Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile płacicie za OC?
Autor Wiadomość
maxxx601
Gość
Wysłany: 2011-01-18, 16:23   

Po pierwsze zniżki się nie sumują
Po drugie nie ma czegoś takiego jak 90% (może być 60+10+10...itp a to nie to samo)
Po trzecie nie starego a ojca
Po czwarte jest dwóch współwłaścicieli a nie ważniejszy właściciel i współwłaściciel...
Po czwarte ubezpieczalnie to syf, bo sprzedając NNW nabiają strachliwych w butelkę a tak naprawdę to prawie żadne finansowe wsparcie w razie czego, szkody w zdrowiu pokrywa zwyczajnie fundusz z oc!
Ja w normalnych firmach (z siedzibą, ludźmi itp) a nie jakiś mtu czy directach płacę tez ok 200 zł i co z tego :)

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2011-01-18, 16:56   

Po czwarte ubezpieczalnie to syf, bo sprzedając NNW nabiają strachliwych w butelkę a tak naprawdę to prawie żadne finansowe wsparcie w razie czego, szkody w zdrowiu pokrywa zwyczajnie fundusz z oc!
OC nie pokrywa kosztów Następstw Nieszczęśliwych Wypadków jeśli kierowca jest sprawcą zdarzenia lub nie ma sprawcy.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2011-01-18, 18:39   

Witam moja opłata OC za cały rok wynosi 193 zł przy zniżkach 60 % za bezszkodowość oraz 5 % za kontynuację ubezpieczenia.Mieszkam w Sokołowie Podlaskim Powiat Sokołowski z tego co wiem składki są chyba ustalane od miejsca zamieszkania i częstotliwosci wypadków jakie sa na danym terenie.Dlatego jest taka rozpiętość w sumach które płacimy za OC.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-01-19, 23:23   

To już wiem czemu w wlkp tak drogo, bo dużo samochodów + zatkane ulice + dziury = wypadki! :/

Shadow
Gość
Wysłany: 2011-01-20, 17:54   

Pytacie ile płacimy za OC (ogółem).

Mieliśmy wykupione OC z NNW w HDI Asekuracja (po poprzednim właścicielu)
więc chcieliśmy przedłużyć umowę o kolejny rok. Ale po naliczeniu zwyżek na Bross'a (24lata) wyszło niecały 1000zł za Trabanta 1.1 (Universal z LPG).

Alternatywnie, mamy nadal auto ubezpieczone w HDi, ale przez oddział mBanku.
Za OC z NNW zapłaciliśmy tylko ok. 260 zł. Więc widać sporą różnicę.
Mało tego, w ubezpieczenie jest wciągnięty współwłaściciel. Nie naliczyli nam żadnych zwyżek.

Bachur
Gość
Wysłany: 2011-01-31, 12:16   

hej-nie maja prawa naliczac "zwyzek" jak to nazwales za wspołwłaściciela-jesli wlasciciel ma wszystkie znizki to automatyczniee jesli wspolwlasciel jest w dowodzie rejestracyjnym to te znizki posiada...sporo osob tak robi i to bardzo dobry patent jest jesli zaczyna sie swoja przygode z motoryzacja i swoim pierwszym samochodem...

ja wlasnie jestem po wizycie w PZU i stawki sa jesli o trabanty chodzi chyba najnizsze-wszystkie znizki 60% pani wyliczyla za 601 tylko 175 zł a za 1.1 -222zł

dla porównania w MTU 276 za trabanta 1.1 i 210zl za 601

jade zaraz do Waarty bo mnie naprawde zadziwila sprawa assistance w warcie-za 85 zl na rok assistance do 400km w dwie strony -swietna sprawa i akurat wypróbowana nie dolozylem ani zlotówki i scholowany zostalem 130 km na lawecie :):):) gdzie normalna stawka po za terenem zabudowanym 2.5zl za km :) wiec latwo policzyc ile by mnie to wyniosło :)
dla porownania w PZU dzisiaj pytalem o assistance -89zł i tylko 150km ;/

zaraz jade do warty i innych wiec popytam

ps stawki obowiazujace w Starachowicach woj.świętokrzyskie bo wiem ze troszke sie różnia niestety w poszczegolnych województwach

Kamil Pawłowski (harnaś)
Gość
Wysłany: 2011-01-31, 13:25   

Ludzie a czy spotkaliście się lub czy słyszeliście o zmianach dotyczących opłat OC do 25 roku życia ? Mam 23 lata w lipcu 2010 roku płaciłem za traba OC 645 zł w MTU. Z czego posiadam prawko od 2006 roku i 40 % zniżki za bezszkodową jazdę . Zaskoczeniem dla mnie było jak w październiku poszedłem ubezpieczyć dupowoza(peugeot) za którego rok wcześniej płaciłem 480 zł z czego ojciec był współwłaścicielem ma 60 % zniżek . Przy ubezpieczeniu traba w lipcu zapytałem ile w tym roku (w październiku) będę musiał zapłacić za peugota? Wyszło coś taniej około 400 zł . Myślę sobie rewelacja . Kiedy w październiku poszedłem do ubezpieczyciela przeżyłem mały szok bo Pani oznajmiła mi że od września 2010 roku weszły nowe przepisy dotyczące ubezpieczeń co spowodowało dużą podwyżkę cen dla osób poniżej 25 roku życia . Z czego naliczyła mi w MTU 860 zł !!! tłumacząc to tak że teraz nie są uwzględniane zniżki zbierane od kilku lat tylko obligatoryjnie każdemu młodemu kierowcy dają +60 nie uwzględniając żadnych zniżek . Zdołowany powiedziałem że muszę to przemyśleć . Między czasie poszedłem jeszcze do klku innych przedstawicieli gdzie naliczyli mi takie same ceny :/ W końcu musiałem zapłacić rozbijając to na 4 raty bo nie wydolił bym z takim wydatkiem . Niedawno kupiliśmy z dziewczyną Polo 2 aby miała czym jeździć . Zarejestrowane jest na mnie bo wcześniej żaden pojazd nie był na nią zarejestrowany . Sądziłem że będzie coś taniej ale niestety sytuacja się powtarza . za auto z silnikiem 1.3 musimy zapłacić OC 850 zł :( co prawie auto było niewiele droższe :/ Też byłem dziś u kilku innych przedstawicieli i sytuacja taka sama ehhh , szkoda gadać. Jeszcze pewnie przypomną sobie w tym roku o trabancie i cena z 645 zł pójdzie w górę :/

Bachur
Gość
Wysłany: 2011-01-31, 16:06   

hej-nie maja prawa naliczac "zwyzek" jak to nazwales za wspołwłaściciela-jesli wlasciciel ma wszystkie znizki to automatyczniee jesli wspolwlasciel jest w dowodzie rejestracyjnym to te znizki posiada...sporo osob tak robi i to bardzo dobry patent jest jesli zaczyna sie swoja przygode z motoryzacja i swoim pierwszym samochodem...

ja wlasnie jestem po wizycie w PZU i stawki sa jesli o trabanty chodzi chyba najnizsze-wszystkie znizki 60% pani wyliczyla za 601 tylko 175 zł a za 1.1 -222zł

dla porównania w MTU 276 za trabanta 1.1 i 210zl za 601

jade zaraz do Waarty bo mnie naprawde zadziwila sprawa assistance w warcie-za 85 zl na rok assistance do 400km w dwie strony -swietna sprawa i akurat wypróbowana nie dolozylem ani zlotówki i scholowany zostalem 130 km na lawecie :):):) gdzie normalna stawka po za terenem zabudowanym 2.5zl za km :) wiec latwo policzyc ile by mnie to wyniosło :)
dla porownania w PZU dzisiaj pytalem o assistance -89zł i tylko 150km ;/

zaraz jade do warty i innych wiec popytam

ps stawki obowiazujace w Starachowicach woj.świętokrzyskie bo wiem ze troszke sie różnia niestety w poszczegolnych województwach

hej-odnoszac sie do wczesniejszej wypowiedzi kolegi Kamila-ubezpieczyciele i banki to niestety złodzieje ;/
Najlepsza metoda jest wpisanie wspołwłasciciela pojazdu ktory ma od kilkunastu lat bezszkodowa jazde i prawko od kilkunastu lat-niestety jako nowy kierowca nie majacy 25 lat i prawko od niedawna bedziesz sie musiał liczyc z tym ze bedziesz płacil jak za przysłowiowe "zboże"

teraz najnowsze dane...byłem w WARCIE i innych miejscach

niestety swoja wypowiedz muszę trochę sprostowac-WARTA jako jedyna na rynku stosuje ZWYŻKĘ -pani wytłumaczyła mi to tak ze to wewnątrz firmowy regulamin i prawo i mogą takie rzeczy robić -kto nie chce to nie wykupuje OC u nich i juz...

OC w WARCIE za trabanta 601 sedan z 1990 roku dla osoby powyżej 30 lat i posiadanym prawie jazdy od 15 lat bezszkodowo-266zł razem z dwiema "zwyżkami" ale nie za współwłaściciela tylko za wiek pojazdu i za współczynnik szkodowy

w innych firmach dla trabanta 601-MTU-174zł,PZU-175zł,InterRisk-227zł,HDI-216zł,Allianz-272zł

dla trabanta 1.1-PZU-222zł i od tego minus 15% za to że jest się nowym klientem ale tylko przez pierwszy rok poteem stawka wraca,o ile nie bedzie podwyzki do 22zł,MTU-230zł,InterRisk-295zł,HDI-282zł i WARTA 372zł

Jeśli chodzi o WARTE to ma ciekawą ofertę jesli chodzi o AC-bo do 20 lat sa w stanie ubezpieczyc autko na AC -w innych firmach jest to albo do 12 lat-albo do 10 a nawet do 9 lat

Kolejna sprawa to taka że maja assistance jak juz wspomnialem wczesniej niezly-100zł rocznie jesli sie jest ubezpieczonym u nich-limit do 400km i samochod do 5 dni zastepczy na czas naprawy,jesli nie u nich to 200zł na rok taki assistance-jedna uwaga działa to tylko 2 razy w ciagu 12 miesiecy wiec jak sie popsuje 3ci raz to juz nie przyjmą zgłoszenia

ale sie rozpisałem :):) powodzenia mam nadzieje ze rozja śniłem troche co i jak

pozddro Bachur

Bross
Gość
Wysłany: 2011-01-31, 18:26   

Bachur

"ja wlasnie jestem po wizycie w PZU i stawki sa jesli o trabanty chodzi chyba najnizsze-wszystkie znizki 60% pani wyliczyla za 601 tylko 175 zł a za 1.1 -222zł"

Sprawdzałem dziś dokładnie ile płacimy z Shadow za OC w Trabancie 1.1

(ubezpieczaliśmy przez mBank)

Składka roczna płacona z góry przy 50% zniżki

OC = 212,40zł
NNW = 50,40zł

czyli w PZU jest "drożej"
Mówię Wam nie dajcie się rąbać na OC spytajcie się w swoich oddziałach bankowych czy macie taką możliwość.

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2011-01-31, 20:26   

Żeby uciąć wszelkie dywagacje nt. mają prawo czy nie mają.
Zasady odnośnie OC są opisane w stosownej ustawie - czyli zakres, terminy, wypowiedzenie itp. Nie ma w żadnych przepisach nic na temat wysokości składek, zniżek, zwyżek itp. To jest indywidualna polityka każdej firmy. Jedna firma stosuje zwyżki do 25 roku życia właściciela/współwłaściciela, inna 26 lat, jeszcze inna 28 czy 29. I każda ma takie prawo. Tak jak każda wysokość tej zwyżki może sobie ustalić. Tak samo działa to jeśli chodzi o zniżki.
Co do współwłasności/własności. Jeżeli jest w dowodzie wpisana więcej niż jedna osoba każda z tych osób jest właścicielem pojazdu. Nie ma czegoś takiego jak właściciel podstawowy i dodatkowy czy jeszcze inne wariacje.
Każda firma (a w tej chwili mam lub miałem doczynienia z conajmniej 11) stosuje zasadę, że w przypadku współwłasności uwzględnia zniżki za bezszkodowy przebieg korzystniejsze dla klienta. A jeśli któryś z współwłaścicieli należy do grupy większego ryzyka (każda firma określa swoje zasady - np. wiek, okres posiadania prawa jazdy) wówczas stosuje zwyżkę. I jest to jej indywidualna ocena ryzyka i ma do tego jak najbardziej prawo.

Bachur
Gość
Wysłany: 2011-01-31, 20:40   

do Bross :)

przeciez wymienilem jakie auta drozej jakie taniej i w jakich firmach-dla 1.1 drozej w PZU ale dla 601 nie znajdziez taniej niz w PZU

Andrzej Kucharski
Gość
Wysłany: 2011-02-17, 21:51   

Popytajcie dokładnie po co Wam NNW, mój ubezpieczyciel jest prawnikiem i twierdzi, że nnw to kradzież kasy!!! Dowiedzcie się jak to u Was, hej!!!
najważniejsze jest OC, jaka firma to nieważne, i tak korzysta z tego pokrzywdzony!!!! Pozdrawiam

Bachur
Gość
Wysłany: 2011-02-17, 23:24   

...tia...jak kazdy bedzie wychodzil z takiego zalozenia jak Ty to potem sie nie doczekasz(my) odszkodowania w razie jakiejs kolizji bo jak to w przysłowiu...jak Kuba Bogu...tak Kuba Bogu...

Komoon
Gość
Wysłany: 2011-02-18, 01:22   

w PTU dają 50% zniżki na historyczne (40 lat, 25 lat+opinia), na żuka mi przynajmniej ucieli.

Domator
Gość
Wysłany: 2011-02-18, 01:28   

Bachur:
jak Kuba Bogu...tak Kuba Bogu...
Masz racje, Pan Bóg nie jest mściwy :D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi