Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
gaźnik - stary tp a nowy?
Autor Wiadomość
Sebastian Kias
Gość
Wysłany: 2007-07-05, 21:34   

Witam
JA miałem jakiś czas temu problem z moim gaźnikiem nowego typu(rocznik samochodu 89 zapłon elektronik),a mianowicie pękło mi kolanko gaźnika z mojej winy....i na czas naprawy założyłem gaźnik starego typu... i faktycznie samochód był dużo bardziej żwawy i szybszy,szybko wchodził na obroty,ale wzrosło spalanie nawet podczas spokojnej jazdy. Nie potrafiłem zejść poniżej 8 litrów,no może 7.5.
Po naprawie i wyczyszczeniu gaźnika nowego typu i jego założeniu spalanie spadło do ok.6 litrów(wcześniej dostawał jakieś lewe powietrze i spalanie było na poziomie średnio 7.5litra).
Więc wniosek że stary gaźnik lepsze osiągi i wyższe spalanie,oraz trudniejszy zapłon przy zimnym silniku.
Nowy typ niższe spalanie,słabsze osiągi,ale też łatwiejsze uruchomianie silnika... Polecam nowszy typ.

shardac
Gość
Wysłany: 2007-07-05, 23:53   

po tym jak jezdzilem dzisiaj - okolo 20 km, dynamiczniejszy jest jednak. moze to jakies falszwe odczucie. ale na pewno spalil mniej niz stary. zobaczyl po kilkuset km

WeTeK
Gość
Wysłany: 2007-07-06, 21:25   

po tym jak jezdzilem dzisiaj - okolo 20 km, dynamiczniejszy jest jednak. moze to jakies falszwe odczucie. ale na pewno spalil mniej niz stary. zobaczyl po kilkuset km My tu bierzemy pod uwage gazniki wyregulowane i w dobrym stanie. Pewnie ten stary gaznik byl zarzniety i stad te odczucie

shardac
Gość
Wysłany: 2007-07-07, 00:43   

dzisiaj zmienilem zdanie
tamtem byl w stanie idealnym. pali zdecydowanie mniej, ale auto nie ma w zasadzie dolu takiego, jak st. msuze przywyknac :)

bydle
Gość
Wysłany: 2007-07-08, 21:14   

magik - roznia sie oporem uzwojenia. Nie pamietam na 100% ale te do elektronika powinny miec mniejszy opor. I tych z elektronika raczej nie powinno sie stosowac do zwyklego zaplonu - odwrotnie mozna.

magik
Gość
Wysłany: 2007-07-10, 15:56   

dzięki. Ale byłbym wdzięczny jakby ktoś podał mi te różnice. Ostatnio właśnie założyłem oryginały ale nie wiem od jakiego typu zapłonu. Wcześniej miałem nowe zelmotowskie i źle nie było. Przynajmniej nie zauważyłem

Galant
Gość
Wysłany: 2007-07-11, 13:14   

witam! Ten gaźnik 2-9E z tym ustrojstwem na kolanku to miał być ekonomiczny. Mianowicie cięgno trzeba tak wyregulować aby w środkowych polożeniach przepustnicy otwierał się dodatkowy kanał (taki wężyk) który omijał zwężke przy rozpylaczu i w ten sposób zubażał mieszanke przy spokojnej jeździe. Czyli teoretycznie wolne ok, depnięcie niby też. Zadajcie sobie pytanie: dlaczego tak krótko był produkowany?? teraz już wiecie???

bydle
Gość
Wysłany: 2007-07-12, 22:36   

Magiku:
"Aby skrócić czas narastania pradu w cewce stosuje się cewki tzw. elektroniczne -mniejszy opór i indukcyjność , muszą one mieć ograniczenie prądowe(5-6A)."
Z tego co jeszcze mozna wyczytac to "normalne" cewki powinny miec opor ok 3 ohmow a "elektroniczne" ok 1,5 ohma.
Zobacz ten watek i w ogole na tym forum:
link

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi