Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Za dużo oleju....
Autor Wiadomość
Wolak
Gość
Wysłany: 2011-04-25, 00:28   

Witam...
jak mierzyłem olej to mam ponad max.
wlano mi 3,5litra.
poprzednio jak wymienialem to zrobili tak samo. ale jezdzilem po 10tys wymienilem i znowu tak samo mi inny mechanik nalal.
czy cos sie moze stac? czy zlewac?
do tego napisze, ze odrazu po wymianie ten trabant przejechal 1100km na strzal do Holandii i jezdze tu nim ciagle mam juz jakos 3-4tys. nabite od wymiany. i nic sie nie dzieje. ale czy moze sie cos stac? i jak go najlepiej zlac?
raz mi zasmierdzialo olejem, to popatrzylem na maske to troche wybilo, ze nad skrzynia biegow bylo, ale to nic powazne, troche pocieklo, a cieplo pod maska, to smierdzialo :)
pozDDRo

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2011-04-25, 09:57   

Ja jak wlałem do BMW za dużo oleju, przejechalem ok 200km to 6cylindrowiec stracił totalnie moc i silnik nadał się do remontu.:( (chociaż już przed wlaniem kwalifikował się do remontu, ale jeszcze moc miał) Moim zdaniem bezpieczniej będzie jakbyś trochę go upuścił, bo przy ostrzejszej jeździe będzie większe ciśnienie i nie wiadomo czy nie skończy się to tak, jak u mnie z BMW.

maciek (macq)
Gość
Wysłany: 2011-04-25, 10:55   

jak masz za dużo oleju, to przeciwciężary zaczynają tłuc w lustro oleju robiąc konkretną ciapę, może to spowodować nawet zapieczenie pierścieni. Ma być tyle, ile producent każe żeby było. W ogóle to co za mechanik, jak oleju wymienić nie potrafi?

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2011-04-25, 13:59   

A nie było to tak, że ostatnio tylko krótkie przejazdy robisz? Ten silnik znany jest z tego, że podczas chłodniejszych dni i tylko krótkich przejażdżek, kiedy silnik nie jest zdolny osiągnąć swojej normalnej temperatury pracy, rozrzedza sobie olej niespalonym paliwem podczas pracy na ssaniu. Może u Ciebie jest właśnie taki przypadek? Jeżeli tak, to przegoń autko po trasie kilkudziesięciu kilometrów, a paliwo odparuje z dobrze nagrzanego oleju. Sprawdzone i skuteczne. Przy okazji sprawdź układ ssania, czy po nagrzaniu całkowicie się wyłącza.

@kumpelek: A skąd to "większe ciśnienie przy ostrzejszej jeździe będzie" skoro pompa oleju ma zawór upustowy? Wolak zadał konkretne pytanie dotyczące trabanta 1,1 (sprawdź w tytule), a Ty mu opowieści o zwłokach jakiegoś bmw sadzisz.

papieju
Gość
Wysłany: 2011-04-25, 14:41   

3.5L?? Ja do 1.3 wlewałem wg książki 3l z wymianą filtra i miałem połowę bagnetu. 3,5 to zdecydowanie za dużo. Następnym razem wlej 3 i problem za dużej ilości oleju zniknie. Niech zgadnę, odkąd wlewają te 3.5 silnik zaczął się pocić tu i ówdzie?

Wolak
Gość
Wysłany: 2011-04-25, 15:42   

no w ogóle jakoś inaczej ;) też mi się wydaję, że powinno być 3l.... nie wiem, ale przeje*ani jacyś Ci mechanicy :) bo co jeden, to lepszy :) bo oni uważają pewnie: trabant (myśli?) a jak już widzi, że polo "aaaa to tak jak inne auto" :) a niejednokrotnie się przekonałem, że nie :D
dobra idę go dzisiaj trochę zleje :)
choć do Holandii nim przyjechałem i tu nim jeżdżę... ale wiem o co chodzi :)
może to nawet wyjść po latach :)
pozdrooooo ;)
dzięki!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi