Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Inwalidka - prośba o pomoc
Autor Wiadomość
xiędzu
Gość
Wysłany: 2007-02-06, 08:21   

Zwróciła się do mnie z prośbą o pomoc właścicielka Trabanta 601 Hycomat mająca 1-szą grupę inwalidzką. Ma problem z silnikiem w trabiku - konkretnie wg. jakiegoś jej mechanika, który rozebrał ten silnik, zatarty jest wał na środkowych łożyskach. Regeneracja wału to w Łodzi koszt ok. 300zł i ona nie jest w stanie za to zapłacić, zwłaszcza, że, jak mówi, trabika właśnie za 300zł kupiła... Prośba jest taka: czy ktoś ma do sprzedania wał do hycomata (z tego co kojarzę jest trochę inny niż do zwykłego traba) używany ale sprawny za jakieś mniejsze pieniądze lub ewentualnie może całego Traba Hycomata (bo takie rozwiązanie też sugerowała)... Jeżeli ktoś jest w jakikolwiek sposób pomóc kobietce proszę o kontakt ze mną...
502 02 08 40
xiedzu(tu jest małpa)o2.pl

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2007-02-07, 18:41   

Wał w Trabiku z Hikomatem niczym się nie różni od wału w Trabie ze zwykłą skrzynią więc można bez problemu wsadzić jakikolwiek wał oby był od Trabanta.

-----------------------------------------------------
Trabant601s rocznik 85
-----------------------------------------------------

robak
Gość
Wysłany: 2007-02-07, 18:46   

pawel: mylisz sie. wal z plastika z hykomatem "ma dziurke". od zywklego plastika bedzie pasowal by auto jezdzilo, ale hykomat nie zagada.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2007-02-11, 23:48   

Kolego robak niemcy nie cudowali w produkcji wałów i tak jak napisałem wcześniej twierdzę że wał od zwykłego Trampolota będzie pasował do hikomatu.Na każdym wale są dwa otwory sprawdź sobie to jeśli posiadasz gdzieś wał luzem ja sprawdziłem 2 wały u siebie i oba maja otwory a są wymontowane ze zwykłych trabantów.Różnica między zwykłym trabem a hikomatem jest taka że przez wałek główny w skrzyni biegów idzie taki pręcik zakończony kulką który napędza pompę koniec tego pręta jest właśnie w jednym z tych otworów w wale o którym wspomniałeś.Wiem bo miałem okazję robić kiedyś Traba z układem hikomat i nadal twierdzę że wał będzie pasował od zwykłego traba .

-------------------------------------------------------
Trabant601s rocznik 85
za kilka dni stuknie na zegarku 90000km
żywot silnika niebawem dobiegnie końca
czas wymiany nastąpi niebawem.
-------------------------------------------------------

picia353
Gość
Wysłany: 2007-02-12, 12:03   

Jak piszecie na jakiśtemat to bądżcie pewni....
Zwykły wał i wał od hicomatu rózni sie tylko malutkim klinem piegnącym w poprzek otworu na jego końcu od strony sprzęgła i niczym innym!!!!!!!!!
Przy odpowiernim sprzęcie mozna przerobić zwykły wał na wał od hicomatu , wystarczy nawiercić końcówke wału i wsadzić tam klina który bedzie napędał wałek od hicomatu

Lewy_81
Gość
Wysłany: 2007-02-12, 21:10   

Dokladnie...ale waly sie roznia... nie mozna od tak zamienic... od hicomata do normalnej skrzyni OK... ale z normalnego do hicomata nie da rady.... bo to owe ustrojstwo napedza walek od pompy....

picia353
Gość
Wysłany: 2007-02-13, 01:38   

Lewy ty stary roweze :P oddawaj line hehehhe
Dlatego mapisałerm ze trzeba nawiercić wał i zabić klina .....albo zapić :P

MarKov
Gość
Wysłany: 2007-02-13, 10:08   

Rzadko się wypowiadam na forum ale w tym wypadku jednak to zrobię nie chce nikogo pouczać, karcić albo obrażać ale proszę o konkretne wypowiadanie się na temat padło pytanie czy jest ktoś w stanie pomoc kobiecie a nie pytanie na temat znajomości budowy wału. Wszyscy piszą co by w tematach i odpowiedziach do postów wyrażać się ściśle i na temat a tu ....... no cóż może komuś podpadnę ale jakoś tak wyszło ze musiałem to napisać pozdrawiam wszystkich i liczę na to, że może się znajdzie osoba która jednak da znać Xiędzowi ze posiada taki wal  (jak by tu powiedzieć fragment tego tematu można by przenieść do technicznego)

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2007-02-14, 12:41   

znalazłem na allegro :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=166675012
Więc może ktoś z Kielc lub okolicy by podjechał zobaczyć to-to, kwestia transportu jest do dogadania.

robak
Gość
Wysłany: 2007-02-15, 13:01   

Paweł-Yogi: jak widzisz waly roznia sie, a to ze przerobka moze nie byc kosztowna etc to inna bajka. Pytanie bylo o wal do hycomatu i juz. Jest on inny niz w zwyklym wiec nie wprowadzaj ludzi w blad. Babka wcale nie musi przerabiac walu. Ma dostac gotowy.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi