|
[Problem] Skrzynia biegów w 601 S |
| Autor |
Wiadomość |
Ghost
Gość
|
Wysłany: 2009-05-03, 12:20
|
|
|
Witam,
Jestem świeżo upieczonym sympatykiem wspaniałej maszynki, którą jest Trabant. Niestety już mam problem, a związany jest ze skrzynką biegów. Mianowicie jestem w stanie wrzucić biegi 1, 2 i wsteczny. 3 i 4 za nic nie chcą wskoczyć. Korzystam z Hycomatu. Nie chcę sam za bardzo grzebać bez zaciągnięcia jakiejś wiedzy żeby nie pogorszyć sprawy.
Proszę o pomoc jak rozwiązać ten problem. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-05-03, 13:15
|
|
|
| proponuję spróbować wrzucać biegi z odłączonym hycomatem. Jeśli dalej będzie kłopot to synchronizatory masz do wymiany. Jeśli w manualu wszystko dział dobrze to należy szukać przyczyny w oprzyrządowaniu hycomata. Ale do tego potrzebne jest przestudiowanie książki obsługi. |
|
|
|
 |
Ghost
Gość
|
Wysłany: 2009-05-03, 13:21
|
|
|
| Ok póki co spróbuję tego. W razie co będę pisać. |
|
|
|
 |
Paweł-Yogi
Gość
|
Wysłany: 2009-05-04, 21:53
|
|
|
| Witam a sprawdzałeś czy masz olej w zbiorniczku siłownika może to jest powodem że nie wszystkie biegi wchodzą.A olej w skrzyni masz posprawdzaj to wszystko czy kable się gdzieś nie obluzowały albo nie urwały ze sterownika |
|
|
|
 |
Ghost
Gość
|
Wysłany: 2009-05-12, 08:36
|
|
|
| Olej jest zarówno w skrzyni jak i zbiorniku siłownika. Kable z tego co widziałem też są w porządku. Dziś lub w czwartek wyciągnę skrzyneczkę i zerknę czy czasem w niej coś nie poszło :/ Wcześniej niestety nie miałem czasu. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-05-12, 08:55
|
|
|
| ponawiam pytanie czy sprawdzałeś normalne działanie skrzyni?. Masz tam mały pedał sprzęgła. Odepnij go. Zobacz czy skrzynia działa bez automatycznego sprzęgła. |
|
|
|
 |
Ghost
Gość
|
Wysłany: 2009-05-12, 09:26
|
|
|
| Sprawdzałem. Bez różnicy. Niestety. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-05-12, 09:39
|
|
|
już możesz zacząć szukać synchronizatorów Fabrycznie wstawiali aluminiowe i to niestety był błąd konstrukcyjny. Gadałem kiedyś z facetem który pracował w stacji obsługi trabanta. Wymieniali je nagminnie. W prawie nowych samochodach. jak będziesz składał skrzynkę musisz z pedantyzmem wyczyścić powierzchnie styku połówek i wszystkie rowki po zaślepkach. sklej porządnie bo inaczej będzie gubić olej. Warto od razu zobaczyć jak się czuje wolne koło. znajdź sobie najlepiej kogoś kto juz rozbierał skrzynię
Łożyska powinno się wymienić bez względu na ich stan. Jeśli chcesz mieć skrzynię na cacy to niestety drogo będzie Cię to kosztować. Remont skrzyni to koszta minumum 300 zł. Trzeba obejrzeć dokładnie każdą część i wyeliminować zużycia elementów |
|
|
|
 |
Ghost
Gość
|
Wysłany: 2009-05-12, 09:49
|
|
|
| Trochę babrania się mnie czeka. No cóż jakoś dam radę :P |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-05-12, 10:02
|
|
|
zanim złożysz połówki zobacz czy wszystko działa, obraca się i wchodzą biegi. Radzę książek trochę przeczytać. Bez tego dobrze nie zrobisz. Skurski się kłania |
|
|
|
 |
Ghost
Gość
|
Wysłany: 2009-05-12, 10:52
|
|
|
| Dzięki za pomoc. W razie co jeszcze będę pytać :P |
|
|
|
 |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2009-05-13, 20:50
|
|
|
Niedawno też właśnie robiłem skrzynię.Nie jest skomplikowana. Podczas rozbiórki rób sobie jednak dokładne rysunki. Ściągając poszczególne elementy z wałka (do wymiany synchronizatorów)układaj sobie części w kolejności zdejmowania. Oczywiście wszystko dokłądnie wyczyść. Co do wymiany łożysk dobrze się zastanów. Ja mam skrzynię z 1986 roku.Łożyska nie były w złym stanie a niektóre są dosyć drogie. Na przykład te duże na wyjścia na półosie kosztują po 110 zł. za sztukę (ich nie wymieniałem).KONIECZNIE wymień wszystkie gumowe uszczelniacze Zimera. Mimo tego, że dobrze wyglądają są już sztywne.
Po dokładnym oczyszczeniu i odtłuszczeniu przed skręceniem uszczelniłem tak jak doradzają lakierem nitro. Wszystko trzyma nic nie cieknie.
POWODZENIA. |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2009-05-13, 21:26
|
|
|
| co byscie z ta skrzynia nie zrobili ona i tak bedzie puszczać olej i po 2 miesiacach bedzie uwalona cała. szkoda zachodu, bo cudow nie ma. |
|
|
|
 |
Prorok601
Gość
|
Wysłany: 2009-05-13, 21:39
|
|
|
| a na postoju biegi wchodzą? |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2009-05-14, 05:12
|
|
|
| co byscie z ta skrzynia nie zrobili ona i tak bedzie puszczać olej i po 2 miesiacach bedzie uwalona cała To chyba loteria. Ja miałem powymieniane uszczelniacze w skrzyni i nie ciekła :) Ale to fuckt że w 90% trabantów skrzynia cieknie. |
|
|
|
 |
|
|