Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] silnik - kilka pytań...
Autor Wiadomość
Julek
Gość
Wysłany: 2006-08-05, 23:58   

ale za to fajnie dużo miejsca się zrobiło :P dużo lepiej to wygląda, ja się zastanawiam czy nie spróbować (ktoś tak chyba na forum pisał) i nie obciąć rury od tej puszki w której filtr powietrza jest i dodatkowo ponawiercać ją to powinno przynieść podobny efekt a że mam kilka takich puszek to poświęce jedną eksperymentą i jak coś to napisze wam :D

Krzysiek Sawicki
Gość
Wysłany: 2011-02-22, 13:42   

czy polerować też skrzynie korbową?

Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-02-23, 18:56   

Polerka skrzyni korbowej skoro masz rozebrany silnik jest zawsze mile widziana dla silnika :)
Zmiany mocy, momentu obrotowego i innych historii będą jakoś tam w znikomym procencie odczuwane.
Fajnie jest prócz polerki skrzyni dorobić wypełniacze na przeciwwagi wału wtedy te 2 zabiegi przyniosą odczuwalny efekt.
z resztą wszystkie najprostsze metody "tuningu" są super fajnie opisane na forum - warto poczytać
Pozdrawiam

Krzysiek Sawicki
Gość
Wysłany: 2011-02-25, 13:10   

dzięki bardzo o to mi właśnie chodziło :)

z tymi wypełnieniami to już wyższa szkoła i prawde mówiąc troche mi się już nie chce...

Pozdrawiam

Marcin Sady
Gość
Wysłany: 2011-02-26, 14:51   

witam mam problem z moim trabantem nie wiem co moze być nie tak czasem pracuje na dwóch cylindrach (jak jadę to czuć delikatne szarpnięcia ) a czasem tylko jeden co moze być nie tak . Swiece i kable są nowe . czy moze być to cewka ??? jak sprawdzić czy cewka jest dobra nie zużyta ?? pozdrawiam

Ptak
Gość
Wysłany: 2011-02-26, 19:11   

co moze byc nie tak?
Trabant sie zepsul:)

a tak na powaznie

1. jaki masz zaplon - elektronik czy z przerywaczami sprawdzic czy nie ma tam wilgoci i syfu czy jesli przerywacze to czy nie iskrza.
2. Nowe swiece nie znaczy lepsze od starych - czasem sie trafi ze nie wygrzejesz ich przy pierwszym odpaleniu dobrze albo od razu jest felerna i ma przebicie - iskra choc czasem tego nie widac przeskakuje nie tu gdzie trzeba i to powoduje taka prace silnika. moim zdaniem najlepsze do trabanta sa NGK B6HS zakladasz i zapoominasz o swiecach.
Jesli szarpie nmawet jak pracuje na obu to moze byc wlasnie przebita swieca i nie podpala mieszanki jak trza:)
3. Co do cewek to mozesz najpierw dowiedziec sie na ktory gar nie chodzi - sciagasz fajki ze swiec tak zeby Cie nie kopnelo pradem i patrzysz czy zgasnie. potem zamieniasz np swiece miajscami i patrzysz czy zmienil sie niedzialajacy cylinder. jesli tak no to wiesz ze swieca walnieta jesli nie no to mozesz przepiac cewki odwtrrotnie i analogicznie.

Marcin Sady
Gość
Wysłany: 2011-02-26, 20:52   

zaplon elektryk mam świece ngk b8hs , nie chce chodzić na cylinder od strony wentylatora ale to czasem tak sie dzieje a dokładnie w tym tygodniu mi tak sie podziało ze nie chce na jeden cylinder palic

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2011-02-26, 22:04   

Przerabiałem ten problem swojego czasu. Pracowałem nad tym kilka tygodni. Wszystko było super a Trabi palił ciągle na jeden cylinder. Sprawdź czy zawsze pali ci na jeden cylinder i ciągle ten sam mimo iż zamienisz zapłon.
U mnie walka skończyła się tym,że przeszedłem na tradycyjny zapłon i jest OK. Do dziś nie wiem co było. Mam trzy zapłony elektroniki kompletne, sprawdzone, dobre a mim o to na żadnym nie chiał chodzić na dwóch cylindrach. Kiedyś jeszcze do tego wrócę....

Sebastian
Gość
Wysłany: 2011-02-26, 23:41   

Miałem podobny problem swojego czasu i pomogła mi wymiana czarnej puszki (modułu zapłonowego) na nadkolu. Coś się tam przegrzewało i lubił sobie chodzić na jeden gar. Jak masz możliwość to podepnij sprawną i zobacz czy to, to.

JaJer
Gość
Wysłany: 2011-02-28, 00:09   

Mnie tez dopadł ten "problem".
Nic nie robiłem, musiałem przeboleć nadmierne spalanie i brak mocy.
Sytuacja była taka:
jak troszkę rozgrzał się silnik to chodził na jeden gar.
zamiana świec nic nie pomagała, zawsze odpalał na dwa gary.
Sam się naprawił i chodzi na wszystkie gary.
Elektroniczy układ zapłonowy "EBZA" niesie wiele niespodzianek.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-02-28, 22:50   

Czyżby zimne luty w module?

Krzysiek Sawicki
Gość
Wysłany: 2011-03-04, 13:26   

witam ponownie :)

skrzynię korbową wypolerowałem (dać fotki?)
ale jeszcze jedno mnie męczy, a chodzi o próg jaki tworzą cylindry przy połączeniu z karterem:

http://www.fotosik.pl/pok...b3c9d7ad2a.html

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d7635a1892f47d73.html

uszczelka jest dopasowana do karteru. Czy mogę np. spiłować ten próg i czy to nie wpłynie negatywnie na pracę silnika?

Krzysiek Sawicki
Gość
Wysłany: 2011-03-07, 19:49   

ej no halo potrzebne mi to jutro silnik składam

Krzysiek Sawicki
Gość
Wysłany: 2011-03-11, 14:44   

silnik wciąż rozłożony regeneracja wału się przedłuża.

nie wiem usuwać te progi?

maciek (macq)
Gość
Wysłany: 2011-03-11, 15:04   

jeśli Ci chodzi o ten "trójkąt" na dolnej powierzchni cylindra gdzie nie ma uszczelki, to to zostaw w spokoju.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi