Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
PORZEBNY LINK DO PRZEPISÓW RUCHU DROGOWEGO
Autor Wiadomość
ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-05-19, 09:49   

Jak w temacie.
Szukam linka do pełnej wersji obowiązujących przepisów drogowych. Chcę wyczytać dokładnie jakie są zasady przewożenia dzieci w samochodach osobowych - i co robić w przypadku auta (Trabiego) w którym nie były montowane pasy tylne i nie ma możliwości przypięcia fotelika z tyłu.
Proszę o linka - będę wdzięczny.

JaJer
Gość
Wysłany: 2007-05-19, 23:42   

tylko to znalazłem

cytat

Przepisy prawne wyraźnie mówią, że..
kierujący pojazdem samochodowym oraz osoba przewożona takim pojazdem są obowiązani korzystać z tych pasów podczas jazdy. Dzieci w wieku do 12 lat, które nie przekroczyły 150 cm wzrostu muszą być przewożone w fotelikach ochronnych lub innym urządzeniu ochronnym (tzw. siedziska), odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym (muszą posiadać atest bezpieczeństwa

Za naruszenie tych przepisów grożą sankcje:

* niekorzystnie z pasów bezpieczeństwa podczas jazdy grozi mandat karny w wysokości 100 zł i 2 pkt. "karne" (pasażer również może otrzymać mandat karny /bez punktów/)
* przewożenie dziecka w sposób niezgodny z przepisami (np. nie w foteliku ochronnym) - mandat karny w wysokości 150 zł i 3 pkt. "karne"
* kierowanie pojazdem przewożącym pasażerów nie korzystających z pasów bezpieczeństwa - mandat karny 100 zł i 1 pkt. .karny.

Pamiętajmy, że w przypadku stwierdzenia dwu lub więcej wykroczeń policjant może nałożyć mandat karny w podwyższonej wysokości - do 1000 zł, a kierującemu przypisze sumę punktów "karnych" za wszystkie wykroczenia. Przykładem takiej sytuacji może być sytuacja, gdy samochodem podróżuje trzyosobowa rodzina: kierujący nie ma zapiętych pasów bezpieczeństwa, jego żona również i dodatkowo przewozi dziecko trzymając go na kolanach. W takiej sytuacji kierującemu zostanie przypisanych 6 pkt. "karnych" (za siebie 1, za żonę 2 i za dziecko 3), a mandat karny może wynieść do 1000 zł. Niezależnie od odpowiedzialności kierującego kobieta za niezastosowanie się do obowiązku korzystania z pasów bezpieczeństwa może zostać ukarana mandatem karnym w wysokości 100 zł.

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2007-05-20, 15:38   

W Trabancie da sie zamontowac pasy z tylu. na pewno statyczne. Pod blokiem na ul. Komandosow stoi Trab ktory ma z tylu zalozone pasy pod fotelik wlasnie. A ja w 1.1 bede montowac jak znajde chwilke.

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2007-05-20, 15:40   

A tak na przyszlosc:

Internetowy System Informacji Prawnej (otwiera sie w nowym oknie)

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-05-23, 09:03   

Napisałem do Policji z zapytaniem co zrobić jeśli w aucie fabrycznie nie montowano pasów z tyłu a chce się przewozić dziecko 4 letnie w takim aucie.
Można to zrobić zgodnie z przepisami ruchu drogowego jedynie w atestowanym foteliku przodem do kierunku jazdy na fotelu pasażera - zostawiam tę notkę dla innych zainteresowanych.

timonxxx
Gość
Wysłany: 2007-05-24, 09:32   

również czekam na tą odpowiedź :) dołączając sie do tematu :) Ten sam problem :)

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-05-24, 12:59   

przeczytac Ci na glos? ;) Można to zrobić zgodnie z przepisami ruchu drogowego jedynie w atestowanym foteliku przodem do kierunku jazdy na fotelu pasażera

rafcio1
Gość
Wysłany: 2007-05-25, 14:19   

Podejżewam że odpowiedzi będzie: że w trabancie w którym fabrycznie nie były montowane pasy nie można przewozić takiego dziecka. Chyba że ktoś zamontuje pasy co jest prawnie i technicznie możliwe.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-05-25, 18:18   

LUDZIE... PRZECIEŻ WAM NAPISAŁEM!!!!!!
POLICJA MI ODPOWIEDZIAŁA:
WG PRZEPISÓW:
Można to zrobić zgodnie z przepisami ruchu drogowego jedynie w atestowanym foteliku przodem do kierunku jazdy na fotelu pasażera.
CZYLI OZNACZA TO ŻE W TRABIE KTÓRY NIE MA PASÓW Z TYŁU MOŻNA WIEŹĆ DZIECIAKA NA PRZEDNIM FOTELU ALE TYLKO W ATESTOWANYM FOTELIKU...
Chyba nikt nie czyta tu postów...

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2007-05-25, 21:00   

czyta ... ale bez zrozumienia :)

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2007-05-26, 14:13   

a zamontuj se pasy z tylu co za problem?

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2007-05-26, 17:17   

bezpieczniej jest tylem do kierunku jazdy.
tez sie da.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2007-05-26, 18:47   

Jak przewiozę trzylatka tyłem do kierunku jazdy? Nogi by musiał mieć na zagłówku chyba :)
a zamontuj se pasy z tylu co za problem?
A ja pytam O ZGODNIE Z PRAWEM a nie na niby... Zamontuje se pasy z tyłu i jeszcze sobie kwit wystawię z homologacją...

Pasjonat
Gość
Wysłany: 2007-05-27, 15:33   

A jak w trabancie nie ma pasów ani z przodu ani z tyłu jak w mojej 600 , to jak mam przewieść dziecko ? . Mam ten problem już jakiś czas . A do limuzyny dokupiłem i właśnie się montują :)
Pozdrawiam

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2007-05-29, 23:48   

Jak przewiozę trzylatka tyłem do kierunku jazdy? Nogi by musiał mieć na zagłówku chyba :)

jak ten czas szybko leci :)))
pozDDRawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi