|
kupno trabanta 10 lat nieopłacanego |
| Autor |
Wiadomość |
Wiktor/ EL Wiktorro
Gość
|
Wysłany: 2010-12-24, 13:39
|
|
|
| Nowy trabancik stoi już w garażu...tak jak mówiłem, wiozłem go bez żadnych papierów i oby się żadnemu urzędnikowi nie przypomniało o jego istnieniu |
|
|
|
 |
Kumpelek
Gość
|
Wysłany: 2010-12-24, 15:26
|
|
|
| no ale skoro wziąłeś bez kwitów to chyba już nie powinno Cie interesować czy ktoś sobie przypomni czy nie... i pokaż fotke:) |
|
|
|
 |
Barył
Gość
|
Wysłany: 2010-12-24, 18:05
|
|
|
| Mogłeś go wziąć z papierami, łatwiej było by Ci go zarejestrować. Chyba że ma być na części. A urząd się nie czepi. A i tego samego dnia nie trzeba z tym latać, można daty odpowiednio ustawić. |
|
|
|
 |
Kumpelek
Gość
|
Wysłany: 2010-12-24, 22:51
|
|
|
| e tam, kwity co chwila na giełdzie CT się pojawiają i to często opłacone;p |
|
|
|
 |
Piotr S.
Gość
|
Wysłany: 2010-12-28, 08:24
|
|
|
Uzupełniając co do kwestii rejestracji i OC:
co urząd to zwyczaj, generalnie nic im do ubezpieczenia, oni mają samochód zarejestrować i tyle
Nie dokładnie. Art. 84 pkt 2 Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych... mówi:
2. Do przeprowadzania kontroli spełnienia obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych:
1) są obowiązane:
a) Policja,
b) organy celne,
c) Straż Graniczna,
d) organy właściwe w sprawach rejestracji pojazdów,
e) Inspekcja Transportu Drogowego;
|
|
|
|
 |
Maciej Dendyss
Gość
|
Wysłany: 2011-01-06, 15:24
|
|
|
| W Bielsku jest nawet informacja poparta paragrafem ze pojazd rejestrowany musi mieć OC 30 dni do przodu, a jak się ktoś pojawi bez oc mają obowiązek powiadomić fundusz gwarancyjny. |
|
|
|
 |
Piotr S.
Gość
|
Wysłany: 2011-01-06, 17:48
|
|
|
| Możesz podać ten paragraf? Bo o ile wiem to nie ma nigdzie zapisu, że musi być jakiś okres do zakończenia umowy OC żeby przerejestrować pojazd. |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2011-01-07, 14:11
|
|
|
Ma mieć w dniu zakupu.
Ja jak kupowałem 1.3 miałem na 30 dni (komisowe) i pod koniec okresu okazało się, że dostałem nie te papiery od auta. Sprawę wyjaśniłem, dostałem nowe z nową fakturą, ale już bez OC. Było to w sobotę. Ubezpieczyłem na swoje nazwisko w poniedziałek, potem rejestrowałem, na nowe tablice dostałem aneks - i mimo tych 2 dni nikt się nie czepiał. Minęło prawie 6 wiosen i gitara. |
|
|
|
 |
Kumpelek
Gość
|
Wysłany: 2011-01-07, 14:45
|
|
|
| Ja kupiłem Trabanta z oc na poprzedniego właściciela. oc skończyło się i przez 2lata nic nie przychodziło, a potem po znajomości załatwiłem nowe oc na siebie, bo w innych ubezpieczalniach chcieli wymówienie ostatniej polisy, albo chociaż ostatnie oc czy coś takiego. |
|
|
|
 |
|
|