|
POMPA HAMULCOWA 1.1 |
| Autor |
Wiadomość |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2009-06-29, 22:09
|
|
|
Mici125 napisał:
Czy może być to po prostu wina tandetnego płynu hamulcowego? Np. przy rozgrzaniu płyn zaczyna wrzeć, parować i układ sam się zapowietrza?
Sam płyn ma wysoką temperaturę wrzenia, ale jeśli jest stary i naciągnął wody to woda wrze.
polecam wymianę płynu na nowy (może być tandetny, byle nowy w całym układzie)
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Mici125
Gość
|
Wysłany: 2009-07-03, 13:34
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi:)
Płyn jest nowy, firmy Motoland. Popychacz ma mały luz, samoregulatory są sprawne, korektory tyłu (te pod podłogą) są bez odpowietrzników, więc nie bardzo wiem co można by z nimi jeszcze zrobić.
Jeszcze jedno pytanie, czy jest taka opcja że gumowe uszczelki zacisków mogą puchnąć pod wpływem ciepła? |
|
|
|
 |
Hajs
Gość
|
Wysłany: 2009-07-03, 13:58
|
|
|
| To raczej mało prawdopodobne, żeby gumki w tak znacznym stopniu puchły. Podejrzewam, że moga to być prowadnice zacisków, rdza w środku i trzymają. Zaciski dają sie lekko reką poruszyć? |
|
|
|
 |
Mici125
Gość
|
Wysłany: 2009-07-03, 20:34
|
|
|
| To raczej nie rdza, bo cała szopka się zaczyna po rozgrzaniu układu od silnika i tarcz. Przewody wymieniłem, płyn, wszystkie możliwe uszczelki, pompa wyczyszczona. Oba obwody zachowują się tak samo. Już mi zabrakło pomysłów. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2009-07-05, 13:09
|
|
|
Pompa hamulcowa 1.1 jest bardzo upierdliwa! Jeśli rozbierałeś pompę, czy właściwie złożyłeś? Jeśli wymieniałeś "gumki" na węgierskie (obecnie tylko takie dostępne w motirexie) to daj sobie spokój z tą pompą dopóki nie znajdziesz dobrych tłoczków (gumek). Załóż pompę od 2T i będziesz miał święty spokój.
Pozdrawiam.
PS.
Miałem bardzo podobną sytuację z pompą 1.1. Pomogło zeszlifowanie nowych tłoczków o 0,1 mm. Tłoczki uniemożliwiały prawidłowe działanie pompy. Raz działała jak strzykawka, nie dając odpowiedniego ciśnienia, a raz jak pompa tłocząca. Co powodowało blokowanie hamulców.
Zmierz wysokość starych tłoczków i porównaj z nowymi. Jeszcze jedna sprawa: jak wykręcałeś śrubę w pierwszej sekcji (aby ułatwić zakładanie tłoczka) to czy wkręciłeś tak samo i zablokowałeś?) |
|
|
|
 |
Mici125
Gość
|
Wysłany: 2009-07-05, 20:26
|
|
|
| Złożyłem dokładnie tak samo jak rozłożyłem, stare tłoczki są dobre, bez gumek tłok luźno chodzi w pompie, nic nie obciera. A gumki faktycznie mam węgierskie. Czy normalnie w handlu możliwe jest jeszcze zdobycie dojczowskich uszczelek, czy już tylko prywatnie? |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2009-07-05, 21:36
|
|
|
| Pisząc [TŁOCZK] miałem na myśli gumki, uszczelki czy jak je zwał. Zobacz że gumki węgierskie po złożeniu są ciasne, nie spełniają swojego zadania. Szlifowałem właśnie te gumki. |
|
|
|
 |
Mici125
Gość
|
Wysłany: 2009-07-08, 10:50
|
|
|
| Trochę są ciasne, to fakt. A czy mógłbyś mi JaJer opisać z grubsza jak to szlifowałeś? |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2009-07-09, 08:50
|
|
|
Witaj!
papier wodny (600) położyłem na mokrą szybę, polałem wodą. Gumki szlifowałem od "płaskiej strony" ruchami posuwisto-obrotowymi. Często sprawdzałem (osuszając gumkę) co się dzieje. Możesz zamienić pompę od 2T, znakomicie sprawuje się w polówce. Wszystko pasuje bez najmniejszych przeróbek, a jest łatwiej dostępna.
Jak coś to pisz na: jajer@wp.pl, albo Skype: jajer54
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Mici125
Gość
|
Wysłany: 2009-07-09, 20:33
|
|
|
No cóż, chwilowo mam właśnie "początkową" pompę z 2T i mam identyczny problem... No ale spróbuję poszlifować, zobaczymy co mi wyjdzie.
Serdeleczne dzięki za objaśnienia, JaJer :) |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-07-25, 13:59
|
|
|
| Założyłem dzisiaj pompę od 601. Mam wrażenie że siła hamowania jest nieco słabsza. Czy tak ma być ? |
|
|
|
 |
maxxx601
Gość
|
Wysłany: 2009-07-26, 22:16
|
|
|
| Pompa z 601 przy polówkowej to majstersztyk techniki :D |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2009-07-27, 03:43
|
|
|
| Pompa 2T ma taka samą średnicę tłoczków, skok jest identyczny jak w 1.1 Konstrukcja jest bardziej prosta (mniej zawodna). Wydaje mi się że to tylko złudzenie że siła hamowania jest mniejsza. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-07-27, 08:26
|
|
|
| Jak się okazało miałem źle odpowietrzony tył. Teraz jest już ok. Hamulce jak brzytwa. |
|
|
|
 |
|
|