Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Halogeny, moje pierwsze starcie z elektryką
Autor Wiadomość
Mutos
Gość
Wysłany: 2005-05-23, 16:10   

Nie - nie mam w podlodze...

Magik
Gość
Wysłany: 2005-05-23, 16:34   

Najprościej jest wziąść w łapę schemat elektryczny i sprawdzić czy wszystko jest podłączone zgodnie z rysunkiem (kabelek po kabelku). Dodam że najlepiej jest to rozrysowane w oryginalnej książce obsługi. A druga rzecz tak mi sie przypomniało, może padł elektromagnes.(takie pudełko montowane za puszką bezpieczników, przykręcone do ściany grodziowej)

Mutos
Gość
Wysłany: 2005-05-24, 08:45   

A wiec tak - elektromagnes nie padl - po prostu nie jest podlaczony. Nawet jak go podlacze to dlugie nie dzialaja. Jezeli chodzi o schematy to niestety kazdy jest inny i z kazdego wyika co innego.

Do przelacznika mam podlaczone w tej chwili 5 przewodow - zasilanie, dwa przewody na swiatla postojowe i dwa na mijania. Luzno wisza sobie dwa kabelki - niebieski (nie wiem od czego on jest) i bialo-czerwony od elektromagnesu. Probowalem te dwa luzne podlaczyc w kazdej mozliwej konfiguracji ale niestety nic to nie daje poza szczekiem zalaczajacego sie elektromagnesu.

Zanim zmienilem przelacznik obrotowy na "wyciagany" rowniez nie dzialaly dlugie. Jakies sugestie gdzie moge szukac awarii??

macq
Gość
Wysłany: 2005-05-26, 14:03   

hmm... a zobacz czy rzeczywiście elektromanes działa. Ja miałem podobnie. Stukał, ale nie włączał świateł. Może trzeba tam podgiąć blaszkę, co zmienia położenia włącznika. Sprawdź na "sucho"

Jeśli elektromagnes jest w porządku, to tylko kable mogą być źle podłączone. Zaglądne jak tam idą te kable u mnie i napiszę.

Pozdro

Mutos
Gość
Wysłany: 2005-05-30, 13:14   

Wiesz co jest dokladnie tak, ze jak zewre kabelek od elektromagnesu to mi stuka, ale nie przlacza - bede musial jakiegos wolnego dnia to rozebrac i zobaczyc czy jest ok.

Kuba Depa
Gość
Wysłany: 2006-02-06, 22:23   

witam, chcialem sie dowiedziec, jak podlaczyc halogeny dalekosiezne, zeby zapalaly sie po wlaczeniu swiatel drogowych (dlugich). Czy do tego trzeba zastosowac przekaznik? Z gory dziekuje za odpowiedzi
PozDDRawiam

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-02-07, 11:26   

Podłączasz przekaźnik do jednego z obwodów lamp drogowych, a z niego wyprowadzasz obwó na światła dodatkowe. Prąd na światła do przekaźnika doprowadzasz przez bezpiecznik. Tylko, ze ten prąd musi się pojawiać po włączeniu zapłonu.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi