|
[601] pali B. dużo |
| Autor |
Wiadomość |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-04-23, 09:35
|
|
|
--- ale palnąłeś babola!
- gdy kable zapłonowe są odwrotnie założone to silnik nie pracuje!!!
Nawet nie da się uruchomić, jedynie czasami strzeli i tyle.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
igraszek05
Gość
|
Wysłany: 2011-04-23, 10:34
|
|
|
| JaJer ma racje,silnik by strzeli i tyle.Iskra pojawiała by się przy przepłukiwaniu cylindra ;).Silnik mogę odpalić go dopiero po wlaniu paliwa w gaźnik inaczej można kręcić i kręcić i nie zagada |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2011-04-23, 11:04
|
|
|
| rozgrzej silnik porządniej jak już go odpalisz. A później wykonaj pomiar ustawienia zapłonu. Książka podaje żeby ustawiać go po przejechaniu co najmniej 25 km. Więc musi sobie trochę popracować. Przerwa na przerywaczach ok 0,45 mm jak dasz 0,4 mogą być kłopoty z ustawieniem najczęściej przy drugim cylindrze |
|
|
|
 |
igraszek05
Gość
|
Wysłany: 2011-04-23, 12:18
|
|
|
| Ja mam moduł elektroniczny zapłonu. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-04-23, 13:13
|
|
|
- jak masz elektronika to też należy osobno ustawiać zapłon do poszczególnych cylindrów!
Robi się to tak:
- Pierwszy cylinder ustawiasz za pomoca całej okrągłej płytki aparatu.
- Drugi cylinder ustawiasz za pomocą dosuwania/przysuwania płytki z halotronem do osi aparatu.
Zobacz, że właśnie ta płytka jest mocowana na dwie śruby i ma specjalne wycięcie na śrubokręt. Juzujesz obie śruby, w wycięcie wkładasz śrubokręt i manewrujesz płytką jak chcesz. Jedna śrubka stanowi oś obrotu, druga jest tylko blokująca (pierwsza też).
Jask coś niejasne to pytaj śmiało.
Pozdrawiam.
PS
Panuje błędne pojęcie, że "elektronika" nie potrzeba ustawiać - nie daj się na to nabrać!
Elektronika trzeba koniecznie prawidłowo ustawić! |
|
|
|
 |
igraszek05
Gość
|
Wysłany: 2011-04-23, 18:46
|
|
|
| Właśnie zauważyłem,że regulacja zapłonu na rozgrzanym silniku jest kluczowa do dobrej pracy całego silnika.Na początku gdy silnik był zimny i udało się go odpalić to na wolnych gasł jednak po rozgrzaniu już nie było takich numerów żeby gasł czy coś.A takie pytanko-normalne,że wessał 1,5L paliwa w 10min pracy na wolnych obrotach ? |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2011-04-24, 08:56
|
|
|
| ale elektronika tez ustawiam na zagrzanym ;) |