Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozkładanie silnika [601]
Autor Wiadomość
Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-11-05, 14:49   

Z czasem weryfikacji stanu kolejnych elementów zauważyłem, że stawidła mają wyrobine otwory (po jednym na stawidle) tj, na każdym jest otwór który rozmiarem pasuje do średnicy czpienia na wale, natomiast drugi jest luźniejszy (nawet 1,5 raza). Tak raczej niepowinno być. Czy szukać i włożyć nowe stawidła (nie będą one dotarte do powierzchni pracy w karterze)? Czy przy nowych stawidłach próbować jakoś przeszlifować karter? Może poprostu się tym nie przejmować?

mitek
Gość
Wysłany: 2006-11-07, 22:19   

tarcza tłumikiem drgań o wiele ładniej się zachowuje, mam jednego trabba ze "sztywnym sprzęgłem" i nie jestem zadowolony zbytnio z jazdy nim lepsze z tłumikiem drgań skrętnych

picia353
Gość
Wysłany: 2006-11-07, 23:32   

Załóz nowe stawidła nieprzejmuj si e nierównościami,Sprawdz tez czy niesą nacięte te bolce przytrzymujące stawidła, zakładaj tarcze z tłumikami , oszczędzisz wieloklin,skrzynie i przegóby (stary typ)

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-11-10, 20:08   

Dzięki za opinie o tarczy. Znów mam pytanie;) w oprawie pierścienia uszczelniającego wał...jest osadzony ów pierścień uszczelniający. Chcę go zamienic na nowy tylko nie wiem jak go wyjąć. Nie chce wyjść nawet siłą.

magik
Gość
Wysłany: 2006-11-11, 08:06   

śrubokręt bądż drobny przecinak i wybijasz młotkiem do wewnątrz. Jakby co zawsze możesz go zniszczyć. Czyli krótko mówiąc na chama :-)

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-11-12, 21:45   

Obowiązuje jakaś kojelność w zakładaniu pierścieni na tłoki? Mam pudełeczko nowych (4 ciemne, 2 jaśniejsze).
Przy wciskaniu sworzni tłokowych, grzaliście tłoki, jak p. Skurski radzi?

picia353
Gość
Wysłany: 2006-11-12, 22:28   

Te jaśniejsze idą na gore ciemniejsze na dół :)
NIgdy nie grzałem tloka przy wkładaniu swoznia.

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-11-13, 16:03   

Obowiązuje jakaś kolejność
nie tylko w tym. Pamiętaj że jak rozbierasz silnik to najpierw musisz go rozkręcić a dopiero potem wyjąć wał.
NIGDY NA ODWRóT :D

magik
Gość
Wysłany: 2006-11-15, 10:19   

ja nigdy nie grzałem tłoków ale to podobno super ułatwia sprawę. dodatkowo wrzuć sforznie w worek z lodem. Będzie jeszcze łatwiej.

Misio601
Gość
Wysłany: 2006-11-16, 14:23   

W krańcowych przypadkach można nawet uszkodzić łożysko igiełkowe w główce korbowodu. Dlatego najlepiej podgrzać tłok, a sworzeń przez jakiś czas włożyć do zamrażarki. Sworzeń winien bezproblemowo wchodzić pod naciskiem kciuka (wypróbowane na dwusuwowych motocyklach, ale w 601 powinno być tak samo - wszak ten silnik to w przybliżeniu duża MZ :)).

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-11-24, 22:18   

Jeszcze kwestia przygotowania cylindrów, oddałem je do szlifu. Wszystko jest cacy tylko czy mam je jeszcze czymś przemyć, czy poprostu mogę je zakładać z biegu?

magik
Gość
Wysłany: 2006-11-25, 09:31   

Chyba nie trzeba Ale przy składaniu nasmaruj tłoki mixolem.

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-11-25, 09:40   

Może nie miksolem, bo mam jakiś olej do kosiarek 2T, jakiś still czy inna makita. W każdym razie dzięki za odpowiedź.

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-11-25, 11:00   

Tłoki się powinno rozgrzać, a sworznie wciskać ręką, żadnyc młotków, czy innych kinamatycznyhch narządzi :) Poza tym jak wszystko ostygnie sworzeń powinien się obracać w tłoku, nie może być tak, że siedzi na amen, inaczej szybko zarżniesz silnik.

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-11-25, 14:30   

Przy rozkładaniu slinika nie zwróciłem uwagi na to, czy sworzeń obraca się w tłoku, wyciskałem je "jedynie" za pomocą ściągacza do łożysk, ale pozwoliłem sobie na to ponieważ docelowo tłoki były do wymiany. Tłoki będę osadzał na starych sworzniach, nowe mam ale troche podkorodowały. W razie czego będę szukał pomocy u Ciebie Sikor bo do Proszkowa mam niedaleko:)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi