Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Velorex?
Autor Wiadomość
Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-11-29, 22:45   

Powiem wam że to nie jest najdziwniejsze. Miałem gdzieś "Młodego Technika" z '51 gdzie był opisany konkurs konstrukcji własnych. Tam to były dopiero sprzęty, jak np. wóz o szkielecie drewnianym obity brezentem :| Jak odszukam to zrobie foty/skany i przepisze tekst

Eagle
Gość
Wysłany: 2006-12-03, 17:11   

a to widzieliscie? http://moto.allegro.pl/it...y_microcar.html na to nie trzeba prawka

g4jo5
Gość
Wysłany: 2006-12-03, 22:46   

fajne lusterka ;)

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-04, 21:28   

Straszne dziwadło. Dorwałem Młode Techniki i jakoś w tym tygodniu je zeskanuje

Pero500
Gość
Wysłany: 2006-12-26, 09:17   

Właściciel takiego cuda opowidał mi jak działa
wsteczny działał w ten sposób iż gasiło sie silnik przestwiało zapłon i zapalało silnik w drugą stronę więc do tyłu były wszystkie biegi co do przodu

Spike Spiegel
Gość
Wysłany: 2006-12-29, 00:13   

dziwadło...

Znalazłem juz Młode techniki, po nowym roku wrzuce skany. Konkurs był w roku 1950 więc konstrukcje są zadziwiające...

mitek
Gość
Wysłany: 2007-01-13, 20:06   

pięękna paskuda może będę coś takiego miał i wtedy na przyczepkę do 601 i na zloty :-)

Michał Czarny
Gość
Wysłany: 2007-01-19, 15:23   

To jest Czechosłowacki "pojazd" silnik ma od starej jawy 350
2 cylindry
350ccm pojemnosci

Kędzior
Gość
Wysłany: 2007-01-21, 08:26   

u mnie na osiedlu velorex stoi :)

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-01-21, 10:54   

skad jestes ?? ile chca za taki wynalazek?? spytaj sie prosze

mitek
Gość
Wysłany: 2007-01-21, 20:11   

heh silnik z jawy 350 skrzynia biegów też, hamulce na cięgnach - też jawa. Stalowa rama z drewnianą podłogą obszyta materiałem dwa wahacze wleczone z przodu i jeden z tyłu (jawa) Dynamostarter, 4 biegi do przodu i cztery do tyłu (silnik się odpalało w drugą stronę) Generalnie fajna paskuda. Gość od którego to kupuje mówi że tym leciał 100 ja bym się bał. Ktoś kto jest wysoki będzie miał problemy z wlezieniem do tego wynalazku, a nie mówiąc o jeździe. Błędnie został sklasyfikowany jako motocykl, konstruktorzy tworzyli go z myślą że to miał być mikrosamochód. Niestety na potrzeby ówczesnego ustroju politycznego sklasyfikowano go jako motocykl (łatwiej dostępny). Moim zdaniem mylne jest stwierdzenie że jest to pojazd inwalidzki(chociaż były wersje dostosowywane dla inwalidów gaz w manetce itp.), osobiście współczuje każdemu inwalidzie który musiał czymś takim jeździć. sam się do tego ledwo mieszczę wygody żadnej, kolana mam oparte na desce (zresztą też drewnianej) naciskanie pedałów to horror. Może komuś mniejszemu będzie łatwiej ale poza urokiem, paskudnym wyglądem i specyfiką tego pojazdu nic więcej on nie ma. Ale i tak jestem w tym wynalazku zakochany. Polecam dla zapaleńców dziwnej motoryzacji

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2007-01-25, 11:31   

:) :)
:) :)

tak... paskudne to to jest jak skur... :)
ale ciekawe :)

a tak w ogóle to polecam:
Mikro Samochody

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi