|
KIerownica oscyluje |
| Autor |
Wiadomość |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2008-08-07, 07:57
|
|
|
| Ja tez mam luzy na szklankach chyba. Bo jak zmieniam bieg to mam stuknięcie. I nie są to igiełki krzyżaka tylko właśnie luzy na frezach na których pojeżdżę jeszcze chocho jak powiedział specjalista więc może moje drgania są spowodowane tymi luzami ? |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2008-08-07, 10:17
|
|
|
| Bez przesady. Wibracje z powodu wyrobienia się szklane - są odczuwalne, ale bez przesady. I nie powodują że kierownica chodzi lewo-prawo, a czujesz jakby kangury - tak jakby przód podskakiwał - oczywiście nic nie skacze, ale wrażenie takie. I jest o delikatne, a zarazem wkur...ce. Skręty kierownicy lewo-prawo o 3cm są spowodowane czymś innym - albo wadliwa opona, albo problem z łożyskami/piastami albo nie daj boże problem z układem kierowniczym/końcówkami drążków, tzw. gałkami. Nie wiem też czy w trabancie jest przegub kulisty wahacza - uszkodzony też może powodować takie objawy, które ostatecznie skończą się jego rozłączeniem i tragedią na drodze. Radzę dokładnie obejrzeć cały przód, począwszwy od kół, a na układzie kierowniczym kończąc. Przegub przeważnie uszkadza się gdy pęknie osłona gumowa, wypłuka się smar i chodzi na sucho - to działa destrukcyjnie. Jeśli osłony gumowe są całe, to można go wykluczyć. Aha - gumy pękają nie na wierzchu, a przeważnie pod spodem, tam gdzie nie widać. Sprawa wygląda na poważną, nie ignoruj tego tylko szukaj magika co Ci auto obada. |
|
|
|
 |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2008-08-07, 13:06
|
|
|
| W prawej przedniej oponie miałem małe ciśnienie. Nie zauważyłem tego. Oscylacje ustały |
|
|
|
 |
Rafał Rubik
Gość
|
Wysłany: 2008-08-08, 10:56
|
|
|
| Małe ciśnienie raczej powoduje ściąganie samochodu, a nie bicie. Lepiej jeszcze pojedź na wyważenie opon. |
|
|
|
 |
pioneer
Gość
|
Wysłany: 2008-08-08, 13:48
|
|
|
| tu takie wytworne rady a ty poprostu miaes kapcia ;D |
|
|
|
 |
Kriss
Gość
|
Wysłany: 2008-08-09, 08:16
|
|
|
Wiedzialem, wiedziałem :p Jakie kolwiek szukanie problemu w takich przypadkach trzeba zaczynać od sprawdzania ciśnienia w kołach - rada dla wszystkich na przyszłość |
|
|
|
 |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2008-08-31, 13:30
|
|
|
| Być może oscylacje kierownicy wynikały jak napisano wyżej z problemem z łożyskiem bo przedwczoraj mi sie rozsypało. Piszczy jak by mi ktoś puszkę po piwie wsadził miedzy szczękę a tarczę i luz jest po centymetrze w każdą stronę jak ruszam kołem. Powiedzcie mi tylko jedno czy przednie ło0żysko zmienię pod domem z pomocą lewarka lub dwóch? Bo nie mam dostępu za bardzo do podnośnika. Może coś sie uda. Nie mieniałem jeszcze łożyska z przodu ale z tyłu z podnośnikiem i normalnym warsztatowym zasobem narzędzi pierwszy raz samodzielnie nie było mi łatwo. |
|
|
|
 |
Hajs
Gość
|
Wysłany: 2008-08-31, 16:06
|
|
|
Skoro z tyłu udało Ci sie zmienić to i z przodu wymienisz,musisz zdemontować cała zwrotnice i wziaść ja na warsztat. Wbijasz/wciskasz nowe łozysko po usunieciu resztek starego i po sprawie.
Całkiem możliwe, że owe oscylacje spowodowane były łozyskiem, skoro juz sie posypało. A może nakretka półosi nie była dobrze dociagnieta? Stad te luzy |
|
|
|
 |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2008-08-31, 22:06
|
|
|
| Tak czy siak łożysko do wymiany jak skrzeczy i jutro kupuje nowe. Ale to z tyłu wymieniałem w warsztacie mając podnośnik i wszystkie narzędzia. To będę probował pod domem. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hajs
Gość
|
Wysłany: 2008-08-31, 23:32
|
|
|
| Siłą rozpedu wymień oba łozyska - zwłaszcza jak trudno je kupić. |
|
|
|
 |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2008-09-01, 16:44
|
|
|
| Tu nie jest trudno kupić tylko jest po 250zł na polskie więc już jutro z Legnicy wyrusza do mnie cała, używana prawa zwrotnica by mi łatwiej było. Na razie musi wystarczyć. :D |
|
|
|
 |
KUZYN353
Gość
|
Wysłany: 2008-09-01, 19:05
|
|
|
Ale co kosztuje 250zł?
Łożysko w motirexie widnieje za niecałe 50zł. |
|
|
|
 |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2008-09-01, 20:41
|
|
|
| No i co z tego. W motirexie ale w autodeler w centrum Bergen w zachodniej Norwegii to samo łożysko made in germany zapewne, kosztuje 250zł. |
|
|
|
 |
KUZYN353
Gość
|
Wysłany: 2008-09-01, 21:21
|
|
|
| Zapomniałem że tu tyle emigrantów ;p |
|
|
|
 |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2008-09-02, 08:44
|
|
|
| Cieszyć sie trzeba że trampki cieszą oko nawet tam gdzie ludzie nie wiedzą co to jest :P:P Gdzie jest instrukcja czyszczenia gaźnika wartborginiego? |
|
|
|
 |
|
|