Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozrusznik robi tylko klik...
Autor Wiadomość
ali
Gość
Wysłany: 2007-03-29, 15:20   

Bartosz - a kto ci kazał na siłę to robić? przecież było widać że coś jest przylutowane (druty z uzwojenia)

Czyżbyś uznawał zasadę, że bez młota to ch.. nie robota? :-)

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2007-03-29, 17:17   

Witam automat da się rozebrać ale trzeba rozlutować kabelki odkręcić nakrętki ze śrubek wtedy zdejmiesz bakelitową obudowę ale reszty to raczej nie da się rozebrać:( może uda się uratować automat.Następnym razem pytaj czy da sie coś rozebrać zanim zaczniesz się do tego dobierać:)masz instalację 6v czy 12v.Jeśli 12v to powinienem mieć gdzieś automat z 6v będzie trudniej ale też gdzieś powinien być ale dokładnie nie wiem musiałbym przewalić pół garażu by go odszukać.Jeśli nić nie znajdziesz odezwij się na gg 2574249 coś temu zaradzimy.
-------------------------------------------------------
Trabant601s rocznik 85
-------------------------------------------------------

Bartosz Sokołow
Gość
Wysłany: 2007-04-03, 11:42   

Zanabylem nowy automat. Rozebralem, przeczyscilem, nasmarowalem i lozylem rozrusznik. Zamontowalem do traba i jest problem.
Czasem kreci w powietrzu i dopiero za 3, 4 razem kreci silnikiem.

Co to moze byc???
Gdzie szukac przyczyny???

pelu-p
Gość
Wysłany: 2007-04-03, 22:28   

bendix jest do bani, nie zaskakuje

masterr666
Gość
Wysłany: 2007-04-06, 05:47   

Kiedy napotkałem taki problem wybrałem się na szrot który mam na przeciwko i kupiłem rozrusznik za 25 zeta ;)Szybko, łatwo i wygodnie

Piotr Stańczewski
Gość
Wysłany: 2007-04-06, 07:29   

A mi sie wczoraj okazalo, ze o ile przed rozbiorka trabika w zeszlym roku jako tako odpalal, czasami z oporami ale jednak, to wczoraj, po pierwszej probie od 7 miesiecy rozrusznik byl w stanie obracac silnikiem z szybkoscia jakis jeden obrot na sekunde, proba na dwa akumlatory nie zmienila sytuacji... Po wytarganiu z samochodu sie okazalo ze rozrusznik ledwo co sam sie uciaga, ze kable od szczotek sa poprzecierane (mozliwe zwarcia z masa), ze komutator (chyba tak to sie nazywa) juz tak dojechany ze jeszcze troszke i go nie bedzie...
Diagnoza padla na tulejki, bo fakt ze luzow to tam troszki jest....
Te tulejki to sie gdzie kupuje? dorabia? czy jak ?
Ide meczyc znajomego zeby mi dal warczyburga na czesci co mu odpoczywa od 6-7 lat pod chmurka... bedzie rozrusznik, beda szpilki, i moze cos jeszcze sie dopasuje, no i 1.3 bedzie do nastepnego traba :]

Bartosz Sokołow
Gość
Wysłany: 2007-04-06, 08:40   

No to mam kolejny zonk.
Odpalilem Traba, przejechalem sie kawalek. Zgasilem i po 10 minutach odpilem znowu i tu pojawil sie problem, bo silnik zaskoczyl, ale rozrusznik krecil sie dalej. Po kilku probach gaszenia i odpalania doszlo do tego, ze krecilo silnikiem, ale nie chcial odpalic. Po otwarciu maski okazalo sie, ze wali dym z elementu ktory jest obok cewki zaplonowej (jakis kondesator czy cus - taki w ksztalcie podkowki).
Po odkreceniu bialego kabla od cewki (kabel tem idzie do automatu roazrusznika) trab odpalil bez problemu.
Teraz odpala, ale dopiero po ktoryms razie zaskakuje tak by zakrecic silnikiem, a nie w powietrzu.

O CO QFRA CHODZI??? PADNIETY JEST AUTOMAT???? CZY MOZE JAKIS INNY ELEKPSTRYCNY ELEMENT POLECIAL KTORY MI SIEJE????

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi