Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Świeca wystrzelił pomocy
Autor Wiadomość
Voo Doo
Gość
Wysłany: 2009-08-25, 23:24   

Wg mnie zamiast sie bawić w tulejkowanie naprawde poświęciłbym i kupił tą głowice. Faktem jest że cena w motirexie jest nieproporcjonalna do rzeczywistosci w niektórych przypadkach. Napisz lepiej skąd jesteś to przecież napewno w okolicy jakiś Trabanciarz ma głowice z jakiegos zuzytego silnika. Ja z tymi tulejkami wole temat przemilczeć bo to jest już naprawde rzeźbienie w gównie. A co do świec i archiwum tematu wydaje mi sie ze dużo bardziej niezawodną świeca jest NGK B6HS i jest to dedykowane do trabika....

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-08-26, 05:03   

najbliżej ci gieru do nas.
wejdz na forum nasze i popytaj co i jak :)

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2009-08-26, 08:21   

przecież napisał, że nie ma czasu... ;]

BTW dobry tokarz to i wie z czego zrobić i jak wstawić.

gier'u
Gość
Wysłany: 2009-08-26, 09:00   

Dzięki!
Popytam się fachmenów czy dadzą rade, wiadomo wiecznie ta "reperaturka" nie będzie trzymać ale zawsze bedzie więcej czasu na zorganizowanie dobrej głowicy.
Jeszcze raz dzięki!

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2009-08-26, 13:43   

Mylisz się, tulejka z mosiądzu wytrzyma wiele więcej niż stop aluminium z którego robiono głowicę.

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2009-08-26, 20:37   

Zbyszek a ja myślę, że on i tak już Twojego posta nie przeczytał bo nie miał czasu... ;)

gier'u
Gość
Wysłany: 2009-08-26, 21:01   

Przeczytałem :P Dziś akurat rozmawiałem z moim znajomym mechanikiem powiedział mi że w zakładzie gdzie in pracuje to tulejowanie gwintów w głowicy to dość częsta operacja. Polecił mi tokarza który dorabia tulejki z mosiądzu.
Najpierw zozwierca pod M18, gwintuje następnie toczy tulejkę z gwintem zewnętrzym pod nagwintowany otówr i otworem wew. M14 potem wszystkom ładnie punktuje.
Ponąć dobry fachowiec zrobi to od ręki w cenie dobrego browarka :)

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2009-08-29, 21:16   

Dobry fachowiec wkręca tuleję za około 30-50zł. A dobry wolontariusz za browara :D
Tuleja jak jest dobrze zrobiona to wytrzyma dużo. Pod warunkiem że nie będziesz przesadzał z momentem dokręcania świecy i nie wykręcisz jej razem ze świecą.
Po robocie sprawdź sobie płynem, wodą, olejem, czymkolwiek wokół świecy, czy fachowiec który Ci to robił to "dobry fachowiec"
;)

Czarny,M
Gość
Wysłany: 2009-08-30, 14:19   

za 30-50zł kupisz spokojnie głowice... a i tak i tak musisz ją zdemontować do zrobienia tulejki.
jest sens kombinować? zacznie ci to potem ciśnienie puszczać, tulejka zacznie się wykręcać ze świecą tak jak kolega kuzyn powiedział... przemyśl czy warto

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi