|
Wyświetlacz LCD z pomiarem kilometrów i prędkości w TRABCIE |
| Autor |
Wiadomość |
Bartosz Ksyciński / Kwach
Gość
|
Wysłany: 2008-09-06, 17:21
|
|
|
Witam!
Potrzebuje kogos kto przetlumaczy ta strone: http://www.pc-upgra.de/bc.htm i ewentualnie pomoże przy kontakcie z autorem tego projektu (moze uda sie zdobyc schemat tego ukladu). Moim zdaniem calkiem fajna rzecz:) do trabiego.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Jendrej
Gość
|
|
|
|
 |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2008-09-06, 18:19
|
|
|
| PO co sie meczyć z tłumaczeniem. Lepiej samemu wziąc programator, jakąś atmegę i zaprogramować wszystko. DLa mnie to nie praktyczne z takim wyświetlaczem. Ja bym użył modułu jak masz w twingo na przykład :D |
|
|
|
 |
KUZYN353
Gość
|
Wysłany: 2008-09-06, 23:53
|
|
|
| Jurczak, to zrób układ koledze za piwo. |
|
|
|
 |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2008-09-07, 14:24
|
|
|
| Mogę się tym zająć ale jak wrócę na studia. Aktualnie jestem w Norwegii i muszę poskładać mojego trampa do kupy by mógł wrócić o własnych siłach do polski |
|
|
|
 |
rafafaa
Gość
|
Wysłany: 2008-09-07, 17:21
|
|
|
| No to jak wrócisz z tej Norwegi to daj znać. |
|
|
|
 |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2008-09-07, 20:39
|
|
|
| Dobra. Nawet może to być jeden z moich obowiązkowych projektów na laborce. Napiszemy to w C++ i opatentujemy. Potem sprzedamy i będziemy bogaci :D:D ;) |
|
|
|
 |
KUZYN353
Gość
|
Wysłany: 2008-09-07, 23:49
|
|
|
| Nikt tego nie kupi. Wszyscy se sami poprogramują ;p |
|
|
|
 |
Voo Doo
Gość
|
Wysłany: 2008-09-08, 02:00
|
|
|
| No znam takiego jednego co też twierdzi że 8080 jest w stanie mi baterią zaprogramować.... |
|
|
|
 |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2008-09-08, 07:01
|
|
|
| I ma rację. Najprostszy program świata. I nie potrzebujesz środowiska ani interfejsu. A ze sprzedażą żartowałem. Nie wątpię w elektroniczne umiejętności fanów trabantów. Wszak tyle jej w naszych autach :P |
|
|
|
 |
KUZYN353
Gość
|
Wysłany: 2008-09-08, 08:01
|
|
|
Elektronicy, mam kilkanaście albo dziesiąt układów scalonych. Przekładam je chyba z 10 lat.
Układy to jakieś UCY.... i inne, jakieś popularne.
Mogę komuś sprezentować za dobre piwko. |
|
|
|
 |
Galant - YuLaS
Gość
|
Wysłany: 2008-09-08, 10:20
|
|
|
Witam!
Robiłem już takie coś i mogę coś podpowiedzieć.
Użyłem 3 wyświetlaczy 7 segmentowych.
Czujnik może być na linkę (taksówki to mają) ale ja rozebrałem oryginała i obok wirującego magnesu dałem kontrakton - działa ło ale lepiej dać hallotron.
PS. Jestem ciekawy że większość trabanciarzy to elektronicy albo informatycy. |
|
|
|
 |
Voo Doo
Gość
|
Wysłany: 2008-09-08, 10:47
|
|
|
No na 7 segmentowym to jest o wiele mniejsza filozofia powiem miałbym kilka pomysłów jak to zrobić kwestia testów. Co do wypowiedzi Jurczaka to widze że chyba więcej ambicji niż możliwości bo dochodzi kilka dużych górek które trzeba pokonać. Ja nie mówie że to nie wykonalne ale jeżeli ma być robione od zera no to byłaby niezła rzeźba.
Co do PSa Julka: Ale jak przyjdzie co do czego to nikt nic nie wie :)) |
|
|
|
 |
Eagle
Gość
|
Wysłany: 2008-09-08, 12:17
|
|
|
Hehe ja tam się na tym nie znam i chętnie bym skorzystał z pomocy kolegów elektroników ;] Oczywiście jak ktoś to już wymyśli i zechce sprzedać :P
PS. Są też mechanicy :P Ale przynajmnej ja nie mieszam się w takie tematy bo słabo mi się od samych nazw robi :P Chociaż z informatyką trochę wspólnego mam:P |
|
|
|
 |
Jurczak
Gość
|
Wysłany: 2008-09-08, 13:47
|
|
|
| Nie rozumiem dlaczego obchodzę górki chcąc wykorzystać wyświetlacze siedmiosegmentowe. Zrób na czym chcesz. Nawet na wyświetlaczach lampowych do których zaprojektujesz zasilacz na najsprawniejszych mosfetach świata i wykonasz przetwornicę pod świetlówkę która będzie to wszystko uzupełniają. Na koniec weźmiesz 64-bitowy procesor MSP I napiszesz program w assemblerze (Bo przecież c++ jest za mała górką do pokonania) który będzie wprawiał w wir przetworniki A/D i komparatory. Jednak nie użyjesz hallotronów tylko Skonstruujesz układ z wykorzystaniem przekładni indukcyjnej bo to wyzwanie i wszystko będzie grać i świecić i wtedy dopiero będzie się lało Piwo :P |
|
|
|
 |
|
|