Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
OC- dawno temu a teraz kłopoty.. windykacja skladki
Autor Wiadomość
Michal&Ela
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 17:34   

Witam! Ostatnio przyszło do mnie pismo z firmy windykacyjnej że zalegam ze
składka OC samochodu który kupiłem 2 lata temu, a sprzedałem rok temu. Po
kupnie samochodu odesłałem poprzedniemu właścicielowi polisę OC i moj
wniosek o rezygnacje z polisy zeby wycoał kase a sam wykupiłem polisę w PZU.....
Minął rok i upomniała sie firma windykacyjna ze zalegam ze składką.
Napisałem jej, zeby sie odczepili bo niczego nie podpisywałem i pomogło.
Minął kolejny rok (czyli 2 lata od kupna samochodu), znów upomniała sie
firma windykacyjna tym razem juz nie uznali tamtych wyjasnien.
I teraz moje pytanie
Po 1 czy ubezpieczyciel ma prawo żądac ode mnie zapłaty składki skoro
wysłałem poprzedniemu właścicielowi polisę i rezygnacje?
po 2 Czy jesli gdzies zaginęła moja rezygnacja (niestety nie mam
potwierdzenia nadania jej- było to 2 lata temu) to czy ubezpieczyciel może
żądać kasy, skoro nie przysłał mi zadnej nowej kalkulacji składki a w/g art.
31 pkt 2 ust. z dnia z dnia 22 maja 2003 r o ubezpieczeniach obowiązkowych,
Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli
Komunikacyjnych musi to zrobić? Nie przysłał też zawiadomienia ze musze im
cos zapłacic, tylko upomina sie odrazu przez firme windykacyjna?
Będe wdzięczny za każdą pomoc

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2006-05-22, 18:21   

Nie od razu a po 2 latach. Skoro się upominają znaczy że było to po 1 stycznia 2004 roku bo wtedy zmieniły się przepisy.
1. Może. Wg. ustawy wypowiedzenie złożyć musi osobiście lub listem poleconym właściciel pojazdu -czyli nie odsyłasz dokumenty komuś kto kiedyś był właścicielem tylko wysyłasz je lub składasz osobiście w firmie ubezpieczeniowej. I nie pisz że nie wiedziałeś czy że przepisy są bzdurne -nieznajomość prawa nie zwalnia z jego stosowania a przepisy są jakie są i trzeba się do nich stosować.
2. Jaka rezygnacja? Po pierwsze wypowiedzenie po drugie patrz pkt 1 -wysłałeś do poprzedniego właściciela a nie do firmy. Firma nic nie musi wysyłać -Twoim obowiązkiem jest stosować się do ustawy.
Wniosek - składka jest do zapłacenia. O umorzeniu możesz pomarzyć. Jeśli sam zgłosisz się do firmy i udowodnisz że jesteś w trudnej sytuacji finansowej to ewentualnie może rozłożą Ci zaległość na raty.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-06-09, 23:35   

Porąbane.
W takim razie ja też muszę wysłać polecony do PZU, chociaż kupiłem autko już nieco ponad 3 miesiące temu. Co tam ma być zawarte w tym liście poleconym? I czy muszę wysyłać do inspektoratu, w którym było ubezpieczone auto czy mogę do głównego jakiegoś? (nie pamiętam, nie jestem pewien w którym inspektoracie PZU było ubezpieczone). Na jaki holerny adres to wysłać?

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-06-10, 08:42   

Zazwyczaj rozkladaja ale nie umoza. Ja spacam 1800 zl regresu za wlasna glupote. Jednak troche przeciagam i po kazdej racie pisze podanie o umozenie. To daje mi czas od jednej do drugiej raty jakies 3-4 miesiace.

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2006-06-12, 20:41   

Kuzyn -na wypowiedzenie masz 30 dni od daty kupna ale nie później niż 1 pełny dzień przed końcem okresu ubezpieczenia. Więc jeśli teraz wyślesz wypowiedzenie to dostaniesz odpowiedź odmowną z informacją o przekroczeniu terminu ustawowego. Teraz możesz wypowiedzieć jedynie przed końcem okresu ubezpieczenia -a za okres od zakupu do końca okresu wypowiedzenia odpowiadasz finansowo -więc i ewentualna dopłata składki.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-06-13, 14:06   

Koniec polisy mijałby jesienią gdyby koleś przedemną opłacił drugą składkę. On jej nie opłacił. Ja pismo napisałem i wysłałem priorytetem zaraz po przeczytaniu tego tematu na drugi dzień rano. Zobaczymy co będzie

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2006-06-13, 17:40   

Konic polisy mija jesienią. Ubezpieczenie zawsze jest na 12 miesięcy (no chyba że jesteś właścicielem firmy typu auto-komis itp). Nieopłacenie drugiej raty nie oznacza jego końca. Prosty przykład -kupujesz auto na raty. Dostajesz cały samochód i spłacasz raty czy dostajesz najpierw koła, potem nadwozie itd.

Alan
Gość
Wysłany: 2006-06-13, 21:19   

Nie wysyłajcie listów poleconych. Najlepiej samemu iść osobiście, zrobić sobie kopię (ksero) ndokumentu i niech baba przystawi pieczątkę i podpis że przyjęła. Macie przynajmniej dokument taki jaki oddaliście, a nie jakiś kwitek że list poszedł. A co było wliście? hehehe, udowodnijcie, że było to o co będziecie walczyć :-D
Dlatego od kupy lat osobiście składam wszystkie PITy i inne papiery w urzędach. Zadnych tam poczt i listów.

trabik
Gość
Wysłany: 2006-06-29, 21:02   

mam pytanie chcę kupić trabcia lecznie przerejstrowywać i niepłacić oc na czas remontu bo poco jak niejezdzi jak to zrobic?

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2006-06-29, 21:36   

Najpierw przeczytać to co było już napisane o OC.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi