|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
3 pytania |
| Autor |
Wiadomość |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2010-03-03, 19:22
|
|
|
Ludzie, piszcie o jakiego traba chodzi?
Zupełnie inaczej jest ze światłami w 601 niż w 1.1
Lecz myślę że masz pomylone przewody przy żarówkach.
Weź obojętnie jaką żarówkę reflektorową, akumulator, kawałek przewodu i sprawdzaj wyprowadzenia żarówki.
W żarówce jeden konektor jest wspólny - to jest masa!
Dwa pozostałe to: jeden -drogowe, drugi - mijania.
Zapisujesz sobie co gdzie powinieneś podłączyć.
Koniec filozofii.
Teraz wyjmujesz kostki z żarówek w reflektorach i sprawdzasz co jest gdzie, podłączasz prawidłowo i masz ścianę światła przed sobą. |
|
|
|
 |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2010-03-03, 19:45
|
|
|
| Ja tak raz pomyliłem przewody w kostce i miałem z jednej strony cały czas długie i kontrolka swiateł dlugich w koło sie paliła. |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-03-03, 20:05
|
|
|
| Światełka świecą o wiele lepiej tylko teraz kwestia ustawienia kloszy bo lewe i prawe światło niemal tworzą X i świecą oba w jeden punkt czyli widzę tylko to co jest po środku jezdni aniżeli jej pasy i krawędzie ;) |
|
|
|
 |
Hajs
Gość
|
Wysłany: 2010-03-03, 23:33
|
|
|
| Jeśki bedą świeciły 2 żarniki naraz czyli mijania/drogowe to żarówka szybciej się spali - dużo wieksze obciążenie cieplne żarników, 125W w jednej żarówce. |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-03-04, 07:40
|
|
|
| O taką odpowiedź mi chodziło ;) |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2010-03-04, 08:13
|
|
|
| No i odblaśnik się bardziej wypali... |
|
|
|
 |
WeT(macq)
Gość
|
Wysłany: 2010-03-05, 23:26
|
|
|
| No i jak dłużej tak sobie pojeździsz, to alternator wyjdzie i Ci @!#$ spuści :P |
|
|
|
 |
kuba_krakow
Gość
|
Wysłany: 2010-03-09, 14:38
|
|
|
Za żadne skarby instalacja nie wytrzyma 140/110W, jeśli nie czułeś spalenizny, to poczujesz. Byle nie za późno cobyś jedną gaśnicą auto ugasił...
A świstak siedzi. |
|
|
|
 |
RAV
Gość
|
Wysłany: 2010-03-09, 17:20
|
|
|
| :D |
|
|
|
 |
WeT(macq)
Gość
|
Wysłany: 2010-03-09, 17:56
|
|
|
| A świstak siedzi. nie wiem jakim cudem wyłącznik wytrzyma. To raz. Dwa, że takie żarówki + stare odbłyśniki + źle ustawione światła i nikt nic nie widzi jak taki debil z niehomologowanymi żarówkami jedzie. Tak, kto bawi się w druciarstwo przy oświetleniu JEST DEBILEM. Po prostu z całego serca życzę zabrania dowodu osobom z żarówkami "Milion megawatów" i ksenonami bez soczewki i poziomowania. Kropka. |
|
|
|
 |
RAV
Gość
|
Wysłany: 2010-03-10, 00:58
|
|
|
| Odniosę się tylko do tego,że Narva azzurro ma homologację.I mam nówki klosze wesemowskie,które zmieniam co jakiś czas.Na każdym przeglądzie proszę o sprawdzenie ustawienia świateł a ponadto robię to przed każdym zlotem.Jeszcze nikt mi z przeciwka nie mrugał,że go oślepiam.Wyłącznik jakoś mnie nie parzy.Amen |
|
|
|
 |
kuba_krakow
Gość
|
Wysłany: 2010-03-10, 06:39
|
|
|
A świstak siedzi. nie wiem jakim cudem wyłącznik wytrzyma.
Normalnym. A jak nie znasz tematu to nie obrażaj ludzi.
Dwa, że takie żarówki + stare odbłyśniki + źle ustawione światła i nikt nic nie widzi jak taki debil z niehomologowanymi żarówkami jedzie.
Mówisz o swojej wsi?
Tak, kto bawi się w druciarstwo przy oświetleniu JEST DEBILEM.
