|
wyjazd na słowacje a własciciel auta |
| Autor |
Wiadomość |
WeTeK
Gość
|
Wysłany: 2007-08-06, 14:14
|
|
|
Witam
Mam takie pytanko. Czy wjezdzajac na slowacje auto musi prowadzic ten, ktory figuruje w dowodzie jako wlasciciel, czy moze to byc osoba, nie bedaca wlascicielem auta? |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2007-08-06, 18:54
|
|
|
| raczej nie słyszałem o takich praktykach. Przecież do prowadzenia samochodu wystarczy prawo jazdy. Dowodu rejestracyjnego na granicy przecież nie sprawdzają. |
|
|
|
 |
Jamaja
Gość
|
Wysłany: 2007-08-06, 20:13
|
|
|
| Mnie sprawdzali jak jechałem do Frydka :) |
|
|
|
 |
WeTeK
Gość
|
Wysłany: 2007-08-06, 20:15
|
|
|
| raczej nie słyszałem o takich praktykach. Przecież do prowadzenia samochodu wystarczy prawo jazdy. Dowodu rejestracyjnego na granicy przecież nie sprawdzają. ile razy nie bylem z kims , to dowod rejestracyjny sprawdzali (w punkcie kontrolnym na granicy) - ba, szczegolnie zagladali na 2 strone, czy jest przeglad i gapili w ubezpieczenie... |
|
|
|
 |
Dariusz Drabik
Gość
|
Wysłany: 2007-08-06, 20:30
|
|
|
| jak jechalismy do Zwickau, to "puzel" byl jeszcze na blachach Hani, pokazalem dowod osobisty i dalej pojechalem, moglem nawet nie miec prawka a co mowic o papierach wozu :) |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2007-08-06, 22:50
|
|
|
| YYy kto wymyslil ten problem. Nie straszcie bo jade pojutrze trabem Aguski na wegry przez slowacje.. |
|
|
|
 |
Przemek
Gość
|
Wysłany: 2007-08-07, 04:44
|
|
|
Niekiedy wymagają upoważnienia właściciela poświadczonego notarialnie. Język angielski albo ichni. Jest to dość stary przepis, ale używają go jak nic nie mogą znaleźć, a chcą się przyczepić (vide PL'ka). W Czechach (tam nawet żona powinna mieć upoważnienie od męża na prowadzenie samochodu zarejestrowanego na niego)i kilku innych krajach UE jest podobnie. Jeśli dowód jest na nazwisko np. ojca i masz takie samo jak on to się nie czepiają. Zabierz akurat obowiązkowe wyposażenie (podnośnik, koło, klucz do kół, oczojebną kamizelkę (wewnątrz auta pod ręką, a nie w bagażniku), apteczkę, linę i dla spokoju naklej PL'kę).
Pozddr |
|
|
|
 |
|
|