|
"weterańska" zniżka |
| Autor |
Wiadomość |
macq
Gość
|
Wysłany: 2005-12-16, 16:27
|
|
|
Znowu żerują na nas... co prawda i tak nie korzystałem, no ale szkoda
W PeZetU płace cos 180 zeta na rok, ale ze zniżką za bezszkodowość
Bartek- to ty masz full pakiet za 900 zeta?? :o |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2005-12-16, 16:32
|
|
|
he, Radziecki mi dowala , ja tylko napisałem co ja myślę o gazie LPG i o zniżkach na weterany. Nie odemnie zależy to co się w kraju dzieje, jakie zniżki będą i ile będzie gaz kosztował, więc to czy ja się z tego cieszę czy się smucę jest tylko i wyłącznie MOJĄ sprawą i NIKT z tego powodu krzywdy nie doznał i nie dozna...
Też mam wartburga na gaz, choć często jeżdżę na na benzynce... Jak najbardziej rozumiem to że ktoś może nie mieć pieniędzy na paliwo czy nawet na gaz... Nie jest to jednak moja wina... Gdyby to odemnie zależało - to wierzcie mi - każdemu dał bym pod dostatkiem...
Więc o co się złościcie ??? A to że mam CRX'a to wcale nie znaczy że nie lubię trabantów... Nadal czuję się trabanciarzem, bo miałem parę tych aut. A po trzecie CRX nie jest dresiarski, pomyliłeś z BeeMkami... Nadal jeżdżę DUMNIE wartburgiem i wcale nie jestem nadęty jak nie wiadomo jaki dresiarz jadąc HONDĄ... Kupiłem ją sobie tylko dlatego że lubię szybkie mocne auta, i nie kupiłem jej za ostatnie oszczędności, jak niektóre dresy - kupi taki BM-ke a potem stoi pół roku bo go nie stać na najtańszą część zamienną... |
|
|
|
 |
Piotr S.
Gość
|
Wysłany: 2005-12-16, 19:21
|
|
|
"Weteran szos" to zniżka uznaniowa -firma poszła na rękę kierowcom i sobie taką zniżkę ustaliła. Więc nie ma tu żadnej zwyżki (jak np. za wiek kierowcy), jak Bartek napisał, ale zostaje zlikwidowana zniżka. Tylko PZU jej udzielało.
Puniek -nie da to nic, że ktoś Ci napisze jakie OC płaci. Setki razy już tłumaczone było, że to zależy od miejsca zameldowania właściciela. Najniższe OC na Traba w kraju wynosi ok 400zł , a najwyższe ok 1000zł (stawki bez zniżek i zwyżek). W przypadku OC każdy musi sam iść do kilku firm w swojej okolicy i porównać. |
|
|
|
 |
puniek
Gość
|
Wysłany: 2005-12-16, 21:08
|
|
|
| Ok sory nie wiedziałem ze ash taka różnica jest. Ale wydaje mi sie ze są firmy które ogólnie mają tańszy pakiet dla Trabika 601 i sątakie które chcą więcej. Wiec sie zapytałem. |
|
|
|
 |
radzieckii
Gość
|
Wysłany: 2005-12-16, 23:07
|
|
|
| Jeszcze jedno pytanie do naszego klubowego szpeca ;), myślę, że ważne dla niektórych.- Jest możliwość zachowania tej zniżki przez tych, którzy już z niej korzystają? |
|
|
|
 |
bartek/jastrząb
Gość
|
Wysłany: 2005-12-17, 15:35
|
|
|
cos mi tu smierdzi!
jezeli ceny ubezpieczen bez ulg zaczynaja się od 400zł/rok to ja płace 470 ze znizka weterana w PZU
w tym mam chyba 30% wzwyzki za wiek 24 latka.
W takim razie w PZU bede płacił ponad 900zł/rok
Tzn ze w PZU jest generalnie straaasznie drogo!
Gdzie mozna znaleźć za 400 za rok??
Samopomoc i co jeszcze? |
|
|
|
 |
kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2005-12-17, 16:14
|
|
|
| Uniqa, Samopomoc, Tryg, Warta. Jak nie wiesz gdzie iść to zadzwoń na 118913 i poproś o nr telefonów do ubezpieczalni w twojej okolicy. |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2005-12-17, 16:17
|
|
|
PZU to chyba najdroższy syf jaki istnieje...
Jeśli chodzi o stawki to też jest to zależne od powiatu w którym samochód jest rejestrowany - dla przykładu w WARCIE od Wartburga 1,3 z pełnymi zniżkami - w powiecie jasielskim jest jakieś 215 zł a w dębickim ok. 330 zł...
Mało tego - zniżka na weterana... niektóre firmy liczą ZWYŻKĘ za stare auto (jak ma chyba ponad 10 lat...)
Generalnie tendencja będzie taka żeby zniechęcić posiadaczy starych samochodów do ich dalszej eksploatacji i skłonić do przesiadki na coś nowocześniejszego... |
|
|
|
 |
MaxXx601
Gość
|
Wysłany: 2005-12-17, 16:33
|
|
|
WARTA tania haha
Dla młodych na pewno nie!
Jaks ie dowaidywalem to jest 30% zwyżka za wiek + chyba 40% zwyżka jesli ma sie prawko krocej jak 5 lat.
Wartborgini: co ty tak ciagle do tych starych aut? |
|
|
|
 |
bartek/jastrząb
Gość
|
Wysłany: 2005-12-18, 09:08
|
|
|
"Generalnie tendencja będzie taka żeby zniechęcić posiadaczy starych samochodów do ich dalszej eksploatacji i skłonić do przesiadki na coś nowocześniejszego..."
To przeciez jest TERROR!
Moze jeszcze zmuszą? Będą wręcz nakazy!
Nie liczy sie wiek pojazdu tylko jego stan techniczny kurde!
mnie sie wydaje ze GM wykupił niektóre firmy ubezpieczeniowe :P |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2005-12-18, 12:46
|
|
|
taaak, nie liczy się wiek tylko stan techniczny...
to sobie popatrz jakie mają być zasady naliczania akcyzy od starych samochodów - zaleznie od klasy emisji spalin - czyli tak naprawdę od wieku / generacji / samochodu...
Ja nie mam nic do starych samochodów, tylko mówię jak jest i jak "ci na górze" widzą i traktują stare samochody.
Nie mówię absolutnie że warta jest najtańsza, bo sam się też tam nie ubezpieczam, to był tylko przykład w różnicy stawek.
A co do zwyżek to się nie orientuję bo nie podpadam pod żadną zwyżkę więc nie mam pojęcia... |
|
|
|
 |
Piotr S.
Gość
|
Wysłany: 2005-12-18, 16:39
|
|
|
wartborgini -w moim powiecie OC na Traba w różnych firmach różni się max kilka zł. To zależy od powiatu, od tego jaka jest szkodowość w danym powiecie dla danej firmy itp. itd. Na prawdę nie ma standardu że jedna jest tańsza a druga droższa -to zależy od regionu, od wieku właściciela itd.
radzieckii i inni -zniżkę dostajesz w momencie zawierania ubezpieczenia na okres jego trwania (w każdym ubezpieczeniu tak jest). Jeśli firma z udzielania jakiejść zniżki zrezygnowała to zawierając kolejne ubezpieczenie już jej nie otrzymujesz -no bo jej nie ma. Zniżki każda firma daje wg. własnego uznania. Do tej pory PZU udzielało zniżki "weteran szos". Od 1 stycznia już jej nie będzie. |
|
|
|
 |
bartek/jastrząb
Gość
|
Wysłany: 2005-12-18, 18:33
|
|
|
polacy chyba jeszcze nie sa gotowi aby sie przesiążć na nowsze auta.
Wiekszość emerytów i "wieśniaków" jeździ 126p i innymi limuzynami PRL-u nie mówiąc o Nas :)
Ta Unia Europejska to im chyba uderzyła do głowy!
I tak mamy czystrze powietrze niz niejedno zamozniejsze państwo unii. jak zawsze wszystkiemu winni sa najbiedniejsi i zawsze oni dostaja po kieszeni. ehh ale sam głosowałem na Donalda Ducka :P
Nic to trzeba sie przystosować. dupa nie demokracja. |
|
|
|
 |
Michał & Ela
Gość
|
Wysłany: 2005-12-19, 00:51
|
|
|
| Jak kupowalem 1 traba- 601 to strasznie mnie zdolowalo ze za OC zaplacilem wiecej niz za samochod. To bylo straszne- 100% + 20% za wiek. Rozgladalem sie za roznymi firmami i wyszlo ze najtaniej bylo w PZU (mówie o Warszawie). O link4 moglem zapomniec- cos kolo 2000 glownie za... stary samochod. Warta- 100% + 20% za wiek + 20% za wiek Eli (bo tez jezdzi samochodem) + 40% za prawko ponizej 5 lat wyszlo- 2400:):) za rok... Wydaje mi sie jednak ze PZU nie jest takie najgorsze. Obecnie za 1,1 po roku bezszkodowej place cos kolo 900zł. |
|
|
|
 |
Marcin & Marta
Gość
|
Wysłany: 2005-12-19, 11:26
|
|
|
| Ja płacę obecnie za 601 (1966r.)ok.250zł rocznie a za 1.1 coś koło 600 zł.Zniżki bezszkodowej mam 20%.W PZU. |
|
|
|
 |
|
|