Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
250 zł za auto powyżej 15 lat - pomysł wraca !!!!
Autor Wiadomość
Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-05-27, 16:34   

Bo tutaj nie chodzi o ekologie tylko o eliminacje z dróg kierowców mniej zamożnych i zrobienie z samochodu
towaru luksosowego dla elit.Bo proces produkcyjny nowego auta jest mniej ekologiczny niż dalsza eksploatacja auta starszego a w pełni sprawnego a bilans ekologiczny na korzyść nowego auta jest dopiero po przejechaniu jakiś 300.000km o hybrydach to nawet szkoda gadać. To wszystko to jest taki sam pic na wodę jak ekotorby za które trzeba płacić,normalne wyłudzanie pieniędzy pod przykrywką szczytnej idei a ludzie w to wierzą.

Galant - YuLaS
Gość
Wysłany: 2010-05-28, 07:15   

Może obrać linię w stylu ograniczenia swobód obywatelskich.

Dyskryminuje się auto w wieku powyżej 15lat w dobrym lub bardzo dobrym stanie technicznym i wizualnym, auto sąsiada 10-14 letnie ma dziury wygnite w drzwiach, kapiący silnik i skrzynie.

Miało być drastyczne ocieplenie klimatu w ciągu 30 lat, będzie za 300 ......

szkielu
Gość
Wysłany: 2010-05-28, 09:29   

Panowie i Panie. Sprawa jest dość prosta- podstawą tego podatku miałoby być założenie,że auta powyżej 15 roku życia nie spełniają norm spalin. Po wejściu przepisu udajemy się na stacje diagnostyczną otrzymujemy wyniki analizy spalin i udajemy się do sądu z pozwem grupowym o dyskryminację ze względu na wiek samochodu. jak wszyscy użytkownicy płacimy podatek drogowy w paliwie, dlatego obciążanie nas dodatkowym podatkiem jest dyskryminacją. w najgorszym wypadku odwołujemy się do Strasburga.
Jako ciekawostkę powiem,że mój poprzedni trabant 1.1 na LPG miał skład spalin lepszy niż 3 letnie audi na benzynie. i to mimo braku katalizatora w trabim.tamten miał. będzie więc ciężko udowodnić władzy,ze jestem trucicielem...a że jak wiemy dla urzędników trabant to trabant to myślę,że istnieje opcja spokojnego wygrania sprawy. w Strasburgu nie lubią dyskryminacji;>

danolles
Gość
Wysłany: 2010-05-28, 12:10   

Szkielu dobrze prawi. Ja po remocie QBS-owej padliny zrobiłem nią 1100 km 0d 2007 do 2010 r. Także 250 PLN to ja rocznie na wachę nawet nie wydaję i chętniej wejdę w zrzutkę 250 na papugę która poprowadzi sprawę przed sądem niż na ten chory podatek

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-05-28, 15:27   

Panowie, mam wrażenie, że ten pomysł znów padnie. Temat wraca systematycznie, taka sinusoida:P I po raz kolejny politycy zabierają się do tego od dupy strony. Nikt nie bierze pod uwagę rodzaju, wieku, przeznaczenia aut. Nie tylko my bylibysmy poszkodowani, ale np. wiele jedkostek OSP ma na stanie wiekowy sprzęt.
Nie uda im się nic zrobić do momentu kiedy nie pójdą po rozum do głowy. Nie zaproszą przedstawicielstw różnych środowisk to nie zrobią nic, albo wyjdzie im totalny gniot który bedzie można zaskarżać wszędzie, od TK począwszy;)

gonzo
Gość
Wysłany: 2010-05-28, 16:47   

nie sięgną do kieszeni podatnika w roku wyborczym. Co do OSP - prawdopodobny zapis, że nie dotyczy pojazdów straży, policji, wojska itp.
Ktoś puścił po prostu tzw. bąka, żeby sprawdzić, czy ciemny lud to kupi

Kozak
Gość
Wysłany: 2010-05-28, 17:05   

Ta sinusoida mi się podobała, myślę że nie ma sobie co psuć nastroju tym bardziej że sezon się zaczyna.

Tomasz K.
Gość
Wysłany: 2010-05-28, 22:51   

(...)

-----
Kolego pomyliłeś sobie nasze forum z miejscem na polityczną agitację - to forum dotyczące Trabantów i motoryzacji.

G_mode

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2010-05-29, 09:27   

Kto pomylił, jaką agitację i czego tak w zasadzie się czepić chciałeś?
Jest na temat i dotyczy nas wszystkich, w kategoriach, dla których właśnie forum jest.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-05-29, 10:14   

Jak będziemy mogli rozmawiać wyłącznie o trabantach to nudno się zrobi... A sory, już dawno się tak zrobiło.
Czy na zlotach też rozmawia się wyłącznie o trabantach?
G_mode, mamy własny rozum i sami rozróżnimy polityczną agitację od wyrażenia bezstronnej opinii. Nie pójdziemy nagle głosować na dane ugrupowanie bo ktoś coś bąknie w temacie...
Odpuść nieco z tym cenzurowaniem. Nie chroń nas za wszelką cenę.
Jeśli forum ma służyć tylko rozmowom o trabantach to można je wydrukować i zalaminować. Wszystko na ich temat zostało już przez ostatnie lata powiedziane.

Qbs
Gość
Wysłany: 2010-05-29, 10:52   

kuzyn dobrze mówi dać mu piwo :) (albo oddać to co mu na zlocie ukradli)

robak
Gość
Wysłany: 2010-05-30, 01:41   

Pewnie ktos przed wyborami robi kolu d... konkurencji :)

Tomasz K.
Gość
Wysłany: 2010-05-31, 14:39   

nie jestem od nabijania postów dla kandydata z 1-3% poparciem, napisałem jak myślę (poza tym, że wywialiście jak za komuny moją opinię - bo cenzura musi być) pomysł z podatkiem od starych samochodów jest bezczelny nawet jeśli będzie chodziło o 100 zł więcej każdego roku.

P.S
Forum nie jest o polityce(owszem)? Więc po co się przejmujecie jakimiś projektem ustawy?

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2011-04-26, 07:43   

Kolejna nowa wzmianka w tym temacie

szkielu
Gość
Wysłany: 2011-04-26, 09:01   

To będziemy ekologiczni :) i to bardzo... Ponoć 80% samochodów w PL ma ponad 10 lat...I już widzę te tłumy pędzące do salonów by za kilkadziesiąt tysięcy kupić nowe full ekologiczne (aż do wejścia kolejnych norm) autko...Pod zastaw dadzą żony, dzieci i psa. Ktoś cały czas zapomina ,że nasze pensje ciut się różnią od unijnych. Wydatki niestety robią się podobne.
na marginesie trabant 1.1 LPG wydala mniej (przynajmniej mój) CO2 niż kilkuletni diesel...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi