Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Wygłuszenie maski
Autor Wiadomość
Maciej Dendyss
Gość
Wysłany: 2011-01-20, 15:49   

Cześć czym zastąpić tą gąbkę spod maski 1.1? Moja się zutylizowała. Chcę mieć cicho w aucie i poza nim.

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2011-01-20, 21:41   

Z tego co wiem B-boy trabi(Sebastian od ładnej Polówki)dorabiał ją gdzieś koło Cz-wy pogadaj z nim.

JarekNS
Gość
Wysłany: 2011-01-21, 08:00   

Tez sie nad tym zastanawiam. Jest niby cos takiego
link Tylko ciekaw jestem o ile zwiekszy to mase maski:)

Kamil Pawłowski (harnaś)
Gość
Wysłany: 2011-01-21, 08:26   

Mam taką matę ale na tylnej klapie . Co prawda chciałem nią zlikwidować drgania wywołane głośną muzyką i zdało to egzamin . Planuję jeszcze w kilu miejscach ją nakleić. Ale być może źle to kleiłem (za mało nagrzałem opalarką) i po 2 dniach odpadła. Skończyło się na tym że przykleiłem ją butaprenem. Ale myślę że mogło by to pomóc na przedniej masce .

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2011-01-21, 10:56   

Czy ta mata jest niepalna?

Kamil Pawłowski (harnaś)
Gość
Wysłany: 2011-01-21, 13:29   

Powiem Ci że grzałem ją opalarką ze prawię się topiła .Przed założeniem trzeba to zrobić bo inaczej się nie przyklei . Za pierwszym razem przygrzałem trochę za słabo i się odkleiło ale za drugim razem mniejsze kawałki pogrzałem mocniej i siedzą ale duże już nie chciałem ryzykować i przykleiłem je butaprenem . Mam jeszcze kawałek w domu spróbuję zrobić test czy i jak się to pali . Ale wątpię aby temperatura pod maską jej zaszkodziła ale ja osobiście tego nie gwarantuję . Głównie zależało mi na wytłumieniu klapy bagażnika ale planuję jeszcze dać od środka po bokach bagażnika i ewentualnie pod przednia maskę .

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2011-01-21, 16:34   

Ta mata jest palna :)
Taka do komory silnika jest pokryta warstwą aluminium.

Jakub K.
Gość
Wysłany: 2011-01-22, 22:56   

Polecam LINK.
Przerabiałem wygłuszanie maski czymś właśnie takim w innym pojeździe, jeździ do dziś a auto było używane dość ekstremalnie.
Masa 1-go metra kwadratowego 3.6 kg
Nie jest masa palną.

Pozdrawiam

Maciej Dendyss
Gość
Wysłany: 2011-01-23, 16:35   

zastanawiałem się nawet nad matą kellera (chyba tak to się nazywa) czyli 1cm filcu z warstwą bitumiczną. Było w maluchach pod tylna kanapą.

Hajs
Gość
Wysłany: 2011-01-23, 20:41   

Panowie, pod maskę najlepiej coś niepalnego, mata z aluminium + specjalna niepalna gąbka. Ale z drugiej strony wszystkie samochody mają wyciszenie z prasowanego filcu, który pięknie się pali.
Największy efekt da wyciszenie ściany grodziowej, mnóstwo hałasu przenika otworami na linki, kable, przez nagrzewnicę i te cienkie blachy. Maty + filc i będzie spora różnica.
Sam przymierzam się do wyciszania swojego, na cały samochód potrzeba ok. 9m2 wyciszenia.
(maska, nadkola, podłoga, drzwi+boczki, ściana grodziowa)
Ale przed tym trzeba mieć 100% pewności, że woda nigdzie nie cieknie.
Zadbać o szczelne uszczelki drzwi, gumowe pióra zgarniające przy szybie, tamtędy wnika hałas i woda.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2011-01-23, 21:08   

W drzwiach normalne że woda spływa. Tam tylko maty nie ciągnące wody.
Tak wyglądało moje pierwsze wygłuszanie drzwi zgodnie z instrukcją sklepu audio:

Moje pierwsze wygłuszanie drzwi :)

RAV
Gość
Wysłany: 2011-01-24, 16:03   

Ja mam całe auto wygłuszone styropianem.Akurat miałem pozostałości kasetonów sufitowych ;)A,że byłem na etapie robienia tapicerki (całe wnętrze puste) to wykorzystałem materiał ;)Efekt jest pozytywny,jest ciszej zdecydowanie.Co do maski...wygłuszenie w innym aucie zastosowałem to z alu pokryciem.Józek dorwał przy restauracji pewnego auta pokrycie które wygląda jak oryginalne do polówki (jakby gąbka).Jak to było docinane nie pamiętam ale wiem,że nożyk do tapet odpada.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2011-01-24, 16:09   

Styropian to trochę lipnie ;) Słabo głuszy i skrzypi. Lepiej kupić specjalną wykładzinę do wygłuszeń.
Na hasło wygłuszenie maski też da się znaleźć na allegro gąbkę z klejem.

RAV
Gość
Wysłany: 2011-01-24, 17:12   

Ciekawe bo nic mi nie skrzypi ;)Może się za dobrze do klejenia przyłożyłem?

Hajs
Gość
Wysłany: 2011-01-24, 20:44   

Za to masz teraz ciepło w kabinie :) W sumie jakbyś przykleił go na maty bitumiczne to efekt byłby jeszcze lepszy. Dobre byłyby pianki, które daje się pod panele. Sprawdzałem, i wogóle nie ciągną wody, wiec na podłodze byłyby dużo lepsze od filcu.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi