|
Regulacja gaźnika - przy przyśpieszaniu hamuje go |
| Autor |
Wiadomość |
magik
Gość
|
Wysłany: 2008-08-22, 16:10
|
|
|
| kolejność jest taka najpierw zapłon póżniej gaźnik. i samemu nie ma co kręcić. Pojedź do diagnosty od gaźników. Zrobi to na przyrządach i będzie jak z fabryki. Znajdż sobie gaźnikowca w okolicy. Dla takich speców to pikuś. Najlepiej przygotuj auto pod taką regulację. upewnij się że uszczeliki ok, poziom wachy komorze, stan pływaka i osi przepustnicy. Jeśli nowy typ wymień zimering. Na pewno nie zaszkodzi. tak samo oring gumowy na śrubie regulacji (n typ). Po wykręceniu śruby z oringiem wkręć do oporu i wykręć o 2,5 obrotu ewentualnie 2 i 1/4 obrotu Czyli adekwatnie 900 stopni lub 810 stopni. Jeśli wskazówki będą zachowane fachowiec nie będzie miał trudności z regulacją. Jeśli chcesz się bawić sam to po wykręceniu dyszy o 2,5 obrotu regulujesz obroty malutką zakontrowaną śrubką odpowiadającą za pochylenie przepustnicy. |
|
|
|
 |
Kriss
Gość
|
Wysłany: 2008-08-22, 16:42
|
|
|
| Oj nie mam jakoś chęci aby to już regulować, w poniedziałek pojade na diagnostyke i znowu wybule się na tą skarbonke zwaną polówką :p |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-08-22, 18:27
|
|
|
| Eee... Magik Ty piszesz o gaźniku do 601 czy 1.1? Bo kolega Kriss ma 1.1 :] |
|
|
|
 |
donkey
Gość
|
Wysłany: 2008-08-22, 21:52
|
|
|
| I tak to jest jak człowiek nie podaje o jaki model mu chodzi... ;) |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2008-08-23, 09:19
|
|
|
| uuups. Sorrro |
|
|
|
 |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2008-08-24, 11:15
|
|
|
Mam ten sam problem czyli przestał jechać na benzynie. To znaczy szarpie i generalnie dostaje za mało paliwa. DObrze ze mam gaz. Zawór benzyny sprawny, rurki predmuchane. Pompa sika, Nawet kompresor podczepiłem pod wlot paliwa do gaźnika, dmuchnąłem i nic. CO to?
Tak sika pompa. Bo już nie wiem co może być. Na gazie idzie na benzynie staje i szarpie jak dodaje gazu. To znaczy hamuje bo nie dostaje odpowiedniej ilości paliwa. Wciskam gaz szarpie.
Pompka sika w moim trampku
Czy to dobtre ciśnienie ? |
|
|
|
 |
Pelu
Gość
|
Wysłany: 2008-08-24, 20:13
|
|
|
do gaznika i tak leci tyle paliwa ile mu jest potrzebne, reszta wraca powrotem
wg mnie cisnienie jest wystarczajace |
|
|
|
 |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2008-08-24, 21:10
|
|
|
| JUż wiem że wystarczające. Ale czy ktoś ma jescze jakąś sugestię? Na biegu jałowym jak stoję normalnie pracuje i reaguje na nacisk pedału gazu ale jak puszczam sprzęgło z biegiem gaśnie a jak juz sie rozpędzę na dwójce czy trójce to zwalnia przy wciskaniu pedału. Może zdjeme kaptur i go zaleje paliwem od góry? |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-08-24, 21:36
|
|
|
| A rozbierałeś go? Może ma przytkaną którąś dysze? Bo ewidentnie nie dostaje wystarczającej ilości paliwa. Ja miałem daawno temu coś podobnego ale oddałem do mechanika i zrobił, powiedział tylko że gaźnik był robiony... |
|
|
|
 |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2008-08-24, 21:53
|
|
|
| No fajnie ale nie mam doświadczenia i nie chce tego pogorszyć. jedyne to dmuchałęm w dyszę główną. Oczywiście na wypalonej benzynie bo wówczas zawór jest owarty |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-08-24, 23:04
|
|
|
| Możesz skorzystać z instrukcji czyszczenia gaźnika krok po kroku zrobionej przez wartborginiego. |
|
|
|
 |
grzybcio
Gość
|
Wysłany: 2008-08-25, 00:24
|
|
|
| Jurczak a powiedz czy jak na biegu jałowym wciśniesz gaz na okolo 3tys. obr. to obroty spadaja i jak trzymasz gaz tak samo to w koncu gaśnie? sprawdx i powiedz |
|
|
|
 |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2008-08-25, 16:13
|
|
|
| Zostawiłem auto w Mieście i wziąłem firmowe więc napisze jutro ale z tego co już sie bawiłem to trzyma na jałowym. |
|
|
|
 |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2008-08-29, 19:16
|
|
|
| Tak jak pisałem. NA postoju reaguje naturalnie na pedał gazu i trzyma na przykład na trzech tysiącach. Wszystko jest drożne. CO tu się stało? Jak tylko puszczam sprzęgło to zwalnia po chwili mimo iż depnę gazu. hmmm.... |
|
|
|
 |
Hajs
Gość
|
Wysłany: 2008-08-29, 19:37
|
|
|
| Brak siły... czyżby chodził na 3 gary? |