|
[1.1] zwarcie w kierunkowskazie?! |
| Autor |
Wiadomość |
Wolak
Gość
|
Wysłany: 2011-04-10, 16:02
|
|
|
Witam.
Mam taki problem....
mam zwarcie w tylnej lewej lampie.
jak daje kierunkowskaz w lewo to mam zwarcie i mi szybko miga, a gdy wciskam do tego STOP to normalnie chodzi, ale do tego święcą mi się wtedy obydwa pozycyjne z tyłu.
I o co tu chodzi?
a druga rzecz to nie mam ręcznego, linka jest ucięta.
I świeci mi czasami dioda z ręcznego.
WTF?
pozDDRo |
|
|
|
 |
Ptak
Gość
|
Wysłany: 2011-04-10, 16:28
|
|
|
po pierwsze - miernik i szukasz czy masz dobre ladowanie czy nie spada napiecie przy wciskaniu hamulca bo to moze zmieniac prace przerywacza. Jak wiesz ze w tylnej lampie jest zwarcie to odlaczaj po kolei kabelki az sie dowiesz co je powoduje. sprawdz czy nie masz przepalonej ktorejs zarowki bo wtedy tez szybciej mruga kierunek bo przerywacz ma inne obciazenie.
2. zaloz linke to pewnie odzyskasz reczny i w Trabancie nie ma czegos takiego jak dioda recznego bo diody sa tylko we wskazniku paliwa i temperatury, a poza tym ta kontrolka pokazuje zbyt niski poziom plynu hamulcowego takze poszukaj czy gdzies Ci nie cieknie jak nie bedzie widac nigdzie po przewodach ani pompa nie puszcza od strony pedalu hamulca -
(trzeba wsadzic palec i pomacac) to na bank ktorys cylinderek hamulcowy do ktorych to zajrzysz zakladajac linke od recznego.
pozDDRawiam |
|
|
|
 |
maciek (macq)
Gość
|
Wysłany: 2011-04-10, 19:29
|
|
|
| nie masz masy w lampie, odkręć klosz i przeczyść kabelek za nią odpowiedzialny. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-04-10, 19:32
|
|
|
Nie słuchaj bzdur!!! nie ważne jak zwał dioda czy żarówka!!!
Jak zaczyna świecić się kontrolka hamulca to oznacza koniec klocków. - poziom płynu w zbiorniczku obniżył (w wyniku zużycia klocków) się na tyle, że zaświeciła się kontrolka!
Samo uzupełnienie płynu spowoduje zgaśnięcie kontrolki, ale i tak czeka Ciebie wymiana klocków hamulcowych!
Odnośnie kierunkowskazu - musisz odkręcić klosz i wyczyścić styki żarówki i oprawki, jak też sprawdzić masę w całej lampie. - krótko, wyczyścić STYKI!
Daj znać jak uporasz się z problemem.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-04-10, 20:30
|
|
|
| To co wcześniej napisałem o hamulcach jest zasadne przy szczelnym układzie hamulcowym. Czyli nie ma zadnych wycieków płynu hamulcowego. |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2011-04-11, 09:57
|
|
|
| Dokładnie to co napisał Jajer. W lampie kontrola masy a nie przerywacza, Nie zapomnij sprawdzić i oczyścić śruby na karoserii i oczywiście styki w lampie i na jej kostce. Zabieg wykonaj w obydwu lampach i przy okazji wyczyść klosze od wewnątrz i sprawdź stan uszczelek. Co do kontrolki hamulców to święte słowa ale dodam również że trzeba sprawdzić średnice wewnętrzną bębna i grubość tarcz bo czasami może nie pomóc wymian tylko klocków i szczęk. Co do linki wątpię żeby w trabiku wystarczyło założyć tylko linkę, pewnie nie obędzie się bez kontroli samo regulatora i reszty mechanizmu (dźwigni ręcznego,mocowań linek, przesuwania się szczęk) bo taka już przypadłość tego autka a ktoś pewnie uciął żeby nie mieć problemu z ręcznym. Pamiętaj dokładność naprawy ręcznego zaowocuje naprawdę przyjemnym hamulcem awaryjnym który działa zimą bez niespodzianek. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-04-11, 10:44
|
|
|
Dodam jeszcze, że to nie jest zwarcie. Gdyby było zwarcie to bezpiecznik by się przepalał. To jest brak styku.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2011-04-11, 12:57
|
|
|
| A przerywacz w trabancie działa poprawnie nawet przy 11v bo miałem taki okres że śmigałem bez alternatora i wszystko chadzało. Silnik elegancko odpalał na gazie (aku był nowy:) |
|
|
|
 |
|
|