|
Ubezpieczenia coraz tańsze !! |
| Autor |
Wiadomość |
Piotr S.
Gość
|
Wysłany: 2006-01-01, 19:07
|
|
|
| Co jest rozpatrywane? Nie ma co rozpatrywać. Od lat jest tak, że nie ma znaczenia kto jest jako współwłaściciel wpisany jako pierwszy w dowód rejestracyjny. Wszyscy współwłaściciele są traktowani jednakowo. Jeśli choć jeden ze współwłaścicieli ma poniżej 26 lat składka ulega podwyżce o 30%. Jeśli współwłaściciele mają różne zniżki za bezszkodowy przebieg ubezpieczenia to stosuje się zniżki kożystniejsze dla klienta. |
|
|
|
 |
TrabantRallyTeam / Wally
Gość
|
Wysłany: 2006-01-02, 10:38
|
|
|
a jeśli przez rok byłem współwłaścicielem, był to ój pierwszy samochód, wiek 22 itp a mój ojciec miał 60% zniżki to ile będę miał zniżki jak teraz zarejestruje auto na siebie ?
dzięki za odpowiedź
pozdro |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2006-01-02, 13:37
|
|
|
Co do OC na kierowce - a jak ktos zrobil prawko i generalnie nie ma samochodu. Jezdzi raz na ruski rok jak mu tata pozyczy - i co, ma placici 700 zl na rok?
To byś sobie mógł zapłacić OC za TYDZIEŃ, MIESIĄC, jak winietę na samochód...
Tata Ci pożyczy auto raz na ruski rok, Ty spowodujesz wypadek, tata straci zniżki, choć to TY (!!!) spowodowałeś wypadek. To jest mądre ????
A jak jeździsz raz na ruski rok to lepiej jak bys wcale niejeździł bo strach takiego niedzielnego kierowce na drodze spotkać... |
|
|
|
 |
Dysiek
Gość
|
Wysłany: 2006-01-02, 13:37
|
|
|
| Wally - tyle ile normlanie dostajesz po roku, czyli 10% (plus zwyzka za wiek) |
|
|
|
 |
emilia j.
Gość
|
Wysłany: 2006-01-02, 16:31
|
|
|
| no i znowu wartborgini cos mądrego rzekł z tym traceniem zniżek bo synek kogoś najechał :) |
|
|
|
 |
Dysiek
Gość
|
Wysłany: 2006-01-02, 18:33
|
|
|
| Wart: Nie wpadlem na to :) A niedzielnym nie jestem - chyba raczej srandardowym - robie ok 16-20 kkm rocznie |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2006-01-02, 20:37
|
|
|
Wally - tyle ile normalnie dostajesz po roku, czyli 10% (plus zwyzka za wiek)
Nie do końca. Z tego co tłumaczyła mi kobitka w Pizetju to zniżki liczy się tak: (Podstawa-zniżki)*130%(za wiek).
Czyli jeśli byś miał 1000zł podstawy to zapłacisz 1170zł, a nie jakby się wydawało 1000 +30%-10% czyli 1200zł |
|
|
|
 |
Piotr S.
Gość
|
Wysłany: 2006-01-03, 18:56
|
|
|
Ktoś Cię Sikor źle poinformował (albo było to w poprzednim roku). Zwyżki i zniżki od 1 stycznia uwzględnia się w kolejności: najpierw zniżka/zwyżka za markę auta (dla trabów i wartburgów zniżka 10%), potem w przypadku kogoś poniżej 26 lat 30% zwyżki za wiek, potem zniżka za bezszkodową jazdę (do 60%), zwyżka 10% za prawo jazdy poniżej 2 lat, zniżka dla aut poniżej 2 lat (do 20%), zniżka za kontynuację ubezpieczenia 5%, zniżka za jednorazową wpłatę 10%
EOT |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2006-01-03, 19:22
|
|
|
| Zgadza się to było w zeszłym roku. Chcialem tylko przypomnieć, że zniżek nie sumuję się ze zwyżkami. |
|
|
|
 |
bartek/jastrząb
Gość
|
Wysłany: 2006-01-07, 14:51
|
|
|
Mam pytanko:
Skończyło mi sie w grudniu OC w PZU na 601. W zwiazku z tym ze znizki na weterana skasowano chciałbym zmienic ubezpieczyciela. Czy mogę to zrobić? czy jest już za późno i musze ciagnąć w PZU?
Tzn czy po jakims dłuzszym okresie nie płacenia mogę zmienić ubezpieczyciela?
Acha i czy są jakies kary jak się nie zapłaci w ciagu 3 m-cy?Nie mam w tej chwili kasy na OC wiec trab stoi, wiem ze powinien miec ubezpieczenie...ale zapłacic nie mogę |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2006-01-07, 14:53
|
|
|
| A przyszły blankiery pocztą? |
|
|
|
 |
bartek/jastrząb
Gość
|
Wysłany: 2006-01-07, 21:15
|
|
|
| a przyszły w grudniu..nie wim co robic, jak mi karzą zapłacic teraz bez znizki? Papierki to zawsze przeciez przychodzą. |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-01-08, 08:32
|
|
|
Mi jak przyszły w lipcu to też nie miałem z czego zapłacić. Miesiąc później zapłaciłem i nie miałem zadnej kary, odsetek, etc.
Ze zmianą ubezpieczyciela nie ma problemu. Przynajmniej ja nie miałem... |
|
|
|
 |
maxxx601
Gość
|
Wysłany: 2006-01-08, 10:46
|
|
|
| OC i tak ci plicza chyba od nastepnego dnia kiedy ci wyszlo wiec znizka powinna byc ze starego roku ew. jakies odsetki karne ja mialem w warcie kiedys 6 czy 8 zl za 3 mies. Piotrze popraw mnie jesli sie myle? |
|
|
|
 |
bartek/jastrząb
Gość
|
Wysłany: 2006-01-08, 17:03
|
|
|
| wiec ubezpieczyciela mogę zmienić jak spłaciłem OC w PZU? |