Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] benzyna + LPG nie chce odpalić! :(
Autor Wiadomość
BuBa
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 19:38   

Witam, od ok 2 miesięcy trabant miał problemy z odpalaniem na wszystkie baniaki, i potrzebował większej temp. do zmiany na LPG. Rozwiązanie tego problemu odwlekałem w czasie i zakończyło się tak że tydzień temu trabant zaniemógł podczas jazdy.
Zero odzewu zarówno przy kręceniu jak i na pych. Więc wymieniłem świece na NGK ale to nie pomogło. Zajechałem trabantem do zaprzyjaźnionego warszatatu:) gdzie znajomy doszedł do tego że gaźnik do wymiany, i tak też zrobiłem zakupiłem praktycznie nieużywany org. gaźnik. Jak się domyślacie i to nie pomogło więc zaczęliśmy od podstaw analizować budowę silnika 1.1.
Na baniakach kompresja to ok 8 barów, nie wiem ile ma być ale powinien przynajmniej się odezwać. Iskra jest. Paliwo ma, z tym że nie rozpyla go nad przepustnicą.
Nie powinno mieć to jakiegokolwiek wpływu na odpalanie ale nie mam płynu chłodniczego i nie jestem w stanie powiedzieć ile km w taki sposób zrobiłem.
Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelką pomoc.

Domator
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 20:01   

To może być wina gniazda czujnika halla.

[IMG]http://images37.fotosik.pl/581/a3926bcad89dd176.jpg[/IMG]

Domator
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 20:02   

Gniazdo

ehhh...

Jakub K.
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 20:32   

Buba, jakbyś potrzebował czujnika na próbe i jesteś w przemyślu, to skontaktuj się ze mna, numer ma Twój brat.
Mój trampol i tak narazie w fazie "dłubania" jest : ) ale problemów z paleniem nie mam :)

Pozdro szczurek !

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 20:52   

Jak ma 8barów na baniakach, to nie wiem czy jest sens w ogóle to odpalać :P

papieju
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 21:00   

Dokładnie. 8 to silnik wymagający kapitalki. Mam 1,3 na zbyciu, jeszcze na aucie - można sprawdzić kompresję. Szczegóły na giełdzie :)

Jakub K.
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 22:31   

Papieju nie mogę tego na giełdzie znaleźć, jak możesz podeślij mi PW odnośnie tego motoru, jaka cena i co wchodzi w skład : P

Pozdrawiam.

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2011-02-14, 00:25   

Trochę OT teraz zasieję, ale często w 1.1/1.3 LPG przyczyną padania silnika jest wizyta u gazownika z tekstem "wyreguluj pan zeby palił 8 w mieście" :)

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2011-02-14, 08:08   

Wartością graniczną jest chyba 9. Mierzyłeś na rozgrzanym silniku i naładowanym akumulatorze? Zamknięta przepustnica też ma wpływ na niższy wynik pomiaru. Co do akumulatora to dobrze jest mierzyć z podłączonym prostownikiem rozruchowym.
Jak chcesz 1.1, to moje wisi na giełdzie

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2011-02-14, 11:30   

O ile pod pojęciem "baniaki" mamy rozumieć cylindry, to zmierzone na nich ciśnienia na poziomie 8 barów świadczy tylko o agonii tej jednostki. Jednakże, nawet przy tak niskiej kompresji, silnik czterosuwowy powinien bez żadnego problemu odpalić, więc nie w jego zużyciu tkwi przyczyna kłopotów z uruchomieniem. Dłuższa część historii rozwoju silnika, to ciśnienia poniżej 8 barów. Jeśli nie odpala ani na benzynie, ani na lpg, to przyczyny należy szukać po stronie układu zapłonowego. Poza tym, jeśli lpg nie chce pracować na zimnym silniku (abstrahując od jego wydajności w tym momencie), to może już nadszedł czas na wymianę parownika lub chociażby membrany i zaworów w nim, nie mówiąc o czyszczeniu.
Sprawne 1,1 i 1,3 osiąga bez problemu ciśnienia na poziomie 11-12 barów.
Pozdro
Kuchar

papieju
Gość
Wysłany: 2011-02-14, 12:35   

Masz PW

JaJer
Gość
Wysłany: 2011-02-14, 14:27   

Moim zdaniem też powinien odpalić, a szczególnie na benzynie.
Jak jest iskra to jeszcze trzeba sprawdzić czy we właściwym cylindrze i właściwym miejscu (palec rozdzielacza, pasek rozrządu)*.
Można też wlać benzynę bezpośrednio do gaźnika, powinien chociaż zaskoczyć.

*
pasek rozrządu - sprawdzić czy nie przeskoczył (może być już tak stary)
palec - czy siedzi we właściwym miejscu.(bez zdejmowania osłony paska rozrządu, ustawić znaki i sprawdzić położenie palca)
Ogólnie - połączenie moduł/aparat zapłonowy.
Jak jest wszystko OK, powinien zadziałać.
Pozdrawiam.

BuBa
Gość
Wysłany: 2011-02-14, 22:24   

dzięki wszystkim za odpowiedzi... z tego co piszecie to i tak zapowiada mi się wymiana motora. Na tą operacje trab będzie musiał poczekać bo sesja w trakcie i nie ma na to za bardzo czasu- tym bardziej że warsztat w którym trabi obecnie zamieszkuje jest 20km odemnie:(

Jakub K.
Gość
Wysłany: 2011-02-14, 23:26   

Buba nic się nie martw :P
Będzie dobrze :) Jest was tam wielu, a zawsze auto można na zaciąg do domu go przytargać, 20 km to nie tragedia : )

papieju
Gość
Wysłany: 2011-02-15, 07:19   

Mój mechanik twierdzi, że jak silnik ma ledwo 8, to normalne że nie zapala. Zresztą, mierzyliśmy mój silnik wczoraj i na zegarze czerwone pole zaczyna się w okolicach 8 właśnie, powyżej jest na zielono. Na moim średnio po 12 na każdym.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi