Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
KIerownica oscyluje
Autor Wiadomość
wnuq
Gość
Wysłany: 2008-09-02, 22:00   

Jurczak
Gość
Wysłany: 2008-09-03, 15:27   

Pomyslałem chwile i nasunęło się pytanie. Czy łożysko mogło mi się rozsypać od rozpieprzone geometrii?? Nie mam zbieżności i w 3 miesiące z nowych opon od zewnątrz całkowicie zniknął bieżnik.

Hajs
Gość
Wysłany: 2008-09-03, 20:17   

No skoro masz aż tak duża zbieżnosć to napewno przyczyna rozypanego łożyska.
Bieżnia powinna być obciażona pod kątem prostym a u Ciebie siła działała lekko na skos, wiec musiało sie rozlecieć. Tak że ustaw zbieżnosć prętem,napewno bedzie lepiej jak było.
Szkoda nowych opon zdzierać i nowe łożysko nadwyrężać.

Jurczak
Gość
Wysłany: 2008-09-03, 20:24   

Jak sie ustawia zbieżność prętem? Mam już zwrotnicę którą niebawem zacznę zmieniać ale właśnie boję się że znów łożysko będzie narażone na zniszczenie. Choć po zmianie przekładni bez ustawienia zbieżności zrobił ponad 8 tysięcy. Jestem za granicą i nie ma tak łatwo z naprawą jak we wrocławiu gdzie mam wszystko co trzeba. Więc jakoś chcę by jeszcze zrobił 4 tysiące i dokuśtykał do Polski. Tam już się za niego wezmę na poważnie.

Hajs
Gość
Wysłany: 2008-09-03, 21:11   

Robota ma sens tylko wtedy, gdy nie masz luzów na koncówkach drążków kierowniczych.
Po prostu bierzesz jakiś długi pręt z możliwościa odcinka regulacji( np. pręt włożony w rurkę) i między kołami mierzysz - między felgami - pod autem - krawędziami felg ile jest i tak regulujesz aż będzie tyle samo między przodami kół a tyłami kół (felg); zbieżność wynosi +/- 1 mm więc jak będziesz miał niby równo to pewno ten 1mm tam będzie bo nie trafisz idealnie... ale póki co tak możesz zrobić.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi