|
Trabant reaktywacja ?!? |
| Autor |
Wiadomość |
darqs
Gość
|
Wysłany: 2007-06-06, 19:06
|
|
|
| Właśnie przed chwilą w wiadomościach przy okazji materiału na temat którejś tam rocznicy fiata 126 alias "maluch" był krótki wywiad z niejakim Januszem Kaniewskim - projektantem samochodów który pracuje między innymi dla ferrari, podobno koleś zaprojektował nowego trabanta który mógłby wejść do produkcji,... pomarzyć zawsze można ale czy ktoś może coś słyszał na ten temat? |
|
|
|
 |
eutyfronik
Gość
|
Wysłany: 2007-06-08, 06:08
|
|
|
Raz na jakiś czas podobne wieści się pojawiają, bo i pewnie spod rąk projektantów nie jeden "nowy" Trabant już wyszedł. Na papierze tudzież w komputerze... Ale czy nowy Garbus zastępuje starego? Albo Mini?
Mi tam się najbardziej spodobał projekt by w afryce produkować Trabanty 601 (dokładnie takie jak były do 1991). Chodziło o samochód maksymalnie tani i niezawodny.artykuł
pozDDR |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2007-06-08, 07:22
|
|
|
| No z tego artykułu wynika, że mają opracować jakieś prototypy, a nie robić 601-kę. Nie popadaj w euforię, art jest z 2003 roku, a skoro przez 4 lata nic się nie pojawiło - to chyba koncepcja umarła. Swoją drogą jeśli już gdybamy, to ja słyszałem że po zakończeniu produkcji Wartburga 1.3 na linię produkcyjną ochotę mieli Litwini, ale koncerny Opla i VW się nie zgodziły na sprzedaż - otwierały się rynki postkomunistyczne i to byłaby dla nich konkurencja... |
|
|
|
 |
darqs
Gość
|
Wysłany: 2007-06-08, 21:53
|
|
|
| 601 w afryce... może się nie znam ale dwusuwowy silniczek chłodzony powietrzem na taki klimat... no nie wiem, a do tego, tam zdaje się niema prawdziwych dróg więc musieli by go chyba na płycie podłogowej landrowera zrobić żeby się nie rozsypał od razu... ale pomysł przedni, jestem za :) |
|
|
|
 |
Sebastian Kias
Gość
|
Wysłany: 2007-06-09, 09:59
|
|
|
Słyszałem o sprzedaniu lini produkcyjnej trabanta do afryki,ale na tym całe wieści się urywają,nic echo... Podobno miał kosztować tyle co fiat 126P w Polsce czyli jakieś 12tyś. Było tylko takie zastrzeżenie że nie mogli go sprzedawać poza Afryką,nie wiem czy ktoś obawiał się konkurencji czy jak(pewnie kilku maniaków nawet z Polski sprowadziło by sobie taką nówkę 601...:) )
Ale czy tam faktycznie to produkują to nie wiem... |
|
|
|
 |
|
|