Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Olej w gaźniku.
Autor Wiadomość
teqo
Gość
Wysłany: 2010-12-06, 11:31   

Guma łącząca odmę z miska????? Odma to plastikowe cudo wiszące na dwóch grubych wężach i połączone z pokrywą zaworów? Odma = odstojnik oleju???

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-12-06, 14:10   

teqo nie to filtr który odpowietrza skrzynię korbową silnika i zapobiega dostawaniu się syfu do silnika. W silnikach tych niema odstojnika chyba tylko w malcu zamiast filtra była wirówka oleju ale za wiele to nie dawało!

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-12-06, 14:11   

Zrobić ujście odmy nie do czapki tylko na do progu lub do jakiejś puszki,zyska się na mocy,wiadomo stare silniki to trochę spalin ze skrzyni korbowej idzie;)

teqo
Gość
Wysłany: 2010-12-06, 14:32   

Czyli odma to ustrojstwo zamocowane do bloku od strony kolektora dolotowego.
Idzie od niego gruby wąż do filtr(odstojnika, separatora) i ten wąż wymieniłem latem na nowy. A jak puszczę ujście z odmy to mi oleju całego nie wyrzuci na drogę. Ten filtr daje się jakoś rozebrać i wyczyścić???

RAV
Gość
Wysłany: 2010-12-06, 18:07   

Sorki,miałem na myśli rurkę gumową od odmy do odstojnika czy jak to zwał ;)Prawdę powiedziawszy u mnie w 2 polówce też było wywalone bezpośrednio z odmy pod auto ale waliło olejem przepracowanym w kabinie przy włączonej dmuchawie.Wróciłem do stanu fabrycznego i już 2 zimę jest ok :)Jeżdżę na oleju 10W40,co pewnie też ma pewne znaczenie przy mrozach ;)W aucie zlotowym też mi się 2 razy zdarzyło wywalenie oleju w gaźnik.Jak nie był zagazowany to niestety trzeba było się namęczyc żeby go odpalic ale jak już było lpg to zalanie olejem gaźnika nie wpłynęło na możliwości jezdne ;) Oczywiście trzeba było uzupełnic olej ;)

teqo
Gość
Wysłany: 2010-12-06, 21:22   

RAV a gaźnika nie czyściłeś??? Pytam bo muszę zakres prac se ustalić. Normalnie ZIMO Spier....!!!!

papieju
Gość
Wysłany: 2010-12-06, 23:34   

Normalnie ZIMO Spier
Czemu winę za swoje niedbalstwo zwalasz na innych?

teqo
Gość
Wysłany: 2010-12-07, 01:03   

Jak już to niewiedzę !!!!! i nie zwalam! A brak garażu zmusza mnie do działania na zewnątrz i po ciemku, bo jak z roboty wracam to już noc jest.

RAV
Gość
Wysłany: 2010-12-07, 02:26   

Coś tam czyściłem.Generalnie przelałem go penetrantem od góry,wydmuchałem i na tym się skończyło.Działa do dziś ;)

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-12-07, 18:14   

Papieju, Ty dużo jeździsz to w odmie nie masz wilgoci. Strzela to tylko tym którzy kulają się po parę kilometrów dziennie.

kiler090
Gość
Wysłany: 2010-12-07, 19:25   

No udało mi się wróć trabim w końcu do domu :D ale niestety padł jeszcze rozrusznik i hamulce z tyłu ( chyba nie ma już szczęk) ale to już inna bajka. Odma była w miarę czysta lecz zamarzł wąż dolny, który wchodzi w odmę. Był cały zamarznięty :( Czy odmę zostawić tak jak jest to w oryginale czy warto jakoś to w mądry sposób przerobić? Jeśli tak to jak? Pozdro

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2010-12-07, 20:15   

Jedyny mądry sposób to oil catch

teqo
Gość
Wysłany: 2010-12-11, 21:27   

Dzięki za rady. Rozebrałem, wyczyściłem i odpalił dziś, ale dmucha mi spod korka oleju i świece zalewa. Po weekendzie sprawdzę kompresję i się okaże.

wnuq
Gość
Wysłany: 2010-12-18, 13:02   

PAPLO RADZI:
Zanim skonczyła się zima, zmęczony problemami z zapychającą się odmą (odpowietrzeniem silnika) postanowiłem rozwiązać problem raz na zawsze. Dzięki radzie Prezesa udało mi się to doskonale - pozbyłem się odmy a na jej miejsce zamontowałem butelkę plastikową po bejcy, odpowiednio podziurkowaną.

odma

lethal
Gość
Wysłany: 2011-02-01, 13:20   

Witam

Po raz kolejny zatkało mi odme i wywaliło olej w gaźnik ale mniejsza o to. Nie dawno cała odma była pięknie wyczyszczona jakieś 2 miesiące temu może nawet nie całe. Odma znowu wyczyszczona ale po tak nie długim okresie znów była cała oklejona takim "białym masłem" olej fakt mam już do wymiany ale dla czego robi się takie masło ? Płyn chłodniczy nie ubywa wiec uszczelka pod głowicą powinna być ok. Czy ma to jakiś związek że jeździe na pólsyntetyku? Aktualnie olej Mobil 1 10w40 jaki teraz olej zalać? Mam dość tego masła czy może przejść na mineralny jakiś? (Oleju nic nie brał) Co radzicie? PozDDRawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi