Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cholerne obroty!!juz nie wiem co robic;(
Autor Wiadomość
Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-04, 17:27   

mozna, mozna bo plyn jest juz w bagazniku...
wielkie dzieki za pomoc

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-09, 08:45   

zmienielm plyn w chlodnicy(straszny syfcior byl) i dalej to samo, co prawda juz nie w takim stopniu jak wczesniej ale na trasie dalej zalancza sie ssanie.
teraz to wydaje mi sie ze jest ono(ssanie) zle wyregulowane(chodz wg. mechaników jest ok.).uwazam tak poniewaz po odpaleniu po nocy traba, ssanie zalancza sie dopiero po dłuszej chwili(inaczej gasnie) a odłancza sie w momencie kiedy przez jakis czas temperatura jest normalna(zielona kontrolka), nie od razu tylko po dłuszej chwili.
zastanawiam sie wogole czy nie odlaczyc ssania, tylko boje sie ze bede mial problemy z odpaleniem go-w koncu jeszcze zima sie nie skonczyla

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-02-09, 11:16   

Czy zasloniles chlodnice na zime?

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-09, 13:08   

jak byly mrozy to byla zasłonieta, na trasie tez jest zasłonieta(nie cala, chyba ze duzy mróz...)zazwyczaj do polowy lub 3/4, calej zazwyczaj nie zaslaniam zeby mial jakis wlot powietrza z zewnatrz.
problem jest w tym ze wczesniej(np. zeszla zima, która tez przymrozila) nie bylo takich objawów a chlodnica byla odsłonieta!!!

moze ktos zna sie dobrze na ssaniu(gaźniku) i mgolby sie temu przyjrzec fachowym okiem

Joonior
Gość
Wysłany: 2004-02-11, 00:11   

może masz zwalony yyyyy.zapomniałem nazwy akurat.kurde no.chodzi mi o aparacik który otwiera i zamyka duży obirg cieczy chłodzącej.o już wiem.TERMOSTAT.może jest cąły czas otwary i niedogżewa ci silnika dlatego moze chodzi na ssaniu.może był kiedys przegrzany i tak został.sprawdź to

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-11, 11:02   

a jak go sprawdzic??wiem ze jest jeszcze orginalny(tz. od nowości) i nie bylo z nim problemów(w lato dzialal ok.to znaczy gdy stalem w korkach to wentylator normalnie sie zalanczal)

robak
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 00:41   

wentylator malo ma tu do gadania, bo to zupelnie inna bajka. wentylatorek wlacza sie z okazji takiego czegos wkreconego w chlodnice. popatrz po kabelkach, a tutaj mowa u zupelnie innej zabawce i masz spora szanse ze to wlasnie z tej okazji masz takie jaja. jest to termostat ktory wlacza obieg plynu chlodniczego przez chlodnice, lub go zamyka i wtedy jest tzw krotki obieg. taka zabaweczka kosztuje 16pln. nie zapominaj ze zima wlazcasz ogrzewanie! ono tez wychladza ciecz chlodzaca. mialem dokladnie to samo. wsio ok, wylacza sie ssanie, daje w palnik, paka 20 na budziku, wioche dalej przejazd kolejowy i co? i dziala ssanie. wersja prosta naprawy i przyjemna, to wciagnac pizze i pudelko od niej wlozyc przed chlodnice :D (koszt 10.90pln:) wersja zaawansowana, to wymiana termostatu (koszt: 16pln i 30minutek zabawy)

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 08:35   

w roli wyjasnienia, mówimy o takim malym czymś wkręconym w chłodnice po prawej stronie u dołu(patrząc od przodu traba)z kad wychodza bodajrze 2 kabelki?????(moze ja o czymś innym mysle)

no tak ale z tego co mi wiadomo, to termostat jest odpowiedzialny za kontrole temperatury w płynu chłodniczego i to on odpowiada za załączenie wentylatora(nie jestem mechanikiem i na pewno wiekszość tu osób ma wieksze doswiadczenie i umiejetnosci, tak wiec moge byc w błędzie)
termostat wymienie, bo wole to zrobic i miec koszt 20zl, nisz doszukiwac sie czegos innego i brnać w koszta

dzieki poudełku po pizzie moge jakos w miare jezdzic tej zimy(stary i dobry sposob)...a termostatem zajme sie przy najbliżej wolnej chwili

ps. cholera trzebabylo isc do jakiegos technikum mechanicznego, a nie do ekonomika;))))

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 10:16   

W chlodnice jest wkrecony wlacznik bimetalowy, ktory zalacza wiatrak - i nic wiecej!

Termostat jest przy silniku, ponizej aparatu zaplonowego.

/Humanista ;)/

picek
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 10:28   

A może masz uszkodzonego jeża, który podgrzewa paliwo, gdy silnik jest zimny. Albo może masz słaby już akumulator, bo jak jeż chodzi to spada napięcie i maleją obroty a jak jeż już się wyłącza to następuje wzrost napięcia rosną obroty i wydaje Ci się, że ssanie się włącza.

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 10:55   

akumulator jest na pewno dobry, bo nie ma jeszcze roku.
cholera juz nie wiem sam co mu jest...nic poczekam do wiosny(na razie przy zasłonietej chlodnicy bede jezdzil). najwyzej na jakims zlocie w wawie mi ktos luknie co jest

czym sie różni termostat orginalny od rzemieslniczego i który lepiej kupowac??(róznica w cenia to 1-2zl)

ps. to ja myslalem o tym czyms co jest wkręcone do chlodnicy...a posiada ktos jakis schemat tego??jesli tak to poprosil bym o przesłanie ewentualnie na priva

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 11:05   

jaki schemat? to jest wlacznik!

Zbyszek 601delux
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 11:14   

W chlodnice jest wkrecony wlacznik bimetalowy, ktory zalacza wiatrak - i nic wiecej!

Termostat jest przy silniku, ponizej aparatu zaplonowego.

Włącznik bimetalowy to jest własnie termostat...

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 11:43   

ojojojo...czyli dobrze mysle w koncu czy nie, dla mnie termostat zawsze byl przy chlodnicy. o tym właczniku ponizej aparatu zapłonowego nie słyszałem, a chodzilo mi o schemat w którym miejscu jest on umijescowiony dokladnie(chyba zle sprecyzowalem pytanie)
teraz to mam kołowrotek w głowie....

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 12:29   

A może masz uszkodzonego jeża, który podgrzewa paliwo, gdy silnik jest zimny

szczerze sie przyznam ze nie wiem co to jest ten jeż i nawet nie wiem gdzie go szukac, ale raczej to nie to, bo gdy ponownie mi sie włancza ssanie to silnik jest rozgrzany, jak podnosze maske to czuc od niego cieplo...w koncu jazda na trasie z predkoscia 90km/h;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi