Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[S] zawieszenie
Autor Wiadomość
zaściankowy
Gość
Wysłany: 2011-04-19, 13:24   

Mam drobne pytanie, może wydawać się głupie, ale jednak mnie nurtuje pewna sprawa.
W moim Trampie na dziurach i wybojach - a w Lublinie ich sporo, w środku czuć je wszystkie, tak jakby zawieszenie nic nie tłumiło. Auto jest sztywne jak jakiś sportowy bolid. Troszkę to denerwujące. Nie wiem, nie pamiętam już czy w poprzednim Trampie też tak było, choć tamtym jeździłem po Krakowie i na koniec-do momentu jego zniknięcia, we Wrocławiu. Co wy na to, czyżby amortyzatory powiedziały pass?

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2011-04-19, 13:43   

Zawieszenie seryjne?

magik
Gość
Wysłany: 2011-04-19, 13:49   

najprostszy sposób aby uniknąć tu na forum różnych podpowiedzi typu "chyba" to rozkręcenie wszystkiego i skręcenie z powrotem. wystarczy 2 godzinki dla wprawnego żeby zdjąć wahacze i obejrzeć przy okazji tuleję resoru oraz ocenić stan zwrotnic.
A jeśli masz rudy resor to juz dawno na pewno miał być nasmarowany.

zaściankowy
Gość
Wysłany: 2011-04-19, 18:46   

nom, oryginalne.

wnuq
Gość
Wysłany: 2011-04-19, 21:33   

MAGIK NIE ZGADZAM SIĘ TUTAJ Z TOBĄ. Najprostszym i najtańszym sposobem jest podjechać do SKP(stacja kontroli pojazdów) i za 35 zł jak mnie cennik nie myli diagnosta na szarpaku i lewarku sprawdzi co i jak. za dodatkowe 20 amorki. czas jakieś 15 minut z otwarciem drzwi. niektóre stacje robią to za free po zimie, zwłaszcza te nowo otwarte. W niektórych za przyjazd trabantem na sprawdzenie też nie biorą.

magik
Gość
Wysłany: 2011-04-20, 11:15   

ja się zgodze z Tobą ale jak się rozkręci to przynajmniej się wie jak szybko się wysypie jeśli jeszcze w miarę dobre. Ale jak tu kolega mówi że łupie to pewnie coś tam już ma do roboty, A przeciez zdjęcie zwrotnicy w 601 to pikuś :)

maciek (macq)
Gość
Wysłany: 2011-04-20, 18:47   

i później za 1000km wymiana tulejek, bo się znowu musiały ułożyć- choćby wtedy, jak się widełki w drugą stronę założy, albo zastosuje się inne naprężenie wstępne tulei wahacza. Nie ruszać gówna jak nie śmierdzi. A co do sprawdzenia amorów w trabie, to nigdy pomiar nie jest miarodajny, auto jest za lekkie i zawsze będzie mało.

magik
Gość
Wysłany: 2011-04-20, 19:45   

przeciez kolega napisał że dobrze nie jest to co ma jeździć a później wymienić wszystko łącznie z resorem ? dumac nie wiem nad czym rozkręcić ocenić naprawić i skręcić, w końcu każdy musi się tego nauczyć jeśli dłużej jeździ trabantem, wiosenna konserwacja na pewno się odwdzięczy

maciek (macq)
Gość
Wysłany: 2011-04-21, 20:03   

Sprawdzenie na szarpakach- 2min, 20zł, efekt- wie co do zrobienia
Rozkręcenie wszystkiego w drobny mak i skręcenie- cały dzień, pieniądze na odrdzewiacze, śruby, klucze, piwo, fajki, efekt- wie co do zrobienia

Niech kolega sam sobie oceni co chce zrobić ;)

magik
Gość
Wysłany: 2011-04-22, 11:49   

ale ile satysfakcji że się coś zrobi samemu :] 20 zł plus coś na paliwo żeby dojechać to ja bym wolał wydać właśnie na fajki i bro :)

magik
Gość
Wysłany: 2011-04-22, 12:05   

Widzę Maciek że mamy dwa różne podejścia co do spraw starej motoryzacji. Ty jeszcze załatwiasz sprawy jak we współczesnym. Ja swój, z resztą wszystkie trabanty traktuję jako zabytkowe i wymagające szczególnej troski.

JaJer
Gość
Wysłany: 2011-04-22, 12:37   

Magik:
- wprowadzasz złe metody!
Jak ktoś nie wie co z czym, to będzie tak:
- rozebrać, spieprzyć do końca i złożyć, może się samo wyleczy.
Na szarpakach pan mechanik pokaże co i jak, a nawet więcej wymyśli jak obok ma kumpla z warsztatem samochodowym ;)

Tu uwaga! (do wszystkich)
Zanim zdecydujesz się podjechać na szarpaki, zobacz czy w pobliżu nie ma warsztatów samochodowych. Nigdy do końca nie daj wiary co do wymiany/naprawy części zawieszenia w trabancie.
Pozdrawiam.

magik
Gość
Wysłany: 2011-04-22, 12:44   

dobra podkulę ogon powiedzmy :) bo już z Toba Jajer nie będę dyskutował bo wiem że wiesz więcej o mechanice. Ja po prostu zakładam że 99 no może 90 procent trabantów jest do kapitalki wszystkiego. Stąd moje upieranie się. Absolutnie każdy trabant który przechodzi przez moje ręce ma wywalone wszystko co się da. Jeden jedyny Kosmy po 20 tys wymagał jedynie nasmarowania no ale to rodzynek

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2011-04-22, 13:09   

Jedyne Trabanty które nie wymagają remontów, to te które przechodzą przez ręce Magika. Hahahaha! :)

magik
Gość
Wysłany: 2011-04-22, 13:12   

za to po Tobie zostaje kwit ze złomu....

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi