Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] korektor siły hamowania
Autor Wiadomość
Kriss
Gość
Wysłany: 2008-09-16, 21:59   

Korektor siły hamowania odpowiada tylko za tylne koła, zapobiega przy gwałtownym hamowaniu stawiania samochodu bokiem. Nie wiem jak w trabancie bo jeszcze nie miałem sposobności tam zaglądać ale np. w Wartburgu jedyne problemy jakie występowały z korektorem to brak możliwości poprawnego odpowietrzenia układu i lekarstwem na szybko było wywalenie tego korektora (tak zrobiłem w jednymz z wartków ktore miałem) - skótkowało to przy gwałtownym hamowaniu delikatnym odjazdem w bok (prawie nie widoczne ale jednak). Jak dla mnie to masz jakiś problem z którymś przewodem hamulcowym jesli to nie wina zacisku.

Mici
Gość
Wysłany: 2008-09-17, 09:07   

Dzięki za porady:) Nie znam za bardzo budowy tego regulatora, poszukam sobie rysunków technicznych. No a na razie pozostaje wymiana kolejnych przewodów. Dzięki Kuzyn za podpowiedź:)

Maciej Dendyss
Gość
Wysłany: 2008-09-17, 20:33   

Kurcze patrzę teraz na schemat hamulców w 1.1 i w sisiol nie mogę wpaść na to jakim cudem korektor może mieć wpływ na prawe przednie koło... Tak na chłopski rozum, płyn leci sobie z pierwszej sekcji do trójnika, trochę leci do tylnego lewego koła przez korektor, reszta zasuwa do prawego przodu, tak? A jak wspomniałeś lewego tyłu ci nie blokuje, wiec płyn grzecznie wraca przez korektor do pompy. Więc odcinek pompa-trójnik-korektor-lewy tył możemy uznać za sprawny! Wina leży albo w przewodach albo zapiekł ci się zacisk. Jak regenerowałem zaciski facet w inter-cars dopasował mi zestaw naprawczy z jakieś dostawczego ducato. Uszczelniacz na 100% pasuje, nie wiem jak z tą gumką przeciwkurzową bo niestety mi ukradli zestaw zanim go założyłem :( Rozbierz go, wyczyść dokładnie i ew delikatnie przeleć tłoczek wzdłuż papierem 600 lub 800 na sucho aby usunąć ewentualne zadziory.

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-09-17, 22:45   

Pamiętaj aby potem tłoczek montować na specjalną paste do tłoczków (koszt ok.5zł), apobiega ponownemu blokowaniu się i zapiekaniu itp.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi