|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
[1.1] Konserwacja podwozia... |
| Autor |
Wiadomość |
klakson
Gość
|
Wysłany: 2009-09-29, 21:11
|
|
|
Jestem po walce z rudą na podwoziu. Mój sposób na rudą:
1)czyszczenie oczywiście,
2)nie stosowałem cortaninu, czy brunoxu, czyściłem do gołej blachy,
3)na to podkład aktykorozyjny na rdzę (CORIZON, KORINA-fajniejsza w użytkowaniu, znam ją od kilkunastu lat, sprawdza się z farbą nawierzchniową),
4)na to farba nawierzchniowa (na podłogę poszedł RENOLAK, na części poszedł chlorokauczuk,
5)w miejscach zgrzewów, spawów poszła masa na pędzel BOLLa,
6)na to wszystko konserwa BOLLa na pistolet,
7)na progi z zewnątrz konserwacja bolla do malowania,
8)w profile duuuuże ilości płynu BOLLa do profili zamkniętych nakładanych kilkukrotnie
8a)możesz jeszcze przed zalaniem spróbować wymyć syf w progach wodą pod ciśnieniem (zastanawiałem się nad rozpuszczalnikiem, lub odrdzewiaczem, ale tego jeszcze nie testowałe
Ważne, przestrzegać zaleceń producenta co do sposobu, ilości i czasu. Właśnie przez to zabawa staje się bardzo czasochłonna. Firma nie jest ważna, ważne są właściwości używanych środków - ja postawiłem na BOLL - zopbaczymy.
Pozdrawiam w walce |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2009-10-01, 09:57
|
|
|
Z chlorokauczukiem bym się zastanowił 1500 razy.
Chlorokauczuk świetnie wygląda, ale jest wyjątkowo wredny.
Woda potrafi dostać się pod warstwę farby i zrobić niezłe bagno. Z zewnątrz wszystko wygląda wspaniale, a pod spodem .... . |
|
|
|
 |
J.J.
Gość
|
Wysłany: 2009-10-12, 22:59
|
|
|
brrr
podpinam się :)
PROFILE ZAMKNIĘTE tj. jaskółka, progi itd gdzie nie ma dojścia innego niż otwory techniczne :)
Jak najlepiej to zabezpieczyć, a w zasadzie co najpierw wlać w profile by zawalczyło z rdzą :)
I najlepiej taki preparat, że można po jego zastosowaniu bez problemu zalać to 'woskiem' ( fluidol, noxudol itd itp )
Więc co na rdzę ( która może być, ale nie musi )?
Brunox? Cortanin? |
|
|
|
 |
AndrzejToja
Gość
|
Wysłany: 2009-12-14, 16:13
|
|
|
| Zainteresuj się asortymentem firmy NOVOL jest tam środek do zabezpieczania profili zamkniętych o nazwie GRAVIT 640 |
|
|
|
 |
Paweł Nerło
Gość
|
Wysłany: 2010-01-06, 17:16
|
|
|
Niedługo, jak tylko puszczą śniegi zabieram się za odnawianie mojego Trabant. Dziś byłem w sklepie lakierniczym 1 litr lakieru plus dodatki około 280zł.Nie metalik.
Chciałem się zapytać co robić z rdzą i czarną tłustą farbą na podwoziu?
Czy mogę to po prostu dokładnie wyczyścić, maznąć podkładem i moim lakierem? |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2010-01-07, 08:26
|
|
|
| Będę powtarzał do upadłęgo: nic nie chroni blachy tak jak dobrze trzymający oryginalny lakier. Zdjęcie dobrze trzymającego zabezpieczenia i położenie nawet najlepszego w warunkach amatorskich jest złym rozwiązaniem. Odnawiać należy tam gdzie wychodzi ruda |
|
|
|
 |
Ptak
Gość
|
Wysłany: 2010-01-07, 13:40
|
|
|
| amen |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|