|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
trabant na lawecie |
| Autor |
Wiadomość |
Przemek
Gość
|
Wysłany: 2010-03-11, 21:29
|
|
|
(...)auto osobowe (np. DMC 2000kg) + przyczepa dmc 800kg = 2800kg -> KAT B+E
Bzdura.
Kategoria B upoważnia do kierowania:
- pojazdem o DMC do 3500kg wraz z przyczepą lekką DMC do 750kg - zestaw nie może przekroczyć 4250kg
- pojazdem o DMC do 3500kg wraz z przyczepą inna niż lekka (DMC powyżej 750kg), przy czym masa własna pojazdu musi być większa niż DMC przyczepy, a zestaw nie może przekroczyć 3500kg.
Tak na marginesie, do ciągnięcia lawet to się nadają ramowe terenówki, a nie samonośne osobówki/vany/busy.
Pozddr |
|
|
|
 |
Arek Mikuła (Miki)
Gość
|
Wysłany: 2010-03-11, 22:56
|
|
|
| Tu się nie zgodzę, że busy się nie nadają, bo to samonośka. Jeżeli by się nie nadawły, to nikt by tym nie ciągał lawet rzędu 2000-2500DMC, czy przeładowanych przyczep, nie wsponinając o towarze na pace po 1,5 tony, lub więcej. |
|
|
|
 |
trabiq14
Gość
|
Wysłany: 2010-03-12, 08:20
|
|
|
Przemku - kat. E służy do ciągnięcia przyczep cieższych niż 750kg. Więc jeżeli będziesz miał nawet jakąkolwiek przyczepe powyżej 750kg musisz mieć kat E
BZDURA!!! Q |
|
|
|
 |
trabiq14
Gość
|
Wysłany: 2010-03-12, 08:31
|
|
|
Kategoria B upoważnia do kierowania:
(...)
- pojazdem o DMC do 3500kg wraz z przyczepą inna niż lekka (DMC powyżej 750kg), przy czym masa własna pojazdu musi być większa niż DMC przyczepy, a zestaw nie może przekroczyć 3500kg. -> Zwracam honor, art. 88
A co do kat. E, przy łączeniu większych pojazdów (C, D) jest już potrzebne E (przyczepa DMC > 750kg) |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2010-03-12, 15:16
|
|
|
a ja wam napiszę że kilku z was jest w błędzie.bo Ustawa PRD STANOWI:
Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
1) kategorii A - motocyklem;
2) kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3 i mocy nieprzekraczającej 11 kW;
3) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
4) kategorii B1 - trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nieprzekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla;
5) kategorii C - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
6) kategorii C1 - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i nieprzekraczającej 7,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
7) kategorii D - autobusem, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
8) kategorii D1 - autobusem przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 17 osób łącznie z kierowcą, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
9) kategorii T - ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym;
10) kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą;
11) kategorii C1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii C1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego;
12) kategorii D1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii D1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego.
3. Prawo jazdy:
1) kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E;
2) kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E;
3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;
4) kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami). |
|
|
|
 |
gonzo
Gość
|
Wysłany: 2010-03-12, 15:46
|
|
|
| i tu sie wtrące że kolega wnuq ma rację i przytocze dosyć ciekawy przypadek: gość wziął wypożyczył sobie od szefa z firmy busa do tego przypiął sobie lawetę z łódką, trzepnęło go ITD, razem ważył według dokumentów, znaczy dmc miał powyżej 3,5 tony i sie zaczęło - brak uprawnień, brak tachografu i kara w wysokości kilku tysięcy pln. i nieistotne ile masz osi w lawecie, powyżej 3,5 pakujesz się w kategorię C. więc uwaga na wszelkiego rodzaju kombinacje z busem + lawetą |
|
|
|
 |
Przemek
Gość
|
Wysłany: 2010-03-12, 16:51
|
|
|
Tu się nie zgodzę, że busy się nie nadają, bo to samonośka. Jeżeli by się nie nadawły, to nikt by tym nie ciągał lawet rzędu 2000-2500DMC, czy przeładowanych przyczep, nie wsponinając o towarze na pace po 1,5 tony, lub więcej
Co bus potrafi to dobrze wiem Pociągnij raz terenówką i więcej nie będziesz chciał się bawić w busy. A ciąga się busami dlatego, że oprócz lawety auto jest zazwyczaj zawalone pod dach tajlami, które gdzieś trzeba było upchnąć.
i tu sie wtrące że kolega wnuq ma rację i przytocze dosyć ciekawy przypadek: gość wziął wypożyczył sobie od szefa z firmy busa do tego przypiął sobie lawetę z łódką, trzepnęło go ITD, razem ważył według dokumentów, znaczy dmc miał powyżej 3,5 tony i sie zaczęło - brak uprawnień, brak tachografu i kara w wysokości kilku tysięcy pln. i nieistotne ile masz osi w lawecie, powyżej 3,5 pakujesz się w kategorię C. więc uwaga na wszelkiego rodzaju kombinacje z busem + lawetąt
Przede wszystkim jakiego busa wypożyczył? Jeśli jakiegoś maxi co kwalifikuje się z DMC powyżej 3500kg to wszystko jasne -> kategoria min. C1 i tacho. Jeśli do 3500kg i miał tacho (bo takie przypadki też są), to pierwsze co się robi to wywala tacho, montuje standard i jeździ się ile chce, olewając dopuszczalny czas pracy. I to jest w pełni legalne. Kolejna rzecz, jeśli ITD go chwyciło z busem poniżej 3500kg DMC z tacho czy bez to mogą mu skoczyć, bo mogą działać dopiero od 3500kg. A gość w majestacie prawa mógł się nie zatrzymać do kontroli.
Przykład: jedziesz przeładowanym autem z DMC 3500kg i targasz przyczepę też przeładowaną z DMC 2000kg. Wiesz co ITD może zrobić? Może ci skoczyć. W takim wypadku jedynie policja może działać.
Pozddr |
|
|
|
 |
machoony
Gość
|
Wysłany: 2010-03-12, 17:49
|
|
|
dokladnie wnuq napisal co i jak.
a nie wiem po co ci tacho jak jedziesz z lodka na wakacje. nie jestes w pracy to nie uzywasz tacho. |
|
|
|
 |
Bachur
Gość
|
Wysłany: 2010-03-12, 18:00
|
|
|
3) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
czyli
G-masa całkowita 1510kg auta w210
F1,F2-dopuszczalna masa calkowita pojazdu/zespołu pojazdów-2010kg/2010kg
czyli na kat B nie moge wiesc lawetą trabanta ;/
dobrze rozumuje??
zostaje sztywny hol druga osoba i jazda :) |
|
|
|
 |
Bachur
Gość
|
|
|
|
 |
machoony
Gość
|
Wysłany: 2010-03-12, 18:25
|
|
|
F1,F2-dopuszczalna masa calkowita pojazdu/zespołu pojazdów-2010kg/2010kg
nie podoba mi sie ten wpis. wg niego nic nie mozesz cagnac. masz w ogole hak w dowodzie? |
|
|
|
 |
Przemek
Gość
|
Wysłany: 2010-03-12, 18:29
|
|
|
W210 ma dopuszczone na haku max. 2200kg. Czyli 3500 - 2010 = 1490kg DMC lawety by zmieścić się w kategorii B. Od 1490kg odejmij wagę Trabanta i wyjdzie Ci o jakiej masie własnej lawetę możesz pociągnąć. Jeśli w dowodzie Merca nie masz O1 i O2 to najprawdopodobniej nie masz też wpisu HAK. Jeśli masz wpis to sprawdź na tabliczce auta masy przyczep, które może ciągnąć i uzupełnij te dane (koszt badania 55zł + koszt wymiany dowodu).
Najtańszym wyjściem pozostaje wrzucić Traba na odpowiednio dużą przyczepę lekką. Firmowe osie skrętne o DMC 750kg gną się powyżej 3000kg rzeczywistego obciążenia, więc z takim ładunkiem jak Trabant poradzisz sobie bez problemu.
Trochę droższe jest pożyczenie jakiegoś busa na bliźniakach, bo zazwyczaj mają szerszą przestrzeń ładunkową i wrzucenie auta na pakę.
Pozddr |
|
|
|
 |
machoony
Gość
|
Wysłany: 2010-03-12, 18:32
|
|
|
ja mam w groszku F1 i F2 1000kg i w O1 - 0kg O2- ---
oczywiscie hak w dowodzie. dziwne :P |
|
|
|
 |
machoony
Gość
|
Wysłany: 2010-03-12, 19:03
|
|
|
juz wiem. ja ne moge nic ciagnac mimo ze mam hak :P
F2 to DMC auta a wazne jest takze F3 czyli DMC zespolu pojazdow.
jakie masz O1 i O2? |
|
|
|
 |
Kosiek
Gość
|
Wysłany: 2010-03-12, 21:24
|
|
|
Przeczytajcie raz jeszcze oznaczenia w dowodzie rejestracyjnym...
f1 maksymalna masa całkowita
f2 dopuszczalna masa całkowita pojazdu
f3 dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów
f1 może być puste lub równe f2. I nie oznacza to braku możliwości ciągnięcia przyczepy.
Kłopot ma miejsce w przypadku gdy f2 = f3
A Bachur przyznał, że pole f3 ma puste. Pomylił jedynie oznaczenia. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|