Zgadzam się - acz nigdy nie robiłem druciarstwa ze światłami i wypraszam sobie nazywania mnie debilem. |
|
|
|
 |
WeT(macq)
Gość
|
Wysłany: 2010-03-10, 08:41
|
|
|
Mówisz o swojej wsi? Jasne, najlepiej walnąć ciętą ripostę zamiast odpowiednich argumentów. Pomijam tu, że jeśli nazywasz 180tysięczne miasto wsią, to chyba mieszkasz w nowym jorku. Nie nazwałem Cię debilem, tylko nazwałem debilem ludzi, którzy wstawiają zarówki z tesco, a nawet nie raczą świateł ustawić, czy może nawet szarpnąć się na nowe reflektory. Skoro mówisz, że nazwałem Cię debilem, to znaczy, że poczułeś się urażony słowami o druciarstwie. Hipokryzja?
Powiedz mi jeszcze, jak instalacja, która jest projektowana pod H4 ma wytrzymać 140 watów na żarówkę? Mówię oczywiście o cwaju, bo nie wiem jak w 1.1 wygląda instalacja- czy już zastosowano przekaźnik/przekaźniki czy nie.
Odniosę się tylko do tego,że Narva azzurro ma homologację
No tak, ale ona ma standardową moc. Jeśli często ustawiasz światła, to chwała Ci za to :)
http://www.interlumen.com...rro-p-3521.html
Kiedyś zastosowałem w cwaju zachwalane przez Was żarówki 100 watowe. Wyłącznik się upłynnił, a nie był uszkodzony, ani w złym stanie. Temat więc znam. Zamiast kombinować z mocniejszymi żarówkami, wymieniłem lampy na wesemowskie cleary i zastosowałem żarówki philipsa. Jak dla mnie świeciło to dobrze.
Dobra, a teraz podsumuję. Moje ostre słowa wynikają z tego, że dość często jeżdzę w trasy wieczorem/nocą i widzę... a właściwie nic nie widzę. Kierowcy starych beemek, golfów i innych rupieci świecą po drzewach, albo drżą im reflektory powodując oślepienie wszystkich... Stąd jak czytam wypowiedzi niektórych, to mi ręce opadają. Ludzie, trzymajmy jakiś poziom kultury technicznej... |
|
|
|
 |
RAV
Gość
|
Wysłany: 2010-03-10, 12:49
|
|
|
| Miałem już nie odezwac się w tym temacie...ale jednak.W dwusuwie miałem przez ok 5 lat tungsramy 140/100 albo 110 nie pamiętam-stare czasy.I nic mi się nie paliło.Ewenement?Trabi 1976-instalacja przerobiona na 12V,alternator z dacii o może lepszej wydajności niż trabantowy,potem altek od 125.Żyło i nie oślepiało.Potem te same żarówki stosowałem w innym dwusuwach.Na światłach jeździłem cały rok mimo,że nie było takiego obowiązku jak teraz.I ze wsi nie jestem hehe.DDR! |
|
|
|
 |
kuba_krakow
Gość
|
Wysłany: 2010-03-12, 19:19
|
|
|
Pomijam tu, że jeśli nazywasz 180tysięczne miasto wsią, to chyba mieszkasz w nowym jorku
W nowym Jorku przez rok mieszkałem akurat
a to zwracam honor bo moja wies ma z 80000 :)
Skoro mówisz, że nazwałem Cię debilem, to znaczy, że poczułeś się urażony słowami o druciarstwie. Hipokryzja?
A bo bylo zaraz pod moim postem, wiec poczulem sie troszku urazony ale juz mnie przeszlo :)
Dobra, a teraz podsumuję. Moje ostre słowa wynikają z tego, że dość często jeżdzę w trasy wieczorem/nocą i widzę... a właściwie nic nie widzę. Kierowcy starych beemek, golfów i innych rupieci świecą po drzewach, albo drżą im reflektory powodując oślepienie wszystkich... Stąd jak czytam wypowiedzi niektórych, to mi ręce opadają. Ludzie, trzymajmy jakiś poziom kultury technicznej...
a ja sam mam stare BMW bo mi sie bardziej podobaja jak te nowe i nie maja tyle tej francowatej elektroniki tyle.
sam pracuje jako kierowca co prawda nie w polsce ale zapieprzam po nocach ciezarowka i uwiez mi tez mnie szlag trafia jak widze tych ch...ow z halogenami wlaczonymi albo swieca na niebiesko... i gdzie jest policja... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|