Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] 4 bieg nie wskakuje :(
Autor Wiadomość
Sebastian Majda
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 16:33   

Ja jak zostawiłem w zimie Trabiego w śniegu na noc, to rano nie było ani prądu, ani "jedynki", ani "dwójki", żeby ruszyć na popych. Ostała się jedynie "trójka". No to zapalałem go na "trójce", potem, jak przejechałem 100 metrów, to odnajdywała się "dwójka" i "jedynka".
Po prostu jakość oleju, który masz w skrzyni jest tak kiepska, że przy niskich temperaturach gęstnieje na "mlemix zambrowski" i stąd te problemy, no a "wolne koło" ma większe wymagania niz pozostałe przełożenia.

Bart
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 16:42   

Ksiazkowa wiedza podpowiada Hipol 10 lub Hipol 15...(mam Orlenowski) A co WY mi podpowiecie ??

S de Luxe
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 21:40   

Też zauważyłem ze na Hipolu przełączanie zimą biegów to masakra, dopuki się olej po poaru kilometrach nie rozgrzeje. Najlepiej by było lać jakiś zachodni olej o takej samej lepkości co Hipol.

A co do wolnego koła to moim zdaniem najlepiej je zaspawać. Nie będzie z nim przynajmniej już nigdy kłopotów. Mam tak zrobione w dwuch Trabach. Bo nawet nowe DDRowskie koło siądzie najpóźniej po kilkudziesięciu tys. km.
W Trabie którym jeżdżę w tej chwili puścił spaw na wolnym kole - musiało być za słabo 'cyknięte'- i okazało się że wolne koło zaczęło działać :D. Widocznie pomogło nagrzanie materiału przy spawaniu.

Tymczasem możecie spróbować taki trik: rozpędzacie się na 3ce, wrzucacie luz, czekacie parę sekund aż silnik ładnie spadnie z obrotów, wciskacie sprzęgło, wrzucacie 4kę, puszczacie sprzęgło i jazda.
Jak już jest naprawdę źle z wolnym kołem to: rozpędzacie się na 3ce, wrzucacie luz, gasicie stacyjkę, czekacie aż silnik przestanie sie kręcić, wciskacie sprzęgło, odpalacie silnik kluczykiem, wrzucacie 4kę, puszczacie sprzęgło i jazda.

Sebastian Majda
Gość
Wysłany: 2004-04-21, 08:42   

Jak juz wielokrotnie pisałem używam i używałem produktów Shell'a - np. Spirax GX 80W do skrzyń biegów, lub Spirax AX 80W-90 do tylnych osi.
Miałem w skrzyni taką mieszankę i do 170000 km nie było żadnych problemów i wolne koło chodziło na cacy, a nie cackałem się ze skrzynią i jestem pewny, że skrzynia wytrzymałaby dużo więcej.
Oczywiście mogą być inne firmy, wszystko zależy od ich jakości i ceny.

Sheriff
Gość
Wysłany: 2004-04-21, 17:02   

Na nic nie bede stawial.Jestem PEWIEN ze to wolne kolo. Najlepiej wymien na nowe. Sam kiedyś wymienialem i teraz jest spoko, tylko zaluje ze jak mialem rozebraną skrzynie to nie wstawilem od razu szybkiej czwórki :-(
Do skrzyni powinno sie lać olej o mniejszej lepkości niz hipol(80W/90), nbiestety nie pamietam dokladnie ale coś okolo 50W/80(taki wlasnie mam,biegi wchodzą nawet w zimie)
pozdrawiam

picia353
Gość
Wysłany: 2004-04-22, 23:35   

i wymieniać olej co 10 tyś km

Bart
Gość
Wysłany: 2004-05-22, 17:36   

nie chce nowego tematu zaczynac... wykorzystam stary :)) bo widze ze problem nie dotyczy tylko mnie ale innych osob. Juz to pisalem (jutro jade na gielde)... i chcialbym poznac troche nazw produktow ktore macie w skrzyni biegow, chodzi o OLEJ :))
Nazwy wylapane z powyzszych postow:
1. Orlenowski Hipol 10 lub 15 (nie zalecany)
2. Shellowski Spirax GX 80 W
3. inne (mozecie troche dodac nazw ??)

THX Zdrówka zycze...

Apostoł
Gość
Wysłany: 2004-05-22, 18:13   

Troche zielony w temacie jestem i prosze niech ktos mnie oswieci co to jest ta szybka czworka o ktorej pisze Sheriff?? Czym ona sie rozni od zwyklej?? No i ile ona kosztuje?? Dzieki za wyrozumialosc.

Bart
Gość
Wysłany: 2004-05-22, 18:28   

ja tez expertem nie jestem ale mam fantazje :))) moim zdaniem szybka czworka to taka jak szybka trojka, dwojka, jedynka i wsteczny, pozbywasz sie "wolnego kola" czyli jazdy na 4 biegu nie hamujac silnikiem.
Pozdrawiam

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-05-22, 18:53   

a co do wcześniejszych postów to jak każdy będzie wyp******** skrzynie na złom to co będzie za 20 lat? skrzynie na zawmówienie?
trabanciarze :/

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-22, 19:18   

szybka czwórka to inna zębatka czwartego biegu.tylko skąd ją wziąć?

Apostoł
Gość
Wysłany: 2004-05-22, 20:00   

Jak ktos by mial dokladne wymiary i ilosc zebow to mozna ja wytoczyc samemu :P

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-05-22, 21:47   

gdzieś było na forum że koleś wstawił od warczyburga ale pomiędzy 3 a 4 byla "dziura". Przydatne byłoby zmienić wszystkie przełożenia przy wstawionym 353
PS
Nie wyrzucajcie pochopnie części! Ich liczba jest skończona...

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-05-23, 10:04   

szybka czworka to zebatki ze starego traba z silnikiem P60/61 chyba o mocy 17 kW(zamiast 19 jak pozniej). Te traby mialy wolniejsza przekladnie glowna niz te pozniejsze i troche szybszy czwarty bieg. Ale slyszalem ze szybka czworka dobra jest na motorku o mocy wiekszej niz stadardowy bo inaczej zmuli sie na 4 biegu i vmax sie nie podniesie, moze spasc jedynie zuzycie paliwa.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi