Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
KIerownica oscyluje
Autor Wiadomość
Jurczak
Gość
Wysłany: 2008-08-07, 07:57   

Ja tez mam luzy na szklankach chyba. Bo jak zmieniam bieg to mam stuknięcie. I nie są to igiełki krzyżaka tylko właśnie luzy na frezach na których pojeżdżę jeszcze chocho jak powiedział specjalista więc może moje drgania są spowodowane tymi luzami ?

papieju
Gość
Wysłany: 2008-08-07, 10:17   

Bez przesady. Wibracje z powodu wyrobienia się szklane - są odczuwalne, ale bez przesady. I nie powodują że kierownica chodzi lewo-prawo, a czujesz jakby kangury - tak jakby przód podskakiwał - oczywiście nic nie skacze, ale wrażenie takie. I jest o delikatne, a zarazem wkur...ce. Skręty kierownicy lewo-prawo o 3cm są spowodowane czymś innym - albo wadliwa opona, albo problem z łożyskami/piastami albo nie daj boże problem z układem kierowniczym/końcówkami drążków, tzw. gałkami. Nie wiem też czy w trabancie jest przegub kulisty wahacza - uszkodzony też może powodować takie objawy, które ostatecznie skończą się jego rozłączeniem i tragedią na drodze. Radzę dokładnie obejrzeć cały przód, począwszwy od kół, a na układzie kierowniczym kończąc. Przegub przeważnie uszkadza się gdy pęknie osłona gumowa, wypłuka się smar i chodzi na sucho - to działa destrukcyjnie. Jeśli osłony gumowe są całe, to można go wykluczyć. Aha - gumy pękają nie na wierzchu, a przeważnie pod spodem, tam gdzie nie widać. Sprawa wygląda na poważną, nie ignoruj tego tylko szukaj magika co Ci auto obada.

Jurczak
Gość
Wysłany: 2008-08-07, 13:06   

W prawej przedniej oponie miałem małe ciśnienie. Nie zauważyłem tego. Oscylacje ustały

Rafał Rubik
Gość
Wysłany: 2008-08-08, 10:56   

Małe ciśnienie raczej powoduje ściąganie samochodu, a nie bicie. Lepiej jeszcze pojedź na wyważenie opon.

pioneer
Gość
Wysłany: 2008-08-08, 13:48   

tu takie wytworne rady a ty poprostu miaes kapcia ;D

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-08-09, 08:16   

Wiedzialem, wiedziałem :p Jakie kolwiek szukanie problemu w takich przypadkach trzeba zaczynać od sprawdzania ciśnienia w kołach - rada dla wszystkich na przyszłość :-)

Jurczak
Gość
Wysłany: 2008-08-31, 13:30   

Być może oscylacje kierownicy wynikały jak napisano wyżej z problemem z łożyskiem bo przedwczoraj mi sie rozsypało. Piszczy jak by mi ktoś puszkę po piwie wsadził miedzy szczękę a tarczę i luz jest po centymetrze w każdą stronę jak ruszam kołem. Powiedzcie mi tylko jedno czy przednie ło0żysko zmienię pod domem z pomocą lewarka lub dwóch? Bo nie mam dostępu za bardzo do podnośnika. Może coś sie uda. Nie mieniałem jeszcze łożyska z przodu ale z tyłu z podnośnikiem i normalnym warsztatowym zasobem narzędzi pierwszy raz samodzielnie nie było mi łatwo.

Hajs
Gość
Wysłany: 2008-08-31, 16:06   

Skoro z tyłu udało Ci sie zmienić to i z przodu wymienisz,musisz zdemontować cała zwrotnice i wziaść ja na warsztat. Wbijasz/wciskasz nowe łozysko po usunieciu resztek starego i po sprawie.
Całkiem możliwe, że owe oscylacje spowodowane były łozyskiem, skoro juz sie posypało. A może nakretka półosi nie była dobrze dociagnieta? Stad te luzy

Jurczak
Gość
Wysłany: 2008-08-31, 22:06   

Tak czy siak łożysko do wymiany jak skrzeczy i jutro kupuje nowe. Ale to z tyłu wymieniałem w warsztacie mając podnośnik i wszystkie narzędzia. To będę probował pod domem. Pozdrawiam

Hajs
Gość
Wysłany: 2008-08-31, 23:32   

Siłą rozpedu wymień oba łozyska - zwłaszcza jak trudno je kupić.

Jurczak
Gość
Wysłany: 2008-09-01, 16:44   

Tu nie jest trudno kupić tylko jest po 250zł na polskie więc już jutro z Legnicy wyrusza do mnie cała, używana prawa zwrotnica by mi łatwiej było. Na razie musi wystarczyć. :D

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2008-09-01, 19:05   

Ale co kosztuje 250zł?
Łożysko w motirexie widnieje za niecałe 50zł.

Jurczak
Gość
Wysłany: 2008-09-01, 20:41   

No i co z tego. W motirexie ale w autodeler w centrum Bergen w zachodniej Norwegii to samo łożysko made in germany zapewne, kosztuje 250zł.

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2008-09-01, 21:21   

Zapomniałem że tu tyle emigrantów ;p

Jurczak
Gość
Wysłany: 2008-09-02, 08:44   

Cieszyć sie trzeba że trampki cieszą oko nawet tam gdzie ludzie nie wiedzą co to jest :P:P Gdzie jest instrukcja czyszczenia gaźnika wartborginiego?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi