Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
TRABANT 600 KOMBI
Autor Wiadomość
MAXIMUS
Gość
Wysłany: 2010-05-04, 19:42   

Dippel
Pomyśl jeszcze czy to ma być oryginał bo jak nie to wiele możesz zaoszczędzić sadzając na budzie 1,1

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-05-04, 19:48   

sadzając na budzie 1,1
auuuuu. zabolało

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-05-04, 22:42   

to wiele możesz zaoszczędzić sadzając na budzie 1,1
z deszczu pod rynnę :)
Jak już się zdarzy, że znajdziesz zdrowe blacharsko 1,1, to jest to na tyle unikat, że szkoda go pociąć. Unikat, jak zdrowa 600-tka ;-)
Na czym ma oszczędzić? Rozmierzałeś budy 600 i 601/1,1? W tych dwóch karoseriach taki sam jest generalnie tylko rozstaw osi, no i przednie błotniki da się od biedy zaadoptować z 601 do 600. Cała reszta to kompletnie co innego. Blacharz się narzeźbi, a wyjdzie wynalazek/hybryda. O ile ta 600-tka w ogóle nadaje się do remontu, to szybciej i taniej będzie zrobić jej zwykłą blacharkę, bo blachy jeszcze można dostać. Duroplasty i uszczelki tym bardziej.
Zresztą kolega napisał, że chce wyremontować Trabanta 600 kombi. Myślę, że kluczową sprawą jest, aby autko to zobaczył ktoś, kto miał do czynienia z remontem(-ami) 600-tki, ocenił oryginalność i kompletność i wykazał ewentualne braki. Wtedy właściciel będzie mógł sobie ułożyć w głowie plan remontu i z góry założyć stopień oryginalności odbudowywanego auta.
Nie jest to plan wirtualny, bo kolekcjonerzy w Polsce poddają renowacji obcymi rękoma setki samochodów rocznie, najczęściej dużo bardziej skomplikowane i unikatowe od trabanta. Nie ma więc co filozofować, bo sprawa jest prosta: kolega zadał pytanie dotyczące trabanta na trabantowym forum.
Pozdrawiam
Kuchar

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-05-04, 23:12   

A może coś takiego
http://allegro.pl/item101..._1962_roku.html

miedelnica
Gość
Wysłany: 2010-05-04, 23:17   

Popieram p.Kuchara. 600 to 600 a nie 1.1. Maximus jest madry bo sam ma taki plan. nie placi spawaczowi od godziny. ma wizje, bedzie cial i spawal. Trudno jest to samo wytlumaczyc mechanikowi do ktorego to trafi. Nawet robienie na bazie 601, o ktore zdrowe nie trudno, to kombinacja alpejska - zmierz otwor drzwi i sie przekonasz dlaczego. Jedno trzeba przyznac - robienie takiej hybrydy to jest swojego rodzaju chodzenie na latwizne, bo jak znam zycie zamiast listewek pojdzie zywica i szpachla (26 listewek - sedan - odczepic, odnowic a potem zalozyc to miesiac roboty jak nic, o ile wszystkie masz kompletne i niezniszczone, gumki niesparciale itp, a to jest nieczeste), uszczelki sie zaadoptuje, a niemozliwe do znalezienia detale zastapi czyms innym.

Moja propozycja na dzien dzisiejszy jest taka - zamiesc tu zdjecia i pytaj o co chcesz. Ludziska na pewno Ci pomoga w wielu kwestiach ale najpierw musza zobaczyc.

Dippel
Gość
Wysłany: 2010-05-05, 14:27   

Zamieszczam zdjęcia na

http://www.lucasdippel.vel.pl/

jakby się nie otwierały, to piszcie.

Dippel
Gość
Wysłany: 2010-05-05, 14:33   

coś długo się te zdjęcia otwierają.
trzeba poczekać chwile .
(lepiej w firefoxie niż w IE).

magik
Gość
Wysłany: 2010-05-05, 15:51   

no wygląda całkiem nie najgorzej. Fajnie że zabezpieczony farbą w środku
Z rzeczy nieoryginalnych na dzień dobry:
Kierownica, stacyjka, przełącznik kierunkowskazów. Teoretycznie deska rozdzielcza, generalnie wszystko powinno być kremowe, łącznie z nakładką laski biegów. Przełączniki świateł i wycieraczek nie te, wycieraczki szyby nie ten model. Klosza brakuje jednego z przodu jednego z tyłu, reszta chyba w porządku w miarę. Ciekawe jak pod maską. Silnik się w ogóle obraca ?
, brakuje ozdobnych listew bocznych, kołpaków chyba też :)
Jestem skłonny spróbować go odpalić ale to mogę tylko na miejscu. Ciekawe czy jest oryginalnie na 6V czy już poprzerabiany na 12

czajnik
Gość
Wysłany: 2010-05-05, 19:45   

No dosyć ładna 600 nie mam mowy o podłodze od 601/1,1 .Nie wszystkie kombi miały listwy ozdobne na bokach

miedelnica
Gość
Wysłany: 2010-05-06, 00:42   

Czajnik nie wiem skąd Ty bierzesz informacje ale wszystkie 600 kombi miały listwy.

Fajna lodówka, inne nieoryginalne części to: przedni zderzak, zespół przełączników, lusterka, wycieraczki, odblaski tylnych zdesi i wiele wiele innych...

Takie coś (trochę jest pognite) zacząłbym od wypiaskowania budy do zera i rozpoczęcia żmudnego procesu spawania. To zajmie na tyle długo że zdążysz zebrać i odnowić wszystkie detale. Powodzenia!

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-05-06, 10:45   

500-tki były dwukolorowe bez listew

czajnik
Gość
Wysłany: 2010-05-06, 18:07   

Miedelnic nie wiem skąd ty bierzesz informacje!!, Nie wszystkie kombiki miały listwy na bokach i były malowane na jednolity kolor bez paska !
Nie które 600 w ostatnim roku produkcji miały też zderzaki takie jak ta ma z przodu ale z tyłu też powinien być taki sam

miedelnica
Gość
Wysłany: 2010-05-06, 22:57   

wszystkie 600 od 1962 do 1965 kombi miały listwy. Jaką białoruś ludzie potem robili z tymi autami to już ich sprawa, ale kombiki fabrykę opuszczały w bardzo monotonnej i jednolitej postaci. A zderzak przedni... nie kompromituj się. on nawet nie pasuje do przedniego pasa, dziury są po bokach i wygląda jakby ktoś na drzewo założył oponę i twierdził że sama wyrosła.

James
Gość
Wysłany: 2010-05-07, 00:32   

Hmm. Jeśli chodzi o zderzak, to moim zdaniem w 600 występowały tylko i wyłącznie zderzaki kwadratowe, wskazywałoby na to chociażby to, że pierwsze 601 miały okrągłe zderzaki trzyczęściowe, a jednolite pojawiły się dopiero bodajże w kwietniu 1966 roku. Większość przerobionych 600, albo takich które można spotkać, ma założone okrągłe zderzaki jednolite, więc wnioskuję z tego, że jest to tzw. paździerz, drut lub jak kto woli białoruś...
Jeśli chodzi, zaś o kolory, tutaj Czajnik ma absolutną rację, występowały 600 jednolite. Na potwierdzenie tego przytoczę, choćby fragment z prospektu Trabant 600 z 1963 roku, o sygnaturze Ag 50/2/001/63 DDR, a mianowicie:
"Następujące kombinacje lakierów na nadwoziach są do dyspozycji:
-Biały marmur z bocznymi pasami ozdobnymi w kolorze jasno-niebieskim, srebrnoszarym, jasno turkusowym i czerwonym,
-Jasny turkus i
-Srebrno szary
z bocznymi pasami ozdobnymi w kolorze białego marmuru.
Jeśli ktoś ma upodobanie do form jasnych i wielkopowierzchniowych, może zrezygnować z bocznych listew ozdobnych i kolorowych pasów i wybrać TRABANTA 600 w wykonaniu jednokolorowym:
-Biały marmur
-Jasno-niebieski
-Srebrno-szary
-Jasny turkus"
Kompromitacja?
Chyba za duże słowo, jak na zaistniałą sytuację... Pozwolę sobie nazwać to zwykłą niewiedzą, a jestem przekonany, że ani ja, ani Czajnik, ani Pan Miedelnica, nie wiemy wszystkiego o tych autkach. Dlatego może czasem lepiej powiedzieć, że coś mi się wydaje, albo, że moim zdaniem jest tak i i tak, niż uważać się za chodzący katalog samochodowy z tego i tego rocznika i pouczać innych, nie posiadając dowodów na poparcie swojej tezy... :P

magik
Gość
Wysłany: 2010-05-07, 06:31   

może ma białoruski katalog :D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi