|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
[601] chyba zalewa gaźnik? |
| Autor |
Wiadomość |
zaściankowy
Gość
|
Wysłany: 2011-03-31, 19:34
|
|
|
Witam
Pojawił mi się problem z paleniem. Otóż odpaliłem auto, po czyszczeniu przewodów i gaźnika-w warsztacie. Na placu pięknie palił, wiec wsiadłem, zapłaciłem i odjechałem. Przejechałem z 10 km, jadąc dynamicznie, ale bez przesady: ok80-95km/h i nagle autem zaczęło szarpać, spadła moc. Nagle stuk i basowy dźwięk. Za chwilę auto przyspieszyło by po chwili odmówić współpracy. Stanąłem na poboczu, otworzyłem maskę, a tam rura od powietrza, co idzie od filtra do gaźnika rozłączona. Włożyłem ją ponownie. Ale auto kręciło, ale już nie odpaliło. Czyżby znów zalało gaźnik? |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-03-31, 20:18
|
|
|
Kolego - nowy temat stary problem.
Uparcie twierdzę, że masz problemy z zapłonem.
i nagle autem zaczęło szarpać, spadła moc. - przestał pracować jeden cylinder, może od czasu do czasu pracował (szarpanie).
Czyli wypada zapłon na jednym z cylindrów (raz jest, raz niema - więcej nie ma)
Ponieważ masz zapłon "EBZA" (wynika to z poprzedniego Twojego postu) musisz dokładnie sprawdzić co jest uszkodzone. Masz trudną do ustalenia usterkę, ale wszystko jest do zrobienia.
- wydaje mi się że masz na wykończenu tranzystor w układzie sterowania (czarna skrzynka).
Gorzej jak szlak trafia układ hybrydowy (tego już nigdzie nie dostaniesz)
Proponuję zrobić tak:
Pożyczyć od kogoś "czarną skrzynkę i płytkę aparatu zapłonowego, zamontować, sprawdzić jak działa. Jeśli wszystko będzie OK to zamienić płytkę aparatu na Twoją, Jak wszystko będzie OK już wiesz co boli trabiego.
Nie wydawaj kasy na jakieś regulacje gaźnika itp.
poproś kogoś kto się zna, albo przyjedź do mnie ;)
Gwarantuję 25 minut i zrobione łącznie z wymianą tego co potrzeba.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-03-31, 20:24
|
|
|
Zakładam, że świece i przewody WN masz sprawne i jesteś pewny prawidłowego działania cewek WN.
Jeśli nie to znaczy że niepotrzebnie czytałeś wcześniejszą moja wypowiedź w tym temacie.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
zaściankowy
Gość
|
Wysłany: 2011-03-31, 22:11
|
|
|
| cewki sprawdzone, iskra jest. Gaźnik miał sporo syfu, widziałem na własne oczy. Jutro wraca na poprawki. Czarną skrzynkę i aparat zapasowe mam. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-03-31, 23:36
|
|
|
Czarną skrzynkę i aparat zapasowe mam.
To brakuje tylko cewek, przewodów WN, świec i sprawnego trabanta :) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|