Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ciśnienie w oponach i olej
Autor Wiadomość
lodi17
Gość
Wysłany: 2011-04-16, 13:13   

Witam! Jaki olej wlać do mojego trabanta?nie wiem jaki wcześniej był lany. To jest trabant 1.1 Mam też pytanie jakie powinno być ciśnienie w oponach 13/145/80?

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2011-04-16, 20:26   

Jeżeli absolutnie nie znasz historii auta, to najbezpieczniej jest nalać olej mineralny w miarę dobrej jakości. Te auta opuszczały fabrykę na oleju mineralnym i naprawdę nieliczni dokonywali wymiany na syntetyk, chociażby z racji różnicy cen między mineralnym i syntetykiem w tamtych czasach. Wszak nie krezusi kupowali trabanta 1,1 :) Jest więc wielce prawdopodobne, że i Twoja polówka jeździła na mineralnym i zalanie go teraz syntetykiem to byłby przerost formy na treścią, nie mówiąc o tym, że może przynieść więcej szkód jak pożytku. Z racji dużej zawartości dodatków myjących w oleju syntetycznym istnieje niebezpieczeństwo wypłukania nagarów i osadów, co skutkować może rozszczelnieniem silnika i nawet spadkiem mocy. Producent zaleca klasę lepkości 20W/40 lub 20W/50. Jak nalejesz 10W/40 tez będzie dobrze. Reasumując: każdy dzisiejszy olej mineralny jest dobry do trabanta 1,1, byle klasa lepkości była odpowiednia
Cisnienie w ogumieniu: 1,5 bara, przy pełnym obciążeniu tył 1,7 bara (Lim), 1,8 bar (Uni)

lodi17
Gość
Wysłany: 2011-04-16, 21:02   

SHELL HELIX SUPER 15W40
czy taki olej będzie dobry?czy w trabancie jest problem wymienić samemu olej?

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2011-04-16, 21:42   

olej ok, wymienisz sam bez problemu, potrzebujesz jeszcze filter oleju. Wymieniaj na nagrzanym silniku, olej lepiej spłynie

lodi17
Gość
Wysłany: 2011-04-17, 20:14   

A ciśnienie w oponach to takie niskie?byłem dziś na kompresorze to na zmianie felg nabili mi 2. I mówił żeby zawsze 2 nabijać bo to wysoki profil opony

Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-04-21, 20:51   

Zauważ że Trabant jest o wiele lżejszym samochodem niż każdy inny, skąd jakiś tam człek z auto stacji miał wiedzieć takie rzeczy. Standardowo nabija 2 atmosfery i tyle ;]

JaJer
Gość
Wysłany: 2011-04-22, 13:09   

I mówił żeby zawsze 2 nabijać bo to wysoki profil opony

- jak wysoki profil opony , tym bardziej mniejsze ciśnienie. Pan "pompowacz" chyba o tym nie wiedział :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi