Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
czyżby pompa wody ?
Autor Wiadomość
papieju
Gość
Wysłany: 2009-07-06, 06:48   

Dodam że na korku ciśnieniowym jak masz jakąkolwiek nieszczelność układu, to pod wpływem ciśnienia będzie wydmuchiwać płyn, czego doświadczyłem u siebie. Po założeniu starego korka z dziurką zamiast zaworka przestało ubywać płynu, temperatura silnika bez zmian. Szukać nieszczelności wobec powyższego mi się nie chce.

magik
Gość
Wysłany: 2009-07-06, 09:37   

Kupłem najdroższy zamiennik pompy z intercarsu (hepu/germany), pasek continental i popiskuje coś. Z tego co szukałem na forum to norma. Na szczęście troszkę już przeszło, czy mogę mieć nadzieję że to przejdzie? Bo chyba pasek to juz się ułożył po 200km ?.Dzisiaj jeszcze dla świętego spokoju zrobię łożyska alternatora. Chociaż migają mi światła, a ktoś pisał jeszcze że jak padnięta dioda to też piszczy. Ładowanie w normie

magik
Gość
Wysłany: 2009-07-06, 09:46   

a tak abstrahując to w układzie chłodzenia miałem błoto nie płyn :-] Płukałem chyba ze 3 razy. Obecnie oryginalny płyn VW :)

Kędzior
Gość
Wysłany: 2009-07-06, 11:20   

jak popiskuje to może być za mocno naciągnięty pasek

magik
Gość
Wysłany: 2009-07-06, 11:37   

właśnie mocno nie jest. Nawet miałem wrażenie że jest za luźno.

magik
Gość
Wysłany: 2009-07-06, 13:09   

ale rozrząd robiłem razem z mechanikiem z aso audi/VW. Nie było możliwości błędu :-]

magik
Gość
Wysłany: 2009-07-19, 09:37   

chłopaki przypomnijcie proszę jak poluzować pompę wody. Czy po zdjęciu osłony paska mam dostęp do trzech śrub mocujących, czy muszę zdejmować koło pasowe i zdjęć dolna osłonę ?, bo juz nie pamiętam. Pompę luzuję do siebie czy od siebie?

Ptak
Gość
Wysłany: 2009-07-19, 15:52   

tak, masz dostęp po zdjęciu górnej osłony. polecam nabyć książkę F.Rawskiego t1,1 obsługa itd itp. wszystko co trzeba tam znajdziesz. podaje, że pasek jest prawidłowo naciągnięty, gdy z trudem da się go obrócić o 90stopni dwoma palcami (na najdłuższym odcinku). pompę wody przesuwasz wkładając śrubokręt z góry w specjalne nacięcie. będziesz widział w którą stronę się przesuwa. w momencie luzowania pompy zwykle poleje się trochę płynu chłodzącego, także uzupełnij go potem
powodzenia

magik
Gość
Wysłany: 2009-07-19, 15:58   

no właśnie książka rawskiego jest mało dokładna. A rysunki to już szkoda gadać. Pasek jest niby ok ale jednak muszę poluzować. Chciałem tylko wiedzieć czy mogę to zrobić jedynie po odpięciu osłony, czy będzie dostęp do wszystkich śrub

Prorok601
Gość
Wysłany: 2009-07-19, 21:30   

Kup sobie książkę do wartka 1,3... Jest dużo lepsza. Jeśli zaś chodzi o osłonę to z tego co pamiętam da się poluzować pompę bez zdejmowania wewnętrznej osłony ale jest to zadanie dla klucza rurkowego odpowiedniej długości i wygimnastykowanego człowieka :)
Miej na uwadze jednak, że pamięć bywa zawodna.

Ptak
Gość
Wysłany: 2009-07-20, 13:03   

wystarczy że zdejmie się górną osłonę na 2 zapinki i można luzować pompę, kwestia odpowiednich narzędzi. a w książce w1,3 rzeczywiście jest więcej, kupowałem ostatnio na allegro za 16,50 śmiało polecam

magik
Gość
Wysłany: 2009-07-20, 14:11   

dobra ogarnąłem. Teraz trochę pojeżdżę i zobaczymy efekty.

Prorok601
Gość
Wysłany: 2009-07-20, 18:42   

4 zapinki :)

Ptak
Gość
Wysłany: 2009-07-20, 20:10   

a jak 4 to przepraszam:) w wartburgu1,3 mam 2 a że sie trzyma nie patrzyłem czy brakuje

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi