|
[weteran szos] czy isteniej jeszcze znizka w PZU? |
| Autor |
Wiadomość |
Piotr S.
Gość
|
Wysłany: 2004-06-11, 12:08
|
|
|
| Minimalna składka OC w PZU wynosi 30% składki podstawowej - niezależnie od tego jakie zniżki są stosowane! |
|
|
|
 |
CaShu
Gość
|
Wysłany: 2004-06-11, 12:14
|
|
|
88zl to napewno nie jest 30% z 571, chyba cos okolo 15%...
pozdrawiam
Lukasz |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2004-06-11, 14:31
|
|
|
| Piotrek ma rację. nie można osiągnąć niższej składki niż 30% bazy, za wyjątkiem sytuacji, że w tej samej firmie ubezpieczeniowej mamy 2 lub więcej aut-widziałem polisę u znajomego, który ma 2 auta w pzu i za drugie ma kolejne 10% przy wszystkich możliwych zniżkach. |
|
|
|
 |
Syl
Gość
|
Wysłany: 2004-06-13, 20:18
|
|
|
wyrazilam sie nieprecyzyjnie:
nie da sie koncowo uzyskac mniej niz 60% podstawy ubezpieczenia
chodzilo mi o znizke w wysokosci 60% podstawy, czyli zostaje 40%. Piotr i miedelnica mowia, ze da sie zejsc do 30% podstawy, wierze im. Ale nadal nie wierze, ze da sie zejsc jeszcze nizej. Przykro mi, ale nie wierze. |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2004-06-13, 21:00
|
|
|
| Nie wiem Syl jak to wyliczylas, ale jesli Trabant ma powyzej 25 lat to dostaje sie na starcie 50% znizki i potem odejmuje sie kolejne znizki, wiec dojscie do takiego poziomu nie stanwi zadnego problemu. |
|
|
|
 |
Piotr S.
Gość
|
Wysłany: 2004-06-13, 21:17
|
|
|
Uwzględniając wszystkie należne zniżki jakie można dostać w PZU, czyli: weteran szos - 50%, zniżka za bezszkodowy przebieg ubezpieczenia - do 60%, zniżka za jedorazową wpłatę - 5%, zniżka za kartę klienta -20% (to są wszystkie zniżki jakie można dostać) można osiągnąć dużo niższą składkę niż 30% podstawy (wychodzi coś ok. 15%). Tylko że jeśli po uwzględnieniu wszystkich zniżek wychodzi mniej niż 30% to płaci się 30% podstawy, a nie kwotę taką, jaka wychodzi po uwzględnieniu zniżek.
Aha - w PZU nie ma zniżki w OC za drugie auto. Taka zniżka jest tylko w AC. |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2004-06-16, 00:28
|
|
|
a to przepraszam. może to nie było PZU, ale na pewno była zniżka za drugie auto na OC.
Aha! Dobre wieści dla posiadaczy wyrejestrowanych weteranów! czyli m.in. dla mnie. Mam 600-tę która jest z przekreślonym dowodem rej.(do tego ucięty róg), wpis KASACJA,czyli autko wyrejestrowane. Jeżeli jednak ma min.25 lat, to można je ponownie zarejestrować! dwusuwa! hehehe... i to niekoniecznie na żółtych blachach... może doczekam dnia, że moja 600-ta stanie full legalnie na drogach publicznych. |
|
|
|
 |
Narwaniec
Gość
|
Wysłany: 2004-07-23, 04:06
|
|
|
| miedelnica jeżeli chodzi o zarejestrowanie pojazdu wyrejestrowanego to nier ma żadnego problemu.wystarczu tylko mieć dowód rejrstracyjny z uciętym rogiem.wtedy kierujesz swe kroki do wydziału komunikacji gdzie otrzymujesz pozwolenie czasowe na przejazd na badanie techniczne(najczęściej na kilka dni).potem spowrotem do wydziału i procedura jak przy normalnym aucie,czyli tymczasowe pozwolenie(na miesiąć)na sprawdzenie danych,a potem jesteś szczęśliwym posiadaczem zarejestrowanego pojazdu:) |
|
|
|
 |
Piotr S.
Gość
|
Wysłany: 2004-07-23, 09:15
|
|
|
| Hmmm - dziwne - bo żeby pojazd wyrejestrować to musi być on zlikwidowany. Więc skąd nagle się on może pojawić? |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2004-07-23, 20:34
|
|
|
żeby pojazd wyrejestrować to musi być on zlikwidowany
Piotrek!
Od paru lat dopiero... |
|
|
|
 |
Narwaniec
Gość
|
Wysłany: 2004-07-24, 00:26
|
|
|
do bodajże '95 roku nie było obowiązku złomowania pojazdu.wyrejestrować go można było na podstawie wniosku złożonego do odpowiedniego organu(urzędu komunikacji).pojazdem nik się wtedy jeszcze nie interesował
i to były poniekąd dobre czasy... |
|
|
|
 |
Piotr S.
Gość
|
Wysłany: 2004-07-24, 15:21
|
|
|
No to wszystko jasne:) Dzięki za wyjaśnienia.
No usprawiedliwia mnie to, że w 95 roku to ja miałem 16 lat i jeszcze mnie przepisy dot. aut zbytnio nie interesowały:) |
|
|
|
 |
Krz zarzycki
Gość
|
Wysłany: 2004-07-25, 13:02
|
|
|
| Czy ktos moglby mi poradzic, gdzie w Wawie (najlepiej Mokotów)moge przeprowadzic badania techniczne mojego trabiego, jest w dobrym stanie chodzi tylko o to zeby nie robili zbednych klopotow. (odp najlepiej na email dziom@poczta.onet.pl) mam kiepski dostep do internetu. |
|
|
|
 |
|
|