|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
zejście z wagi |
| Autor |
Wiadomość |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2011-02-18, 08:27
|
|
|
| Polówka 1.3 na B1 dla dzieciaka 16-letniego?? Strach na ulicę wyjechać... |
|
|
|
 |
Kumpelek
Gość
|
Wysłany: 2011-02-18, 10:53
|
|
|
ja nie rozumiem po co takie kombinacje:D są samochody fabrycznie zrobione pod kategorie B1 :) no ale pewnie większość chłopców było stać tylko na prawko B1 i myśleli że potem sprytnie coś wymyślą :P
Taki mój znajomy twierdzi (opieram się tylko na tym że on to mówił) że ma prawko B1 i jeździ sobie autami które mają omyłkowo wpisaną niższą wagę lub jej brak.
Coś w ten deseń mi tłumaczył. a przecież takie auto chyba musi mieć tą homologacje itp..?
O ile jeszcze z Trabantem 2suwowym na upartego może osiągnęło by się tą masę tak z polówką nie ma szans.
Jakby np szyby dorobić z pleksi czy jakiegoś tam innego materiału, kawałki podłogi powycinać i dać w jej miejsca żywice.. hm.. sam nie wiem
Ale jak patrzę na większość moich znajomych w przedziale wiekowym 18-22 to uważam, że to prawo jazdy powinno być dla większości albo zakazane albo do zrobienia dopiero po 25roku życia. Chociaż ludzie się nie zmieniają, więc kto nie ma wyobraźni ten do końca życia jej nie będzie miał.. chyba, że dojdzie wcześniej do jakiejś tragedii... |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2011-02-18, 11:34
|
|
|
w przedziale wiekowym 18-22 to uważam, że to prawo jazdy powinno być dla większości albo zakazane albo do zrobienia dopiero po 25roku życia
To co gówniażerka wyprawia autami tatusia zakrawa na usiłowanie zabójstwa. Gnają po mieście ile fabryka dała, za punkt honoru mają wyprzedzić wszystko co się rusza, piski opon, bez pasów. Kończy się to zwykle tragicznie, w moich stronach średnio raz w roku rozwala się jakieś auto z małolatami, co wracają z dyskoteki lub na ognisku skakają po gorzałę bo się skończyła. Średnio 2 trupy na pięciu pasażerów, kierowca zawsze wychodzi cało. Tak jak ostatnio, rozbili się 400m od miejsca startu, niemal na oczach imprezy z które jechali. Po tych 400m mieli na tyle dużą prędkość, że auto dachowało na 2 razy...
Dla mnie to całe B1 od 16, a niedługo od 14 roku życia, to pomyłka. Kolega szwagra już zaciera ręce, bo tatuś obiecał takie wozidełko i obiecał że je nieco podrasują... |
|
|
|
 |
Qba
Gość
|
Wysłany: 2011-02-18, 13:49
|
|
|
Przerabiałem ten temat jakiś czas temu, bo mam prawko B1. Mój 601 z wyjętą tylną kanapą, połową baku i bez dywaników z tyłu ważył 570kg(ważyłem na złomie). Mogłem jeszcze zdjąć tylną półkę(gruby kawał dechy zrobiony pod głośniki, radio, głośniki i ciężkie gumowe dywaniki z przodu.
Moim zdaniem bez żadnego cięcia, wyjąwszy dywaniki, zapasowe koło, kanapę i zdjąwszy zderzaki da się zejść do mniej więcej 550kg (czałowiek ze stacji powiedział, że parę kilo nadwagi jeszcze przejdzie).
Z moim trabem się nie udało i jeździłem na przypał(teraz i tak stoi - remont :D) z oryginalną masą 615kg. Bogu dzięki nie miałem żadnego spotkania z policją.
Przepis z B1 jest bezsensowny, a projekt prawka od 14 roku życia to porażka. Powinni ograniczyć moc, a nie masę samochodu, wtedy trzymałoby się to kupy.
Może to brzmieć z moich ust śmiesznie, bo mam 17 lat, ale jak patrzę na ludzi w mojej szkole to zaczynam sądzić, że prawo jazdy od 21 roku nie byłoby złym rozwiązaniem. Zdawalność egzaminu na prawko wynosi 30%, ale to i tak za dużo, jak się patrzy na to co niektórzy robią na drogach.
Także założycielu tematu, jeśli jeszcze nie zrobiłeś prawka to poczekaj dwa lata bo B1 to kasa wyrzucona w błoto, którą możesz przeznaczyć np na remont traba :D
Pozdrawiam ;P |
|
|
|
 |
Damian drazk Zgorzelec
Gość
|
Wysłany: 2011-02-18, 15:21
|
|
|
Święte słowa!
Ja tak właśnie czynię. Nar azie remont Traba a za 4 miesiące moge lecieć już na prawko normalne B i heja na zloty ;) |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2011-02-18, 16:27
|
|
|
| NO to mamy tutaj bardzo dojrzałą młodzież! Tylko się cieszyć! A co do prawka od 14 to mogły by się dzieciaki pouczyć pod okiem rodziców a dopiero później robić prawko a granica wieku dużo nie rozwiąże bo są odpowiedzialne 18 latki i młodsi a są 25 latkowie którzy wsiadają za kółko po paru głębszych, potrzebne są psychotesty. Ale taka granica 17-18 jak można odpowiadać w sądzie za spowodowanie wypadku ma jakiś sens ale prawko B1 to kompletny bzdura na polskie warunki! W np. nie których stanach USA robi się dodatkowe szkolenia na prowadzenie samochodów osobowych z silnikami powyżej iluś tam koni (chyba 300) a w Polsce to szkolenie robisz jak punktów nazbierasz. :/ A PRAWODAWCA chce takiego niskiego wieku dla kierowców bo będzie ich automatycznie więcej i będzie więcej w kasie państwa z tytułu vatu w paliwie, akcyzy, podatniku drogowego, z ubezpieczeń, akcyzy na sprowadzane samochody. Można powiedzieć że my kierowcy jesteśmy nieodzownym elementem planu dochodów kasy państwa ale nie wydatków bo jeździć i tak musimy! :((( |
|
|
|
 |
maciek (macq)
Gość
|
Wysłany: 2011-02-18, 16:33
|
|
|
Siejecie tu jakieś ploty. B1 nie będzie od 14. roku życia, tylko AM (motorowery i tego typu pierdoły).
Taka ciekawostka, B1 można od 16. roku życia zrobić, a mandat można dostać dopiero od 17go (tzn dostać może i dostaniemy, ale go sąd rodzinny anuluje). |
|
|
|
 |
Qba
Gość
|
Wysłany: 2011-02-18, 19:42
|
|
|
| Baj de łej to 14latki już teraz mogą jeździć po ulicach skuterami na kartę motorowerową. A na allegro bez liku stodwudziestekpiątek zarejestrowanych na 50ccm. Śmieszne jest w ogóle, że każdy pełnoletni mający dowód osobisty może jeździć skuterem, a osoba niepełnoletnia z prawem jazdy nie może. |
|
|
|
 |
maciek (macq)
Gość
|
Wysłany: 2011-02-18, 21:48
|
|
|
| A na allegro bez liku stodwudziestekpiątek zarejestrowanych na 50ccm No mówiłem wyżej. Miałem 125ccm i to wcale wolne nie jest- 7 sekund do setki spokojnie robi. Przekręt przy tłumaczeniu papierów i już mamy 50ccm. Przegląd to też nie problem, niestety |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2011-02-18, 21:50
|
|
|
Jakby np szyby dorobić z pleksi czy jakiegoś tam innego materiału, kawałki podłogi powycinać i dać w jej miejsca żywice.. hm.. sam nie wiem
Nie przejdzie bo nie ma homologacji :) Znowu kombinowanie...
Chociaż ludzie się nie zmieniają, więc kto nie ma wyobraźni ten do końca życia jej nie będzie miał..
Z czasem mądrzeją ;) Ale trzeba się samemu z czasem przekonać bo tak to trudno uwierzyć ;)
Także założycielu tematu, jeśli jeszcze nie zrobiłeś prawka to poczekaj dwa lata bo B1 to kasa wyrzucona w błoto, którą możesz przeznaczyć np na remont traba :D
Dobra rada. Kupić Trabanta już i zacząć remontować. Ze 2 lata zejdzie jak nic :) |
|
|
|
 |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2011-02-18, 22:03
|
|
|
| Auto to nie zabawka. |
|
|
|
 |
klakson
Gość
|
Wysłany: 2011-02-21, 20:16
|
|
|
| Oczywiście że zabawka |
|
|
|
 |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2011-02-21, 21:07
|
|
|
| Niestety ja uważam inaczej.samochodem można zrobić sobie kuku,komuś,czy narobić dużych strat materialnych i uważam że jak się jeździ autem to powinno się mieć mózg i jakieś poczucie odpowiedzialności. |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2011-02-21, 22:21
|
|
|
| Na broń trzeba mieć pozwolenie a samochód uważacie za coś mniej niebezpiecznego? |
|
|
|
 |
emi
Gość
|
Wysłany: 2011-02-22, 22:21
|
|
|
wchodzą na moje tematy zawodowe ;)
mimo całej przyjemności jaką daje mi jazda Trabantem i ogólnie jazda samochodem , bo uwielbiam prowadzić , to też uważam że samochód to nie zabawka! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|