyliczonej już według naszych zniżek i zwyżek stawki. Tak to działa w Łodzi... Nie potrzebne są żadne opinie od żadnych fachowców. Jeżeli zaś samochód ma ponad 40 lat, nie obowiązuje nas (zgodnie z zapisem w ustawie) ciągłość ubezpieczenia OC. Nie ma z tego tytułu (40 lat) żadnych zniżek. Nie wiem jak jest ze zniżkami uzyskiwanymi dzięki opiniom.......

Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
Wysłany: 2009-05-26, 09:46   

Kiedyś (chyba jeszcze 4 lata temu) można było dostać zniżkę 50% za wiek auta, trzeba było tylko napisać podanie do naczelnika inspektoratu PZU, ten dawał pieczątkę wyrażając zgodę i można było się cieszyć. Teraz tak jak Magik powiedział, potrzebna jest troszeczkę inna droga. Wygląda ona tak. Kontaktujesz się z rzeczoznawca, pokazujesz mu samochód i ten go ocenia. Jeśli samochód jest skundlony, czyli w dużej mierze nieoryginalny to chyba żaden rzeczoznawca papieru Ci nie da:] wszak muszą dbać o swoją reputację. Koszty takiej imprezy są cholernie umowne, jedni biorą 160 a inni 500:] Opinia taka wiąże ze złożeniem u wojewódzkiego konserwatora zabytków tzw."białej karty". Gdy auto zostanie wpisane do ewidencji lub rejestru (to są dwie różne listy). W tym momencie uzyskujesz wszystkie prawa związane z posiadaniem zabytku (zniżki OC, brak wymogu ciągłości ubezpieczenia). Są też zakazy np. bez zgody konserwatora nie wyjedziesz za granicę i lepiej nie próbować "a nóż się uda" bo można zastać posądzonym o próbę wywiezienia dobra kultury. I obowiązki np. informowanie o zmianie miejsca przechowywania, konieczność dbania o stan techniczny pod wszelkimi sankcjami prawnymi.
Samochód zgłaszany do rzeczoznawcy nie musi być tip top. Może to być wartościowy, kompletny i bez dokumentów złom np. sama rama motocykla. Po zgłoszeniu jest czas na odrestaurowanie. Ale znów odrestaurowanie wyklucza skundlenie pojazdu.
"Nie są to żółte blachy a jedynie kwit" tu się zgodzę i od razu uzupełnię. Aby dostać "Żółte blachy" pojazd musi przejść tzw. Przegląd wieczysty, czyli bezterminowy. Auto zostaje wtedy sprawdzone pod kątem stanu technicznego i zgodności z oryginałem. Jak samochód będzie bez zastrzeżeń to właściciel dostaje protokolik (około 3 strony A4). I po przeglądzie samochód może zostać zarejestrowane na żółte numery. Nie jest to koniecznością, ten zabieg jest całkowicie uznaniowy. Taka kropka nad "i" oraz zwieńczenie pracy właściciela.

SM
Gość
Wysłany: 2009-06-14, 19:16   

A co trzeba zrobić żeby zapisać się do takiego Automobil Klubu??

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2009-06-14, 20:45   

Nie łódź się, wiecej zaplacisz za wpisowe itp w tym automobilklubie, jak dostaniesz znizki za OC

SM
Gość
Wysłany: 2009-06-14, 20:49   

No niby 50% zniżki.

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2009-06-14, 21:00   

Zależy
jak masz już przykładowo 60% za bezszkodowość, to nie bedzie nagle 90% Oplaca sie to tylko jak faktycznie nie masz znizek, za to posiadasz zwyzke za wiek.

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2009-06-15, 19:37   

nie wiem, czy Ci się opłaca, bo u nas wpisowe dwa lata temu wynosilo 150zł na rok:P a teraz to tyle się płaci za rajd w automobilklubie i to jeszcze ajk jest jakiś uboższy.

Pozdrawiam wszystkich pijących;)

magik
Gość
Wysłany: 2009-06-21, 09:34   

W 24 h załatwiłem opinię rzeczoznawcy. 2 lipca kończy mi się OC w PZU.Obecnie płacę ponad 800 zł miesięcznie (nie wierzcie w te j...ne reklamy :-D ). Teraz zapłacę PZMot ok 330 za rok. Odejmując koszta opinii zaoszczędzam połowę tej kwoty. Szczęście mnie ogarnia :-D

machoony
Gość
Wysłany: 2009-06-21, 10:19   

napisz jakie dokladnie dokumenty, gdzie co i jak trzeba zalatwiac.
jakie sa warunki itd..

magik
Gość
Wysłany: 2009-06-21, 10:49   

skan dowodu rejestracyjnego, stan licznika, rodzaj ogumienia. To wszystko dosłownie. Wiek auta musi być conajmniej 25 lat i od 15 lat nie produkowany. Opinia wystawiaona przez MOTOR-EXPERT Rzeczoznawcy samochodowi (partner Dekra Polska) Wagnera 1/2 Skierniewice tel 0-46 8324481. Tylko nie liczcie na to że z byle sztruclem się to uda. Musi byc oryginał i buda musi być zgodna z rocznikiem w dowodzie. Samochód musi byc po odbudowie i po naprawach wszystkich podzespołów. Jeśli warunki są spełnine to załatwia się to w 24 godz jak w moim przypadku :-D

machoony
Gość
Wysłany: 2009-06-21, 11:08   

rzeczoznawca wystawia papier ze posiadasz auto zabytkowe? i na tej podstawie towarzystwo ubezpieczeniowe udziela ci 50% zniżki na OC?
(jaka jest oficjalna nazwa tego dokumentu?)

papier od rzeczoznawcy wazny jest jakis czas? czy bezterminowo i na podstawie tego papierka mozesz co roku dostawac 50% żniżki na OC? Czy co roku trzeba cały ten proces załatwiać od początku?

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2009-06-21, 11:28   

hee, czyli dopóki nie wyremontuje, to nie mam co liczyć na opinie? -.-

magik
Gość
Wysłany: 2009-06-21, 11:41   

cyt: "Na podstawie badania pojazdu stwierdza się, iż pojazd jest sprawny technicznie,odbudowany zgodnie z pierwotnym wyglądem. Jest pojazdem unikatowym, mającym istotne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji. Produkcja w/w modelu pojazdu została zakończona ponad 15 lat temu, wiek pojazdu wynosi ponad 25 lat"

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi