Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
szarpie 601
Autor Wiadomość
JaJer
Gość
Wysłany: 2011-04-05, 22:31   

... też myślałem o tarczy, chodziła przez dwa lata? nie znaczy że była dobra.
Tarcza po 2 latach (wcześniej samodzielnie nitowana)jest na tyle wyeksploatowana, że może objawiać się to szarpaniem.
Nie wiem jak była nitowana, ale naprężenia przy nieumiejętnym nitowaniu mogą zwichrować tarczę. Mogła trzymać się na okładzinach, jak okładziny starły się na do jakiegoś stopnia to tarcza zwichrowała się, a efektem jest szarpanie.
Oczywiście warto sprawdzić wszystko.
Ja stawiam na sprzęgło (całe sprzęgło) - sprawdź też linkę sprzęgła czy nie jest popruta i czy nie blokuje się w pancerzu.
Pozdrawiam.

Krzysiek Sawicki
Gość
Wysłany: 2011-04-06, 11:26   

sory mała pomyłka te sprzęgło nitowane leży w garażu zapomniałem zę je odłożyłem...
obecnie jest sprzęgło oryginalne jeszcze w miarę dobre razem z kołem zębatym i dociskiem z innego trabiego w którym ten problem nie występował
czy przebieg skrzyni może mieć jakieś znaczenie?
najbardziej szarpie tuż przed całkowitym puszczeniem sprzęgła.
Linka? ok mam drugą wymienię.
Jaskółka spawana dość solidnie.
Resor w sumie nawet moim zdaniem nie wygląda za ciekawie drugiego pióra jeszcze troche jest, trzeciego pióra w miejscu tarcia tak z połowa została

JaJer
Gość
Wysłany: 2011-04-06, 16:44   

Nie czujesz wyraźnych skoków pedału sprzęgła?
Czyli tak: puszczasz sprzęgło, i czujesz jakby pedał nie wracał równo tylko jakby zostawał by za chwilę dalej odbijać.
Takie coś może być wynikiem uszkodzenia docisku, lub zacinającą się linką.
Pozdrawiam.

Krzysiek Sawicki
Gość
Wysłany: 2011-04-07, 13:39   

właśnie ten pedał chodzi płynnie tylko całym autem szarpie
docisk już wymieniałem i zero poprawy
linkę właśnie wymieniłem, stara chodzi lekko i płynnie ale jeszcze nie testowałem nowej

JaJer
Gość
Wysłany: 2011-04-07, 21:10   

Jak pedał chodzi płynnie to i linka chodzi płynnie.
Jak wymieniałeś docisk to to teraz tarcza została do wymiany. Zobacz jak tarcza chodzi na wieloklinie wałka sprzęgłowego. Zobacz też jak w starej tarczy wygląda wieloklin. Tarczę masz ze sprężynami czy bez?

magik
Gość
Wysłany: 2011-04-08, 06:56   

prosty test złap za silnik i poszarp nim na postoju, zobacz jak się zachowuje, przynajmniej w 100 % wyeliminujesz poduszki. Sanki ruszałes kiedyś?, może warto sprawdzić czy śruby dobrze dociągnięte. Wyeliminuj najpierw najprostsze rzeczy

Krzysiek Sawicki
Gość
Wysłany: 2011-04-09, 14:30   

dzięki chłopaki za rady problem rozwiązany może nie idealnie do końca ale jest naprawdę lepiej szarpie tylko minimalnie przy ruszaniu jeszcze z tym posiedzę i dzięki za rady. przy cofaniu problem już nie występuje.
Jaki to człowiek potrafi czasem tępy być pomogło nasmarowanie starej dobrej linki...
Teraz jest naprawdę zadowalająco :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi